24/04/2018 | Yazar: Gözde Demirbilek

İsviçre’de 1942 yılında bir dergi olarak yola çıkmış olan eşcinsel örgütünü ekrana taşıyan “Der Kreis”ı (Çember) izlediniz mi?

Zor zamanlarda: Der Kreis Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İsviçre’de 1942 yılında bir dergi olarak yola çıkmış olan eşcinsel örgütünü ekrana taşıyan “Der Kreis”ı (Çember) izlediniz mi?

Nazi rejiminden sağ çıkan tek eşcinsel organizasyon olan ve savaş sonrası yıllarda, dünyaca meşhur bir yeraltı kulübüne dönüşen “Der Kreis” (Çember), 1942’de aynı isimli dergi etrafında kurulur.

Zürih’deki Neumarkt Tiyatrosu’nda düzenlenen efsanevi maskeli balolarla, Avrupa’nın dört bir yanından gelen 800 ziyaretçiye kendi belirledikleri şekilde “ötekiliklerini” gizli ve güvenli bir yerde yaşama imkânı verir.

2014’te Berlin Uluslararası Film Festivali’nde Teddy Ödülü alan “Der Kreis” filmi, örgütten Ernst Ostertaf ve Röbi Rapp’ın ilişkisini odağa alarak dans yasaklarından, eşcinsellerin ifşasına ve zorunlu testlere yirminci yüzyılın ortasında Zürih’ini anlatıyor.

Öğretmen Ernst Ostertag da işte tam burada drag yıldızı Röbi Rapp’e aşık olur. Ernst, “Çember” ortamının dışında da eşcinsellikle ilgili farkındalık yaratmaya; aynı zamanda öğretmenlik mesleğini kaybetmemek için mücadele yolları aramaya başlıyor.

Röbi de sevgilisi Ernst’e destek oluyor. Ancak, bir eşcinselin ölümünün ardından ortaya çıkan eşcinsellere yönelik şiddetli baskı örgütün faaliyetlerini etkiliyor. 

1942 - 1967 yılları üzerinde faaliyet gösteren örgütün hangi şartlarda kendini var ettiğini akrana taşıyan filmin yönetmen koltuğuna Stefan Haupt oturuyor. 

2003 yılında Zürih'te “Evet!” diyen ilk eşcinsel çift olan Ernst ve Röbi’nin mücadelesi, Türkiye'de ilk gösterimini Kaos GL'nin yirminci yılına özel yapmıştı.


Etiketler: kültür sanat
nefret