14/03/2019 | Yazar: Gözde Demirbilek

Eşcinsellerin toplama kamplarında katledildiği günlerden, belediye binalarında gökkuşağı bayraklarının dalgalandığı günlere…

“Zaman ne güzel alıyor öcünü” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Eşcinsellerin toplama kamplarında katledildiği günlerden, belediye binalarında gökkuşağı bayraklarının dalgalandığı günlere…

Fotoğraf sanatçısı Peter Perry’nin paylaştığı bu fotoğraf, Almanya’nın 78 yılda LGBTİ+ haklarına dair değişimini gösteriyor. 2016 yılında Frankfurt’ta çektiği bu fotoğrafta Perry; Adolf Hitler’in 1938 yılında konuşma yaptığı ve şimdilerde gökkuşağı bayrağı asılı olan, belediye binası Römer’in fotoğrafını şimdiki hâline doğru tutuyor. Orta Çağdan bu yana Frankfurt’un idari merkezi sayılan Römer’in 78 yıl arayla bir araya gelen bu iki silüeti, keskin gözüken bir değişimle birlikte kolay kazanılmamış bir mücadeleyi gözler önüne seriyor.

Fıkra 175 ve sebep oldukları

Almanya’da eşcinselliği “suç” sayan Fıkra 175, ceza yasasına 1871’de girdi ancak 1935 yılında Naziler tarafından genişletildi. Genişlemiş haliyle binlerce eşcinselin toplama kamplarına gönderilmesine yol açtı. Adolf Hitler’in hükümeti, Fıkra 175’te “erkekler arasında her türlü iffetsiz hareket”i suç kapsamına aldı, böylece fiziksel temas olmadan da çok sayıda kişi cezalandırıldı. Eşcinselleri toplama kamplarında katleden Naziler gitse de homofobik yasaları senelerce yürürlükte kaldı. On binlerce kişi cinsel yönelimlerinden dolayı yargılandı. Eşcinsellik, Batı Almanya’da 1969 yılında, Doğu’da ise 1968’de suç olmaktan çıkartıldı ancak Fıkra 175’in resmen kaldırılması 1994 yılında gerçekleşti.

Merkel hükümeti, 2017 yılında “Bir ülkenin gücü, hatalarını düzeltme cesaretinde saklıdır” diyerek Fıkra 175’ten dolayı resmî olarak özür dilemeye ve yasadan mağdur olanlara tazminat ödemeye başladı.

“Zaman ne güzel alıyor öcünü”

Perry’nin Almanya’da LGBTİ+ haklarına dair değişimi gözler önüne seren fotoğrafı, Dr. Turgut Tarhanlı “1938 yılında, Hitler'in, Frankfurt'ta kitlelere hitap ettiği mekan ve bugün! Aynı binada asılı LGBTI+ bayrağı. Zamana ve hayata dair” açıklamasıyla paylaşmasının ardından gündeme geldi. Melis Alphan ise “Zaman ne güzel alıyor öcünü.. Nazi Almanyası’nda eşcinseller öldürüldü, Nazi Partisi tarafından hedef gösterildi ve Holokost kurbanları arasında yer aldı. Şimdi Hitler’in kitlelere hitap ettiği binada bayrakları sallanıyor” açıklamasıyla alıntıladı.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam