24/01/2012 | Yazar: Kaos GL

İlk kez gösterildiği 48. Altın Portakal Film Festivali’nden vizyona girdiği güne dek merakla beklenen, vizyonda olduğu şu günlerde de hakkında çok konuşulan ‘ZENNE’; dünya basınının gündeminde.

Zenne Dünya Basınında Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
İlk kez gösterildiği 48. Altın Portakal Film Festivali’nden vizyona girdiği güne dek merakla beklenen, vizyonda olduğu şu günlerde de hakkında çok konuşulan “ZENNE”; dünya basınının gündeminde!
CNN International, Alman ARD kanalı ve Reuters yaptığı özel röportajlarla “ZENNE”ye yer verirken; film, The Guardian gazetesinde Elif Şafak’ın yazısıyla, The Economist’te de film hakkındaki özel yazı ile yankı buldu.
 
CNN bölge muhabiri Ivan Watson’ın, CNN International için, yönetmenler M.Caner Alper ve Mehmet Binay ile yaptığı ve daha sonra tüm dünyada yayınlanan özel röportaj; Binay’ın “Türkiye’de LGBT bireylerin de dahil olduğu her çeşit azınlık haklarını talep ediyor. Kabul görmek ve devletin kendilerini korumasını istiyorlar. Yaşayabilmek ve en başta öldürülmemek istiyorlar.” sözleriyle noktalanıyor. CNN International, aynı haberi bir diğer haber kanalı olan CNN Espanol’da da İspanyolca olarak da yayınladı.
 
Reuters’ın yapmış olduğu “Gey Namus Cinayeti Filmi Türkiye’yi Sallıyor” başlıklı röportajda, Ahmet Yıldız’ı canlandıran Erkan Avcı; “Bir insanın olduğu kişi için özür dilemesi acımasız ve insanlık dışı bir trajedidir.” diyor. Avcı röportajda aynı zamanda, Avrupa Birliği’nin, Ankara’dan bu tarz cinayetler için daha sert bir duruş talep etmesi gerektiğini vurguluyor. Reuters haber ajansında yayınlanan analiz, dünya üzerinde onlarca gazetede de günlük baskılarda ve internette kopyalanarak yayınlandı.
 
“ZENNE”; dünya çapında tanınmış Türkiyeli edebiyatçı Elif Şafak’ın “Türkiye’deki Homofobiden Duygusal Özüre” başlıklı yazısı ile de İngiliz The Guardian’a taşındı. Şafak; yazısında “ZENNE” filminin esin kaynağı olan Ahmet Yıldız cinayetinin Türkiye’deki ilk nefret cinayeti ya da ilk gey namus cinayeti olmadığını, ancak bu kadar çok ilgi çekmesi açısından bir ilk olduğunu belirterek, ülkenin bu konuda her geçen gün biraz daha hassasiyet göstermeye başladığının altını çiziyor.
 
“ZENNE”yi sayfalarına taşıyan The Economist ise, Türkiye ordusundaki eşcinsellerin varlığının tabu olarak kalabileceğini, ancak böylesine cesur bir filmin bu konudaki tartışmayı kuvvetlendirdiğini belirtiyor. Yazıda, 2008 yılında Ahmet Yıldız’ın eşcinsel olması nedeniyle, aile namusunu lekelediği için babası tarafından öldürülmesinden esinlenen filmin; Oscar ödüllerinin Türkiye’deki dengi olan Altın Portakal Film Festivali’nden 5 ödülle döndüğünü, hıncahınç bir salonda, nefesi kesilmiş jüri ile gözyaşlarına hakim olamayan seyircilerin, Zenne Can ile Ahmet’in askeri hastanedeki muayene sahnelerini ve muafiyet kağıtlarını alışını izledikleri belirtiliyor.
 
Alman ARD televizyonu da “tt” isimli kültür programında “ZENNE”ye geniş yer vererek, Kasım 2011’de Ankara’da gerçekleştirilen Türkiye’nin ilk LGBT festivali Pembe Hayat KuirFest’ten bahsetti. Programda, Ahmet karakterinin babasını canlandıran Ünal Silver’le özel bir röportaj yer aldı ve oyuncunun 48. Altın Portakal Film Festivali sırasında kızının eşcinsel olduğunu açıklamasının yankıları ele alındı. Silver’in “Ben, çocuklarım kanser olursa üzülürüm, eşcinsel olursa değil” şeklinde yaptığı çarpıcı açıklama yer aldı.
 
Dağıtımını Medyavizyon’un üstlendiği “ZENNE”, 13 Ocak 2012 Cuma günü Türkiye çapında 49 salonda gösterime girdi.
 
48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde, SİYAD Ulusal En İyi Film, En İyi İlk Film, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Tilbe Saran), En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Erkan Avcı) ve En İyi Görüntü Yönetmeni (Norayr Kasper) ödüllerini alan “ZENNE”; daha sonra 17-24 Kasım 2011 tarihleri arasında Ankara’da düzenlenen Türkiye’nin ilk “LGBT” festivali Pembe Hayat KuirFest’te ise “açılış filmi” olarak gösterildi.

Etiketler: kültür sanat
İstihdam