11/11/2011 | Yazar: Kaos GL

"Zenne" ve "Unutma Beni İstanbul"a Bürokratik EngelÖnümüzdeki hafta başlayacak olan 2. Malatya Film Festivali’nde Zenne ve Unutma Beni İstanbul filmlerinin "Eser işletme Belgeleri" almamaları durumunda gösterilmeyeceği açıklanırken Zenne’nin yönetmenlerinden Binay, söz konusu belgenin festivallerde zorunlu olmadığını söyledi.

Zenne’ye Bürokratik Engel Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
18-24 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek Malatya Uluslararası Film Festivali’nde"Zenne" ile "Unutma Beni İstanbul" adlı filmler "Eser İşletme Belgesi" almadıkları gerekçesiyle gösterilmeme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.
Konuyla ilgili bugün basın açıklaması yapan Zenne filminin yönetmenleri Mehmet Binay veCaner Alper, son derece önemli bir sosyal problem olan nefret cinayetlerini ön plana çıkaran filmlerinin bürokratik gerekçelerle gösteriminin engellenmeye çalışılmasını üzüntüyle karşıladıklarını ifade ettiler.
Söz konusu "Eser İşletme Belgesi"nin vizyona girecek filmler için zorunlu olduğu, film festivallerinin ticari dolaşım alanları olmadığı için festivallerde gösterilecek filmler için böyle bir zorunluluğun olmadığının ifade edildiği açıklamada, Zenne’nin festival programından çıkarılmayacağını umduklarını söylediler.
Yapılan bu açıklama üstüne Festival organizasyonu adına yazılı basın açıklaması yayınlayan Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı, Zenne’nin yönetmenleri Binay ve Alper’in yaptıkları açıklamaları üzüntüyle karşıladıklarını ifade etti.
Festivale başvuru koşulları ve yönetmeliğin 25 Ağustos’ta duyurulduğunun ve yönetmeliğin "Katılım Koşulları" başlığı altında bulunan "d" maddesinde "Yarışmaya Kasım 2010 tarihinden sonra eser işletme belgesi almış olan filmler katılabilir." ibaresinin bulunduğunun ifade edildiği açıklamada, Zenne filminin sorumlularına bu konuda 9 Kasım’da son hatırlatma yapıldığı ifade edildi.
"Zenne" ve "Unutma Beni İstanbul" filmlerinin festival gösterim programında ve festival katalogunda yer aldığının hatırlatıldığı açıklamada söz konusu filmlerin yönetmeliğin koşullarını sağladığı taktirde festivalde gösterileceği ifade edildi.
Vakıf’tan bianet’e açıklama yapan bir yetkili ise Zenne’nin yönetmenlerine 9 Kasım’dan önce gerek e-mail gerekse telefon yoluyla pek çok kere ulaştıklarını ve 9 Kasım’da son bir hatırlatma yaptıklarını söyledi.
Konu hakkında bianet’e konuşan "Zenne"nin yönetmenlerinden Mehmet Binay ise bu iddiayı kesin bir dille yalanladı. Kendilerine 9 Kasım gününe kadar ajanstan ne e-mail ne de telefon gelmediğini söyleyen Binay, hatta kendilerinin lojistik konularda bilgi almak için 9 Kasım öncesinde 10 gün boyunca ajansa telefon ettiklerini, e-mail attıklarını, ancak cevap verilmediğini söyledi.
Ajans yetkililerinin kendilerinden bir form, üç dvd ve filmin altyazılarını istediklerini söyleyen Binay, son anda bu kadar önemli buldukları bir belgenin kendilerinden daha önce istenmemesini art niyet olarak değerlendirdi.
"Eser İşletme Belgesi"nin filmi işletmekle ilgili bir belge olduğunu söyleyen Binay, vizyona giren tüm filmlerin bu belgeyi almak zorunda olduğunu, ancak festivaller ticari amaç gütmedikleri için bu belgenin festivallerde zorunlu olamayacağını dile getirdi ve ekledi:
* Eser işletme belgesi, uzun zamandır istenen bir şey değil. Mesela Antalya Film Festivali’nde de bu belge hiçbir filmden istenmedi.
* Bu belgeyi almak için komisyona girmeniz lazım. Komisyon filmi izleyip, yaş kitlesi gibi şeyleri belirleyip izninizi veriyor. Ancak filminiz en az iki hafta komisyonda kalıyor.
* Biz de önümüzdeki hafta Ankara’da olacağımız, sonraki hafta da Malatya’ya gideceğimiz için bu belge işini festivallerin sonrasına bırakmıştık.
* Kaldı ki, Kasım başında Kültür Bakanlığı’nın Telif Hakları Dairesi’nde yeni bir organizasyon yapıldı ve yönetimde şu anda bir sorun var. Bu nedenle biz şu an belgeyi almak istesek bile burada görüşülecek insan bulamıyoruz. 

Etiketler: kültür sanat
İstihdam