27/04/2016 | Yazar: Kaos GL

Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, düğünlerde ve bayramlarda köçek oynatılmasını yasakladığını bildirdi.

Yüzlerce yıllık köçek ‘geleneklere aykırı’ymış! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, düğünlerde ve bayramlarda köçek oynatılmasını yasakladığını bildirdi. Babaş, yüzyıllardır süren bir geleneği, “kültürümüze aykırı” diyerek yasakladı.

Kastamonu Belediyesi’nin internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, Belediye Başkanı Tahsin Babaş İstanbul'da düzenlenecek Kastamonu Günleri nedeniyle sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve esnafla bir araya geldi.

Babaş, burada yaptığı açıklamada Kastamonu kültüründe köçek olmadığını öne sürdü. Düğün ve bayramlarda köçek oynatılmasının yasaklandığını söyledi:

“Şehrimizdeki düğünlerde, bayramlarda ben bunu kesinlikle yasaklıyorum. Eğer görürsem düğün sahibine de oynayana da ceza vereceğim. Bizim kültürümüzde kesinlikle böyle bir şey yok. Düğün salonlarına yazı gönderdim. Kesinlikle böyle bir şeyi kabul etmiyorum. Davul, zurna çalsın tamam ama köçekliği yasaklıyorum. Kültürümüzde olmayan bir şeyi ne yapıyorum ne de yaptırıyorum. Geçen sefer beni ateşten atlatamadılar. Benim dedem ateşten atlamadı ki ben atlayım. Ben, memleketimin kültürü ne yaparsa onu yaparım. Atamdan mı gocunacağım? Artık kendi kültürümüzü, geleneklerimizi yaşatmalıyız, yöresel oyunlarımızı oynamalı ve sergilemeliyiz.”

Osmanlı’dan bu yana gelenek: Köçeklik

Belediye Başkanı Tahsin Babaş, köçekliğin “geleneklerde” olmadığını iddia ededursun; köçekler bin yılı aşkın süredir Anadolu ve civar coğrafyalarda yer alıyor. Divan edebiyatının ve minyatürlerin önemli bir kısmını köçekler oluşturuyor.

18/19. yüzyıl divan şairlerinden Enderunlu Fazıl Bey meşhur eseri Çenginâme’de İstanbul’daki köçekleri anlatır. Köçeklere II. Selim, III. Murad ve III. Mehmed dönemlerinin divan katibi Gelibolulu Mustafa Ali’nin eserlerinde de rastlamak mümkün.

Köçekler ve çengiler belli dönemlerde baskıyla karşılaşsa da, gelenek günümüze kadar devam ediyor. Anadolu'nun bazı bölgelerinde hâlâ varlıklarını sürdüren köçeklik geleneği özellikle Kastamonu yöresinin zengin bir kültürü olarak yaşıyor. köçek takımlarında, dansçılara, davul, zurna ve kemane ustaları eşlik ediyor.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam