09/05/2008 | Yazar: Kaos GL

ABD’de genç okurlar için hazırlanan bir dünya şiir seçkisine Yusuf Eradam’ın yazdığı ‘Yaprak Elim Sende’ ve Reha Yalnızcık’ın ‘Karda İki Yapr

ABD’de genç okurlar için hazırlanan bir dünya şiir seçkisine Yusuf Eradam’ın yazdığı ‘Yaprak Elim Sende’ ve Reha Yalnızcık’ın ‘Karda İki Yaprak’ (1993) adlı tablosu yer aldı. Side by Side: New Poems Inspired by Art from Around the World adlı kitapta yer alan 33 ülkeden gelen yeni şiirler, o ülkelerin sanat yapıtlarından esinle yazılmış (ekphrasis).

Editör Jan Greenberg, kitabın giriş yazısında Eradam’ın Yalnızcık’ın tablosuna bakarak Orta Doğu’da ve dünyada savaşın bitmesi ve barışın, huzurun gelmesi için bu şiiri yazdığına özellikle dikkat çekiyor.

Kitabın giriş sayfalarında Yalnızcık’ın tablosundan bir yaprak ayrıntı olarak büyütülüp tekrar kullanılmış. Eradam’ın önce İngilizce, sonra Türkçe yeniden yazdığı şiiri iki dilde de yer alıyor seçkide. Eradam (www.yusuferadam.com) ile Yalnızcık, 30 yıldır dostlar ve daha önce de Naomi Shihab Nye’ın hazırladığı iki dünya şiir seçkisinde yine birlikte yer aldılar. Yapıtları ile şairlere esin kaynağı sanatçılar arasında Sandro Boticelli, Pieter Breugel, Edward Hopper, Matisse, Munch, Picasso, Turner, Velazquez gibi dev isimler de var.

Etiketler: kültür sanat
İstihdam