17/07/2013 | Yazar: Kaos GL

Balıkesir Üniversitesi’ni, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Bölümü öğrencisi Zeynep Bayraktar’dan dinleyelim.

Yönelim Değil Tercih Rehberi – Zeynep’in Balıkesir’i Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

 Cinsel yönelimimizi ve cinsiyet kimliğimizi kendimiz seçmesek de nasıl ve nerede eğitim alacağımızı bir yere kadar kendimiz seçebiliyoruz. ‘Hayatınızın seçimi’ midir bilinmez ama üniversiteli olmadan önce iki defa düşünmekte fayda var. Zira fizikçi Albert Einstein boşuna “öğrenmemi engelleyen tek şey eğitimim,” dememiş. 

Üniversite tercih rehberlerinin tanıtım kataloğu sıkıcılığını bir kenara bırakıp mevzubahis okulları derslere girip çıkmış, kampüste birasını yudumlamış, sıkıntıdan “okulu bırakıp Tibet’e mi kaçsam?” diye hayallere dalmış kanlı canlı öğrencilerden, mezunlardan ve terklerden dinleyelim dedik.
 
Balıkesir Üniversitesi’ni, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Bölümü öğrencisi Zeynep Bayraktar’dan dinleyelim:
 
Okulunu/bölümünü nasıl seçtin? Başına geleceklerin farkında mıydın?
Ben aslında edebiyat öğretmeni olmak istiyordum o zamanlar lakin tercihlerimi yaparken can dostum Esra beni bu konuda uyardı. Kamuda barındırmayacaklarını, sosyal sorunlar yaşayacağımı söyledi bana ve nitekim haklıydı da. Bu nedenle ortak bir karar alıp turizm-otelcilik yazdık. Başıma gelecekleri (turizm fakültesinde dahi olsa) tahmin edebiliyordum. Çünkü ben hep feminenliğimden ötürü dışlanan, aşağılanan ve bir o kadar da sevilen biriydim.
 
Okulunda en sevdiğin ve sevmediğin şeyler neler oldu?
Çukurova’dan Balıkesir’e babamla birlikte kayda geldiğimizde ağlayacaktım neredeyse… Kampüsümüz dağ başındaydı çünkü. Ve bu yetmezmiş gibi içindeki öğrencilerin de büyük kısmı yobaz, anlayışsız faşistlerden oluşuyordu. Elbette değerli insanlar da va;r ama küçük gruplar halinde onlar, işin özü devede kulaktı onlar da.
 
Kampüs ortamı genel olarak nasıldı?
Şahsıma sorarsanız LGBT’ler için görünüşte pek tercih edilesi bir yer değil gibi görünüyor; çünkü küçük bir yer ve yobaz insanlar yoğunlukta burada. Okumuş insanlar bile çok kapalıdır Balıkesir’de. Gerek hocalar, gerek öğrenciler açısından en rahat edecekleri fakülte Turizm Fakültesi’dir; ama o fakültede bile çok homofobik tutumlar olabiliyor öğrenciler tarafından.
 
Okulun LGBT’ler için tercih edilesi bir yer mi sence? Öğrenci toplulukları, yönetimin tutumu, hocaların anlattıkları şeklinde düşünebilirsin bu soruyu.
Hocalar pek problem etmezler ama eden birkaç hoca da söz konusudur. Ama bence burayı aktivist olabilecek, açık yaşayıp, korkusuz olan LGBT’ler yazmalı zira diğer türlü sıkıntılar yaşayabildikleri gibi psikolojik olarak da kötü etkilenebilirler. Ben burada olduğum için gerçekten mutluyum çünkü iyi devrimler yaşattım, iyi aktivizmler gerçekleştirdim ve birçok önyargıyı kırdım burada, başta mutsuzdum ama şu an gerçekten mutluyum burada. 
 
Okulunun eğitiminden memnun kaldın mı?
Okulun eğitimine diyecek yok aslında, en azından kendi fakültem için konuşuyorum. Diğer fakülteler nasıl bilemem ama duyumlarımca homofobik ve kalitesiz hocalar yoğunlukta. Tabi iyileri de arada kaynatmamak gerek.
 
Yurt, yemekhane, burs, iş imkânı babında ne umdun, ne buldun?
Yurtta 1 yıl kaldım ve homofobik insanların pek çok iftirasına maruz kaldım; ama çok şükür tek kalıyordum. Trans sürecime başlamadan önceydi bu lakin şu an mavi kimliğe sahip olduğum için hiçbir yurda kabul edilmiyorum. Yemekhaneye falan gelince insanların gözü hep üzerimdeydi, hep aşağılayıcı ve dalga geçici bakışlarla karşılaştım; ama asla bir günden bir güne pes etmedim, bana taş atana ben gül attım, insanları hep iyiliğimle tokatladım ve böylelikle birçok önyargıyı da kırdım. İş konusuna gelince uzun bir süredir iş arıyorum amma velâkin bulduğum halde işe alınmıyorum. İşe kabul edilmek bir trans için imkânsız gibi… Kıssadan hisse, umduğumu bulamadım.
 
Okulun bulunduğu şehir, üniversiteli bir LGBT için neler sunuyor?
Balıkesir LGBT’ler için homofobiden başka hiçbir şey sunmuyor gibi görünse de güçlü dostluklar sunabiliyor insana, en azından benim için öyle. 
 
Son olarak, tercih rehberini yeniden alsan eline ne seçerdin?
Tercih rehberi yeniden elime geçse yine Balıkesir’i yazardım tereddütsüz! Çünkü yerelde verdiğin özgürlük mücadeleleri gerçekten çok daha fazla ses getirebiliyor. Ucuz bir şehir olduğundan geçinmek kolay ki bu bir trans için önemli bir durumdur seks işçiliğine maruz kalmaması adına. Ve dediğim gibi küçük bir şehir olduğundan olsa gerek dostluklar daha samimi, daha sıcak. Hele bir de senin gibi Anadolu’nun kıraçlarından, bozkırlarından gelmiş sosyalistleri bulduğun anda hayat başka bir güzel oluverir.

Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam