20/07/2017 | Yazar: Kaos GL

Tutuklu yargılanan Akdeniz Belediye Eşbaşkanı Yüksel Mutlu tahliye edildi.

Yüksel Mutlu tahliye edildi, Mutlu’yu kadınlar karşıladı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Tutuklu yargılanan Akdeniz Belediye Eşbaşkanı Yüksel Mutlu tahliye edildi. Mutlu duruşmada, “Muhalif siyaset yapan kadınlara davalar açılıyor” dedi.

Mersin’de kayyım atanan Akdeniz Belediye Eşbaşkanı Yüksel Mutlu’nun da aralarında bulunduğu 15’i tutuklu 34 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşması dün görüldü. Savcı tutukluluğunu devamını talep ederken mahkeme heyeti, 15 kişi hakkında denetimli serbestlik ve yurt dışı yasağı getirerek tahliye kararı verdi. Duruşma 10 Nisan 2018 tarihine ertelendi.

“Bizim yapmak istediğimiz kadın dostu yerele yöneliktir”

Mersin 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada savunma Yüksel Mutlu, Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanı olarak 3 yıl boyunca tüm kesimlere hizmet verdiklerini belirtti ve ekledi:

“HDP ve DBP demokratiktir, çünkü yerellerde halkın katılımını sağlar. Ekonomiktir, çünkü çevre tahribatına karşı kadın özgürlükçüdür. Yüzde 50 kadın kotasını, eşit temsiliyeti önemser. Bin 250 çalışanı olan Belediye, HDP, CHP ve AKP’li çalışanlardan oluşuyor, çünkü biz insanlara ayrımcılık yapmıyoruz. Son bir yıl TC’nin tüm müfettişleri Akdeniz Belediyesi’nde inceleme yapmış. Çocuk bahçesinden karolara kadar sayan bir muamele ile karşılaştık. Bizim yapmak istediğimiz kadın dostu yerele yöneliktir.”

“Muhalif siyaset yapan kadınlara davalar açılıyor”

Katıldığı tören, cenaze gibi etkinlik ya da olaylar nedeniyle suçlanamayacağını belirten Yüksel, “DAİŞ’i kim protesto ederse etsin yine katılırım. DAİŞ, Ortadoğu’yu kan gölüne çevirmiş bir örgüttür. Tabii ki protesto edeceğim. Cenazelere katıldığımdan dolayı dava açıldı. Bu kadar davanın açılmasıyla suçluluk algısı yaratılmak isteniyor. Muhalif siyaset yapan kadınlara davalar açılıyor” dedi.

“Genç kadınlar darp edildi”

Yüksel cezaevinde yaşadıklarını ise şöyle aktardı:

“Bir ay önce kampüs tipi cezaevine götürüldük. Burada genç kadınlar darp edildi. Buna tanık oldum. 10 gün su verilmedi. Orada Kerbela’yı gördük. Soğuk su yok, kitap ve gazete yok. İddianamemi istedim, vermediler. İki defa hastaneye sevk edildim ama doktora götürülemedim.”

Kadınlar karşıladı

Tahliye edilen Yüksel Mutlu, Fatmagül Demirtak, Raziye Soner, Nuriye Aslan ve Ayşe Aydoğan da Tarsus C Tipi Kapalı Cezaevi’nden çıkışta kadınlar tarafından karşılandı. Cezaevi önünde kısa bir konuşma yapan Yüksel, hukuksuz bir şekilde yargılandıklarını belirterek, mücadeleden vazgeçmeyeceklerini söyledi.

Yüksel Mutlu kimdir?

1957 Dersim doğumlu. Uzun yıllar aktif olarak Eğit-Sen ve Eğitim-Sen de sendikal faaliyetlerinden sonra İHD Ankara Şube yöneticiliği, İHD Ankara şube Başkanlığı, 2002-2008 yılları arası İHD Genel Merkez Yöneticiliği yaptı. Barış için Kadın Platformu, Ankara Kadın Platformunda çalışmalar yürüttü.

2008-2009 yıllarında Türkiye Barış Meclisinin kuruculuğunu ve sözcülüğünü yaptı. 2009 Mayıs ayında tutuklanarak Bergama cezaevinde 6 ay tutuklu kaldı. Tahliyeden sonra 2009 yılında BDP parti meclisi üyeliğine seçildi ve bir dönem PM yaptıktan sonra bugüne kadar BDP-MYK üyeliği, STÖ ve siyasi partilerden sorumlu Eş Başkan Yardımcılığı yaptı.

Yüksel Mutlu ve LGBTİ haklarına ilişkin çalışmaları

Mutlu, 30 Mart 2014 seçimlerinde Mersin Akdeniz Belediyesi Eş Başkanlığı’na seçildi. SPoD’un ‘LGBTİ Dostu Belediyecilik Protokol Metni’ni de imzalayan Mutlu, belediyesinde LGBTİ’lerin eşitliği için çalışmalar yürüttü. Akdeniz Belediyesi 9-14 Kasım 2015 tarihleri arasında Mersin 7 Renk LGBTİ’nin düzenlediği 2. Homofobi ve Transfobi Karşıtı Akdeniz Sempozyumu’nu destekledi.

Senelerdir Kaos GL Derneği’nin düzenlediği çeşitli konferans ve buluşmalara da konuşmacı olarak katılan, LGBTİ haklarını savunmanın önemine dikkat çeken Mutlu 2015 yılındaki Uluslararası Cinsiyet, Çeşitlilik ve Sosyal İçerme Konferansı’nda şöyle konuşmuştu:

“Ben bugün burada oturabiliyorsam, bu bizden önce bedel ödeyenlerin sayesinde. Hep birlikte buradayız. Bunu anmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Mersin küçük bir Türkiye gibi çeşitlilik bakımından, Hıristiyanlar var, Arap Aleviler var, Anadolu Alevileri var, Kürtler var, LGBTİ’ler var… Biz Akdeniz Belediyesi olarak bir trans kadını istihdam ettiğimizde, küçük erkek mırıldanmaları dışında bir tepki olmadı.”

Mersin Akdeniz Belediyesi bu yılın Eylül ayında, ayrımcı, ötekileştirici söylem ve eylemlere karşı belediye personeline yönelik bir eğitim çalışması da gerçekleştirdi. Mutlu bu eğitimde şöyle demişti:

“Ayrımcılıkla mücadelenin, gerçek demokrasiye ulaşana kadar en temel sorun alanlarından biri olduğunu ve en çok mücadele etmemiz gereken konulardan birisi olduğunu düşünüyorum. Ayrımcılık ve nefret söylemi bir suçtur. Bazen kendimize yönelik olan ayrımcılık türlerini bizler sıradanlaştırıyor ve alışkanlık haline getirebiliyoruz.”

Mutlu, en son bu hafta sonu Kaos GL Derneği’nin Gömülme(me) Hakkı Çalıştayı’na katılmıştı.

*Bu haberi Sujin’in ve KaosGL.org’un  geçmiş haberlerinden derledik.

 


Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam