09/10/2023 | Yazar: Kaos GL

“El ele tutuşan iki kadın kimi neden rahatsız eder anlamakta güçlük çekiyorum. Homofobik/transfobik argümanları kullananlar LGBT+ bireylerin aile yapısına zarar verdiğini iddia ediyor ama bu söylemi benimseyenlerin bu zararın nasıl oluştuğunu açıklayabileceğini pek sanmıyorum”

Zeynep Ardıç yazdı: Zor zamanlarda dayanışmak ve gökkuşağına sahip çıkmak Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Zeynep Ardıç, Kaos GL’nin “Nefrete karşı el ele” videosunu ve ardından yaşananları Politikyol’a yazdı.

“Umarım en kısa sürede demokratik bir toplum olmanın gereklerini kavrayarak farklılıkları bir kazanım olarak görebiliriz. Umarım kendimize benzemeyenle yan yana yaşamayı öğrenip birlikte yaşama pratiğini başarabiliriz. Gökkuşağına birlikte sahip çıkmak temennisiyle…” diyen Ardıç, şöyle yazdı:

“Demokratik toplumlarda farklılıklara saygı çok önemlidir. Birbirine benzemeyen insanlar bir arada saygı ve empati ekseninde bir arada var olurlar. Burada bahsettiğim sadece birbirine ‘tahammül’ etmek de değil, samimi olarak birlikte yaşama pratikleri oluşturmak, birbirinin varlığından ve farklılığından keyif alabilmek. Özellikle 21. yüzyılda yaygınlaşan ‘kültürel çoğulculuk’ söyleminin altını doldurabilmek çok önemli. LGBT+ bireyler söz konusu olduğunda da bu pratiklerin oluşturulması ve topluma kazandırılması elzem. Mesele LGBT+ bireylere ‘tahammül etmek’ değil onlarla bir yaşamı paylaşmak.

Bu yüzden nefret söyleminin önüne geçmek büyük önem arz ediyor. Ancak ülkemize baktığımızda nefret söylemiyle mücadele etmek bir yana bu söylemin pek çok kesim tarafından pompalandığını görüyoruz. İnsanların var oluşlarından dahi rahatsız olan, kendisine benzemeyene var olma hakkını bile çok gören insanlar var maalesef. Oysa ‘öteki’ olarak görülenle iletişim kurmak ve farklılıklardan beslenmek bir toplumun ilerlemesinde büyük rol oynuyor.

İnsanların refah içinde yaşadığı toplumlara baktığımızda demokratik, çoğulcu, hoşgörülü olduklarını görüyoruz ve bu bir tesadüf değil.  ‘Refah’ kelimesini öylesine seçmediğimi belirtmek isterim. Mesele ‘zengin’ olmak ya da alım gücünün yüksek olması değil sadece. Toplumsal barışın olduğu, insanlar arasında derin eşitsizliklerin ve kutuplaşmaların olmadığı toplumlar refahı mümkün kılıyor. Bu yüzden göçmenler genellikle toplumsal refahın olduğu ülkelere yöneliyor. Çünkü bu toplumlarda yaşayan insanlar kendilerini gerçekleştirip huzurlu bir yaşam sürebiliyorlar.

Kaos GL’nin videosuna dönecek olursak; el ele tutuşan iki kadın kimi neden rahatsız eder anlamakta güçlük çekiyorum. Homofobik/transfobik argümanları kullananlar LGBT+ bireylerin aile yapısına zarar verdiğini iddia ediyor ama bu söylemi benimseyenlerin bu zararın nasıl oluştuğunu açıklayabileceğini pek sanmıyorum açıkçası. Bu kişilerin en başka LGBT+ bireyler hakkında bilgi edinmeleri gerekiyor. Cinsel yönelimin ne olduğunu bilmedikleri için bunu ‘özendirilebilecek’ bir olgu olarak görüyor bazıları.

İnsan bilmediğinden korkar tespitinin ne kadar doğru olduğunu kanıtlıyor bu durum. Toplumun LGBT+ bireyler konusunda bilinçlendirilmesi gerekiyor ama bunu dile getirmek bile aforoz edilmek için yeterli toplumumuzda. Bu yüzden birkaç istisna dışında muhalefet partileri de bu mevzuyu gündeme getirmiyor.”

Yazıya ulaşmak için tıklayın.


Etiketler: medya
İstihdam