12/02/2021 | Yazar: Kaos GL

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm’den, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi: “Halkı LGBTİ+’lara yönelik kin ve düşmanlığa sevk ederek TCK 216/1 uyarınca suç işleyenler hakkında açılmış soruşturmalar mevcut mu?”

Züleyha Gülüm, LGBTİ+’lara dönük saldırıları Meclis gündemine taşıdı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Boğaziçi Üniversitesi’nde kayyum rektöre karşı protesto hakkını kullanan öğrenciler üzerinden LGBTİ+’lara karşı örgütlenen nefret ortamı ve saldırıları Meclis gündemine taşıdı.

Gülüm, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemeyle sunduğu önergede BÜKAK ve BÜLGBTİ+ kulüplerinin aranması ve faaliyetlerinin durdurulmasına değinerek LGBTİ+’ların yok sayılması ve hedef haline getirilmesinin Anayasanın 10. maddesinde korunan eşitlik ilkesinin ihlali olduğunu hatırlattı.

Gülüm’ün sunduğu soru önergesinin giriş metni şöyle:

“Boğaziçi Üniversitesi’ne Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile 2 Ocak 2021 tarihinde Melih Bulu’nun atanması, başta Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, akademisyenleri, mezunları olmak üzere tüm ülkede ciddi bir tepkiye yol açmıştır.”

"Demokratik olmayan yöntemlerle üniversitelere yapılan atamaları protesto eden ve Melih Bulu’nun istifasını isteyen öğrencilere hukuka aykırı müdahalelerde bulunulmuş, yüzlerce öğrenci gözaltına alınmış, polis tarafından cinsel tacize, şiddete ve işkenceye maruz bırakılmıştır. Siyasi iktidardan öğrencilere dönük  ‘terörist’ ,’sapkın’ yaftalamaları ve hedef göstermeler öğrenciler ve öğrencilere destek olanlara linç girişimlerinde bulunulmasına sebep oldu.”

“Öte yandan Boğaziçi Üniversite kampüsü içerinde yer alan bir sergide üzerinde Kâbe’nin olduğu bir resmin yer almasına gösterilen tepkiler LGBTİ+ ları hedef haline getiren bir kampanyaya dönüşmüş, İçişleri Bakanı başta olmak üzere siyasi iktidar temsilcileri ayrımcı söylemlerde bulunmuş, nefreti körüklemiştir. Konuya ilişkin açılan soruşturmada LGBTİ+ afiş ve bayraklarına el konularak suç unsuru olarak lanse edilmiş gözaltına alınan 4 öğrenciden 2’si tutuklanmış, 2 öğrenci ise adli kontrol ile serbest bırakıldı.”

“Sergiyle hiçbir alakası bulunmaması ve sergiyi düzenleyen kulüp olmamasına rağmen açılan soruşturma kapsamında BÜKAK ve BÜLGBTİ+ kulüplerinde savcılık talimatıyla arama yapılmış, kulüp üyeleri ve danışmanlarına haber bile verilmeden kulüp odasının kapı kilidi değiştirilmiş ve odaya giriş engellendi.”

“Rektörlük tarafından da ayrıca idari soruşturma açılmış; kulüp faaliyetlerinin sonlandırılması ile olarak Boğaziçi Üniversitesi’nin yönetmelik, yönerge ve teamülleri uyarınca gereken süreçler işletilmemiş, üniversitenin özerkliğini ve demokrasi kültürünü ihlal eden her türlü yönteme başvurulmuş ve kulübün faaliyetleri sergi bahane edilerek durduruldu.”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle sorduğu sorular ise şöyle:

“Boğaziçi Üniversitesi kampüsünde yapılan sergiye ilişkin bizzat İçişleri Bakanı tarafından öğrencilere ‘sapkın’ denilmesi nefret ve ayrımcılık suçu değil mi?

LGBTİ+’ların yok sayılması, hedef haline getirilmesi Anayasanın 10. maddesinde korunan eşitlik ilkesinin ihlali değil mi?

Devlet organları ve idare makamları kanun önünde eşitlik ilkesine uygun davranmak zorunda değiller midir? Halkı LGBTİ+’lara yönelik kin ve düşmanlığa sevk ederek TCK 216/1 uyarınca suç işleyenler hakkında açılmış soruşturmalar mevcut mu?

İfade özgürlüğü kapsamında sergilenen görsel bahane edilerek tutuklanan öğrencilerin serbest kalmasına yönelik bir girişiminiz olacak mı?

Sergi bahane edilerek BÜKAK ve BÜLGBTİ kulüplerinin aranması ve faaliyetlerinin durdurulması hukuka aykırı değil mi?

Öğrencilerin toplantı ve gösteri yürüyüşlerine aykırı olmaksızın düzenledikleri barışçıl protestolara müdahale etmek hukuka ve kanuna aykırı değil mi?

Protestolar sırasında ve gözaltı merkezlerinde öğrencileri darp eden, öğrencilere işkence eden ve cinsel tacizde bulunan polisler hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır?

Üniversitelerin demokrasi kültürlerine ve özerk yapısına yapılan siyasal müdahalelerin son bulmasına ilişkin bir düzenleme yapılacak mı?”


Etiketler: insan hakları, eğitim, siyaset
2024