14/10/2011 | Yazar: Kaos GL

Zenne’nin galası sonrası gerçekleşen basın söyleşisinde filmin oyuncularından Ünal Silver; ‘Bu ülkede bazı anne babalar, katil çocuklarını bağrına basıyorlar, eşcinsel çocuklarını öldürtüyorlar veya öldürüyorlar. Benim kızım eşcinsel. Bir oğlum, bir kızım, iki gelinim var.’ diye konuştu.

Zenne’nin Galası Yapıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
 

48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda yarışan “Zenne” filminin gala gösterimi yapıldı. Filmin oyuncularından Ünal Silver; “Benim kızım eşcinsel. Bir oğlum, bir kızım, iki gelinim var.”
 
Ödül alması bekleniyor
Ahmet Yıldız’ın hayatını konu alan ve merakla beklenen filmin galası dün akşam yapıldı. Filmin bitimiyle salon dakikalarca süren alkış sesleri ile inledi.
 
Sosyal medyada da büyük yankı uyandıran filmin, birkaç dalda ödül alması bekleniyor.
 
Caner Alper ve Mehmet Binay’ın yönettiği film ekibinden Yapımcı Oyuncu Aykut Kayacık, oyuncular Jale Arıkan, Giovanni Arvaneh, Kerem Can, Erkan Avcı, Rüçhan Çalışkur, Tilbe Saran, Ünal Silver, Tolga Tekin, Yvonne Rosenbaum, Antalya Kültür Merkezi’ndeki galanın ardından seyircilerle söyleşide buluştu.
 
Babası tarafından öldürülen Ahmet Yıldız’ın hayatından esinlenilerek çekilen film ile ilgili olarak Caner Alper, “Aslında belgesel çekmek için yola çıkılmıştı. Sonra Ahmet öldürüldü. Sonra proje, filme dönüştü” dedi. Alper, Ahmet Yıldız’ı öldürülmeden önce 2,5 yıl süreyle tanıdığını belirtti. Ahmet Yıldız’ın evlerine misafir gelip gittiğini anlatan Alper, “Annesi, telefon açar, (İki rekat namaz kıl, geçer) derdi. Babası tanıdık bir doktora götürmeyi önerirdi. Bazen (Beni öldürecekler) diye girerdi kapıdan. Öldürüleceğini sanmamıştık” diye konuştu.
 
Ahmet karakterini canlandıran Erkan Avcı, “Ahmet ile aynı sosyokültürel yapıdan geliyoruz. Bu role karşı bir sosyal sorumluluk hissettim. Biz Ahmet’in ruhu için uğraştık” dedi.
 
’Benim kızım eşcinsel’
Ahmet’in babasını canlandıran Ünal Silver ise, “Bu ülkede bazı anne babalar, katil çocuklarını bağrına basıyorlar, eşcinsel çocuklarını öldürtüyorlar veya öldürüyorlar” dedi.
 
Ünal sözlerine şöyle devam etti: “Benim kızım eşcinsel. Anne babalar, çocukları eşcinsel oldu diye niye üzülüyor, anlamıyorum. Benim çocuklarım kanser olurlarsa üzülürüm. Bir oğlum, bir kızım, iki gelinim var. O nedenle o babayı anlamak benim için zor oldu.”
 
“Pembetezkereye” tepki
Filmde eşcinsellere ve transeksüellere askerlikten muaf oldukları için verilen ve “pembe tezkere” diye bilinen belgenin, eşcinsellerin ve transların onurlarının kırılmasına yol açan koşullarda verildiğini hatırlatan bir seyirciye yönetmenlerden Caner Alper, kamuoyunun yakından tanıdığı bazı kişilerin bu raporları alırken yaşadıklarını, çok özel belge ve fotoğrafların kışlada elden ele gezdiğini onlardan dinlediğini söyledi.
 
Alper, “Üstelik o pembe tezkere, kişiye elden teslim edilmiyor. Ailesinin eline geçebilecek şekilde adrese gönderiliyor. Oysa belki o kişi bunu ailesinden gizlemek durumunda” diye konuştu.
 
Zenne Filmi Pembe Hayat'ın Ankara'da düzenlediği KuirFest'te 17 Kasım 2011'de açılış filmi olarak gösterilecek. (hurriyet.com.tr)
 

Etiketler: kültür sanat
İstihdam