26/12/2014 | Yazar: Kaos GL

Sel Yayıncılık hakkında ‘müstehcenlik’ davası açılan ve sonuçta kovuşturmanın ertelenmesi kararı verilen Yumuşak Makine kitabı hakkındaki davayı Anayasa Mahkemesi’ne götürecek.

Yumuşak Makine Anayasa Mahkemesi’ne taşınacak Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Sel Yayıncılık hakkında “müstehcenlik” davası açılan ve sonuçta kovuşturmanın ertelenmesi kararı verilen Yumuşak Makine kitabı hakkındaki davayı Anayasa Mahkemesi’ne götürecek.
 
Görsel: Yumuşak Makine kitap kapağı ve Sel Yayıncılık Müdürü İrfan Sancı
 
Sel Yayıncılık Yumuşak Makine davasını Anayasa Mahkemesi’ne taşıma kararı aldı. Yayınevi, kitap hakkında açılan “müstehcenlik” davası sonucu üç yıllık bir denetimi de beraberinde getiren “erteleme” kararına Anayasa Mahkemesi’nde itiraz edecek.
 
“Tek mekanizma okurlarımızdır!”
 
Sel Yayıncılık konuya ilişkin şunları vurguladı:
 
“Herhangi bir kitabın edebi niteliği olup olmadığına yalnızca okurun karar verebileceği görüşümüzün altını bir kez daha çiziyoruz. Buna rağmen dünya edebiyatının parçası sayılan bir kitabın Türkçe çevirisini mahkemelerde “edebi mi değil mi” tartışmasına sıkıştırmak, yayıncısı ve çevirmenini “müstehcen görüntü, yazı veya sözleri basın ve yayın yolu ile yayınlayan veya yayınlanmasına aracılık eden kişi” olarak üç yıla kadar hapis cezası ile yargılamak zaten yeterince akıl dışıydı. Ancak edebi niteliğinin sorgulandığı ve istenilen bilirkişi raporuyla da kanıtlandığı anda da aynı gün yürürlüğe giren bir geçici yasa maddesiyle “kovuşturmanın ertelenmesi”ni kabul etmiyoruz. 
 
“Yayın programımız, çizgimiz, yayınlamak istediğimiz yazarlar ve kitaplar konusunda bizi şekillendirebilecek, eleştirebilecek, yönlendirebilecek tek mekanizma okurlarımızdır.”
 
Ne olmuştu?
 
2011 yılında yayımlanan Beat Kuşağı’nın önde gelen isimlerinden William S. Burroughs’un Yumuşak Makine (Soft Machine) isimli kitabına “konu ve anlatım bütünlüğü yoksunluğu”, “Türk Milletinin milli, ahlaki, insani, maddi ve manevi kültürel değerlerini benimseyen, koruyan ve geliştiren; ailesini, vatanını, milletini seven ve daima yüceltmeye çalışan” özellikleriyle uyuşmadığı gibi aklın sınırlarını zorlayan gerekçelerle; halkın ar ve hayâ duygularını incittiğimiz de göz önünde bulundurularak bir “müstehcenlik” davası açılmıştı. 
 
Yargılama sürecinde, Sel Yayıncılık savunmasınu (TCK 226/2) bir diğer maddesinde (TCK 226/7) “bilimsel eserlerle, sanatsal ve edebi değeri olan eserler hakkında uygulanmaz” şeklinde belirtilen ifadeye göre yapmış; konunun uzmanı akademisyenler ve ceza hukukçularından oluşan bir heyetin “edebi eser” olduğu yönündeki bilirkişi raporunu sunmuştu.
 
Ancak, davanın 5 Temmuz 2012 tarihli ve bilirkişi raporu doğrultusunda edebi eser olduğu bir kez daha kabul edilen ve dolayısıyla beraat beklenen karar duruşmasında Yerel Mahkeme; aynı gün yürürlüğe giren “31.12.2012 tarihine kadar, basın yayın yoluyla ya da sair düşünce ve kanaat açıklama yöntemleriyle işlenen ve adli para cezasını ya da üst sınırı beş yıldan fazla olmayan hapis cezasını gerektiren suçlar hakkında 05.07.2011 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 6352 Sayılı Yasa’nın geçici 1. Maddesinin 1. Fıkrasını” uygulayarak “kovuşturmanın ertelenmesine” karar verdi.
 
Yayınevi’nin kararı temyiz talebi de Yargıtay ve sonrasında İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi.
 
Yumuşak Makine
 
Beat kuşağının önemli temsilcilerinden William S. Burroughs bu kuşağın yazarlarının edebiyatta yaptığı devrimi bir adım daha ileri götürmek için çarpıcı bir üçleme yazar. Bu üçlemenin ilk kitabı olan Yumuşak Makine, okurları Burroughs’un içinde kutsal ya da tabu olan hiçbir şeyin bulunmadığı hayal dünyasının derinliklerine götürüyor. Sert, yaratıcı, özgür, eğlenceli, şiirsel bir tonun egemen olduğu bu dünya tüm klişeleri dönüştürürken her alanda sonsuz bir özgürlüğün kapılarını da aralıyor.
 
Nefret, parasızlık, savaş, baskı, aşk ve her tür bağımlılığın kol gezdiği bu dünyada tekinsiz bir yolculuğa çıkan okurları rahatsız edici, benzersiz, zorlu ve yaratıcı bir okuma serüveni bekliyor. 

Etiketler: kültür sanat
İstihdam