06/12/2013 | Yazar: Kaos GL

Gazi Üniversitesi’ni, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencisi Orçun’dan dinleyelim

Yönelim Değil Tercih Rehberi – Orçun’un Gazi’si Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Cinsel yönelimimizi ve cinsiyet kimliğimizi kendimiz seçmesek de nasıl ve nerede eğitim alacağımızı bir yere kadar kendimiz seçebiliyoruz. “Hayatınızın seçimi” midir bilinmez ama üniversiteli olmadan önce iki defa düşünmekte fayda var. Zira fizikçi Albert Einstein boşuna “öğrenmemi engelleyen tek şey eğitimim,” dememiş.
 
Üniversite tercih rehberlerinin tanıtım kataloğu sıkıcılığını bir kenara bırakıp mevzubahis okulları derslere girip çıkmış, kampüste birasını yudumlamış, sıkıntıdan “okulu bırakıp Tibet’e mi kaçsam?” diye hayallere dalmış kanlı canlı öğrencilerden, mezunlardan ve terklerden dinleyelim dedik.
 
Gazi Üniversitesi’ni, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencisi Orçun’dan dinleyelim:
Okulunu/bölümünü nasıl seçtin? Başına geleceklerin farkında mıydın?
Ben doğmuşum, elime klavye vermişler. Ben de kendimi bildim bileli yazılımcı olmak istemiştim aslında. Sonra karşıma geçip ’sınav’ dediler, daha sonra hayatın boyunca görmeyeceğin derslerin ’ustası’ olmalısın dediler; derken nasıl oldu da iktisat yazdığımı ben de hatırlamıyorum.
 
Okulunda en sevdiğin ve sevmediğin şeyler neler oldu?
Aslında okula birçok ön yargı ve korkutmalar eşliğinde geldim. Fakat okulun genel öğrenci kitlesinden göreceğimi düşündüğüm baskının abartıldığı kadar yoğun olmadığını görünce rahatladım. Pek "kampüs ortamı" diye adlandırılan şeyi göremesek de Ankara’nın göbeğinde olmamız beni oldukça rahat ettirdi. Daha sonrasında hiç ummadığım kitapları bile bulabildiğim kütüphanesi, bu kütüphanenin hafta içi 24 saat açık oluşu, kütüphanenin altındaki film odası, engelliler çeşitli kütüphane olanakları derken okulun düşündüğüm kadar kötü olmadığını düşünmeye başladım. Gazi aslında bulunduğum fakülte itibariyle sizi çok çabuk kandırabilen bir üniversite. Ben de okula başta kanmıştım fakat zaman ilerledikçe Gazi’nin de sevmediğim yönleri ortaya çıkmaya başladı. Beni başından beri korkutan o meşhur "öğrenci kitlesi" zamanla diğer fakültelere adım atmaya başlamamla beraber kendini yavaş yavaş göstermeye de başladı. Gözlerine batacak her şeyde kendilerini size fazla fazla gösterecekler. Özellikle Gazi içerisinde bir LGBT (lezbiyen, gey, biseksüek, trans) oluşumu arıyorsanız, kaçak göçek buluşup tanışmanız gerekmekte. Hele ki benim gibi ateist bir bireyseniz okulda konuştuğunuz insanları iki kez tartıp öyle seçmeniz gerekmekte. Kısacası kendi fakültemde öğrencilerden çok baskı görmesem de, Gazi’de bu baskı yok değil. Tüm bunların yanı sıra, size asıl engelleri Gazi’nin yönetimi koymakta. Onların isteklerine karşı çıkacak tüm etkinliklerinizi bence okula gelmeden unutun.
 
Kampüs ortamı genel olarak nasıldı?
Hangi kampüs? Gazi’de okuyorsanız kısa zamanda kafa dengi arkadaşlar bulup Ankara’nın merkezine yakın olmanın tadını çıkarın. Kampüs içinde sosyal hayat denen bir olay yok buralarda.
 
Okulun LGBT’ler için tercih edilesi bir yer mi sence? Öğrenci toplulukları, yönetimin tutumu, hocaların anlattıkları şeklinde düşünebilirsin bu soruyu.
Okulum LGBT’ler için tercih edilesi bir yer değil. Öğrenci toplulukları Gazi yönetiminin engeline takılabildiği için kısıtlı. Bu nedenle içeride resmi bir LGBT topluluğu da aramayın. Benim bulunduğum fakülte, Gazi’nin merkez kampüsüne göre daha rahat olsa da ara sıra canınızı ufak çapta sıkacak olaylarla karşılaşabilirsiniz. Gazi yönetimi sizin okul içerisinde LGBT adı altında etkinlikler yapmanıza pek sıcak bakmasa da, siz LGBT bireysiniz diye size başka yönlerden baskı uygulayacağını zannetmiyorum. Hocalar kısmı ise çok karışık. Kendi fakültem adına konuşmam gerekirse; sizi deli edecek hocalar da mevcut, sizinle çok iyi anlaşıp yol gösterebilecek hocalar da.
 
Okulunun eğitiminden memnun kaldın mı?
Okulun eğitimi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi olarak oldukça iyi durumda. Eğer ki bölümden mezun olduktan sonraki mesleki açıdan ve KPSS açısından düşünürseniz, Gazi sizin için güzel bir tercih. Eğitim üyelerine ve onların görüşlerine değinecek olursak; bir bölümü ile her konuda -buna LGBT de dâhil- size anlayış gösterecek ve/veya sizinle gerçekten anlaşacak insanlar olduğu kadar, size "o dersi bir daha bu adamdan alırsam öldürsünler beni" dedirtebilecek insanlar da mevcut olacak. Buna rağmen Gazi’nin bu "kurtarılmış" fakültesinde size eğitim açısından sıkıntı yaşadığınızda illa bir alternatif yol bulmak mevcut.
 
Yurt, yemekhane, burs, iş imkânı babında ne umdun, ne buldun?
Ankara’da yaşayan biri olduğum için yurt imkânları konusunda pek bir bilgim yok. Burs için de hiç bir yere başvurmadım. Yemekhane ise Gazi’nin en güzel yanlarından biri. Hem gerçekten ucuz, hem de güzel yemekler yeme şansınız var.  İş imkânları olarak da Gazi içerisindeki öğrenci toplulukları her sene size staj vb. imkânlar sunacak. Mezun olduğunuzda sıkıntı çekip çekemeyeceğinizi mezun olunca göreceğim. Her şeye rağmen buradan mezun olan bir insanın hiç değilse işsiz kalmayacağını garanti edeceğini düşünmekteyim.
 
Okulun bulunduğu şehir, üniversiteli bir LGBT için neler sunuyor?
Ankara önünüze ne koyarsa onunla doyuyorsunuz. En azından LGBT adına oluşumlar bulmanız birçok ile göre daha kolay. Bunun en büyük örneklerinden biri de Kaos GL.
 
Son olarak, tercih rehberini yeniden alsan eline ne seçerdin?
Ülkenin herhangi bir yerinde, kimliğini açıkladığında öldürülme tehlikesi olan ücra yerlerinde bile, ben yine yazılım okumak isterdim. İnsanlar ideallerinin peşinden koşmalılar. Ben koşmadım, sürünüyorum. Ha ama illa iktisat okuyacaksın deseler Ankara Üniversitesi yazardım.
 
Eğer siz de okulunuzu kendi deneyimlerinizden yola çıkarak anlatmak isterseniz yazıda geçen soruları cevaplayıp 2 fotoğrafla birlikte web@kaosgl.org adresine gönderebilirsiniz.
 

Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam