30/03/2012 | Yazar: Kaos GL

1 Mayıs’tan 17 Mayıs’a şiarıyla Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma’nın yedincisi yaklaşıyor. ‘Homofobi ve Transfobi Karşıtı Yürüyüş’ ile tamamlanacak olan 7. Buluşma’nın merkezi etkinlikleri Mayıs ayında Ankara’da gerçekleşecek.

1 Mayıs’tan 17 Mayıs’a Homofobi Karşıtı Buluşma Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
1 Mayıs’tan 17 Mayıs’a şiarıyla Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma’nın yedincisi yaklaşıyor. “Homofobi ve Transfobi Karşıtı Yürüyüş” ile tamamlanacak olan 7. Buluşma’nın merkezi etkinlikleri Mayıs ayında Ankara’da gerçekleşecek.
 
Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği ayrımcılığına karşı mücadele yürüten Kaos GL, her yıl 17 Mayıs Haftasında düzenlediği Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma’yı homofobi ve transfobiye karşı 7 yıldır örgütlüyor.
 
7 yıldır homofobi ve transfobiye karşı buluşuyoruz!
 
LGBT’lerin sorunları ile homofobi ve transfobiyi tartışmak, eşcinsel ve heteroseksüel birlikte özgürleşmek isteyen herkesin katılabildiği Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma, ayrımcılığa karşı mücadelede ağlar örüyor.
 
İlk kez Mayıs 2006’da gerçekleşen Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma’nın bu yıl yedincisi yapılıyor.
 
2006’dan beri her Buluşma’da gerçekleşen “Feminist Forum”, 2012 Buluşmasında iki günlük uluslararası bir foruma dönüştü ve 10-11 Mart tarihlerinde Ankara’da, Cebeci Kampüsünde gerçekleşti.
 
Önceki Buluşma kapsamında ilki yapılan “Homofobiye Karşı Bölgesel Ağ” toplantısının ikincisi Kafkasya, Ortadoğu ve Balkan ülkelerinden homofobi karşıtları ile LGBT örgütlerin temsilcilerinin katılımıyla 16-19 Şubat tarihlerinde yine Ankara’da yapıldı.
 
Bu yıl üçüncüsü yapılacak “Homofobi ve Transfobi Karşıtı Öğrenci Buluşması” ise 21-23 Nisan tarihlerinde gerçekleşecek.
 
1 Mayıs’tan 17 Mayıs’a Homofobi Karşıtı Buluşma
 
Çeşitli şehir ve üniversite kampüslerinde devam eden yerel programların ardından 7. Buluşma’nın merkezi etkinlikleri “1 Mayıstan 17 Mayısa” şiarıyla Ankara’da tamamlanacak.
 
Gökkuşağı bayraklarının on iki yıldır dalgalandığı 1 Mayıs’ın ardından Ankara’da düzenlenecek Homofobi Karşıtı Buluşma’nın bu yıl programında şu etkinlikler yer alıyor.
 
“Erkeklik Forumu”, 3 Mayıs Perşembe günü ODTÜ’de düzenlenecek.
“Arkadaş Z. Özger Buluşması”, 4-5 Mayıs tarihlerinde Cebeci Kampüsü
“Mülteci Çalıştayı”, 10 Mayıs Perşembe
“Sığınmacılar İçin Sınırlara Karşı Forum”, 11 Mayıs Cuma
“Anti-Militarist Forum” ile “Anarko-Queer Forum” ise 12 Mayıs Cumartesi
“Lezbiyenler ve Biseksüel Kadınlar Forumu” 13 Mayıs pazar
Uluslararası Homofobi Karşıtı Gün, 17 Mayıs Perşembe
“Yoldaş Forum”, 17 Mayıs Perşembe
“Medya-İletişim Forumu”, 18 Mayıs Cuma
“Sınırlara Karşı Forum: Milliyetçiliğin Kapadığı Kapılar Nelerin Üstünü Örter?”, 19 Mayıs Cumartesi
 
Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma’nın yedincisi, “Homofobi ve Transfobi Karşıtı Yürüyüş” ile 20 Mayıs Pazar günü sona erecek.
 
Homofobi Karşıtı Buluşma Sempozyumları
 
“Homofobiye Karşı Bölgesel Ağ” ve “Uluslararası Feminist Forum” gibi “Ayrımcılığa Karşı Sempozyumlar” da Homofobi Karşıtı Buluşma Programından özerkleşiyor.
 
Kaos GL bu yıl Aralık ayında, İnsan Hakları Haftasında, LGBT bireylerin hak mücadelesi ve sosyal haklar alanında 5 Sempozyum düzenleyecek.
 
Sosyal hakların tartışılacağı Sempozyumlarda, cinselliğin tıbbileştirilmesi ve “aile değerleri”, “müstehcenlik”, “genel ahlak” gerekçeleriyle ayrımcı uygulamaları ve eşitsizliği kurumsallaştıran muhafazakâr politikalar ele alınacak. Sempozyuma LGBT’lerle birlikte sosyal haklar alanından ilgili kesimler ve uzmanlar katılacak.
 
Buluşma Koordinasyonu, “Ayrımcılığa Karşı Sempozyumlar”ı şöyle sıraladı:
 
“Barınma Hakkı, Mekân ve Kentin Cinsiyeti”, “Çalışma Hayatı, İstihdam, Sendikal Hareket”, “LGBT Bireyler İçin Sosyal Hizmet Alanları”, “Eğitimde Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Ayrımcılığı”. Sağlık hakkı için de “Hastalıktan Hak Talebine Eşcinselliğin Seyri ve Eşitsizliğe Karşı LGBT Mücadelesi” Sempozyumu.
 
Homofobi Kimin Meselesi?
 
17 Mayıs Uluslararası Homofobi Karşıtı Gün’ü, “Homofobi Karşıtı Buluşma” programıyla Türkiye’ye uyarlayan Kaos GL, “homofobi kimin meselesi?” sorusunu soruyor. Farklı ayrımcılıklar arasında bağlantılar kurmaya çalışıyor. Söz konusu ayrımcılıklara karşı mücadele pratikleri ve özgürlük mücadeleleri arasında yatay ağlar örmeyi hedefliyor.
 
Kaos GL, homofobi ve transfobi meselesi ile seksizm, milliyetçilik, ırkçılık, militarizm arasındaki bağlantılara dikkat çekince, “Homofobi kimin meselesi?” sorusu akademide ve sivil toplumun farklı kesimlerinde sahiplenildi. Böylece Homofobi Karşıtı Buluşma’yı kendi mücadele alanlarına uyarlayarak, şehirlerinde ve kampüslerinde örgütlemek isteyen öğrenci toplulukları ve sivil toplum örgütleri ortaya çıktı. Bu sayede LGBT bireylerin henüz görünür olamadıkları şehir ve kampüslerde de homofobi meselesi tartışılabiliyor.
 
Neden 1 Mayıs’tan 17 Mayıs’a…
 
Özgürlük talebi ortak, mücadele de ortak olmalı şiarından hareket eden Kaos GL, 1 Mayıs’tan 17 Mayıs’a özgürlük mücadeleleri arasında köprüler kuruyor.
 
1 Mayıs, Türkiye LGBT mücadelesi açısından önemli bir dönüm noktası. 2001’de Kaos GL Ankara’daki kutlamalara katılarak ilk kez kamusal alana çıkmış; gökkuşağı bayrakları ve sloganlarıyla emek mücadelesiyle LGBT mücadelesinin ortaklığına işaret etmişti. 
Homofobiye Karşı Buluşma da özgürlük mücadelesinin bir parçası olarak gelişiyor. Kaos GL, kurulacak bu köprü sayesinde, LGBT’lerin maruz kaldığı saldırı ve ayrımcılıklara karşı mücadelelerin birleştirilmesini ve alanların genişletilmesini hedefliyor.
 
Dünyadaki LGBT hareketinin ve hak mücadelesinin kurumsallaşması harekete yeni açılımlar getirdi. Bununla birlikte, yoğunlukla Batı’da olmak üzere kazanılan çeşitli haklara rağmen homofobi ve transfobi hâlâ küresel ölçekte bir sorun teşkil ediyor. Homofobiye Karşı Uluslararası Gün’ün (IDAHO) bu nedenlerle yeniden harekete geçmeye ve sokağa çıkmaya karar vermesi ile 1 Mayıs’tan 17 Mayıs’a Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma örtüşüyor.
 
Buluşma için kiminle iletişime geçebilirim?
Homofobi Karşıtı Buluşma Koordinasyonu: Nevin Öztop & Ali Erol
Kaos GL Derneği: GMK Bulvarı, 29/12, Kat:6, Demirtepe/Kızılay - Ankara
Tel: 0312 230 0358 Faks: 0312 230 6277
Ali Erol alierol@kaosgl.org
Nevin Öztop nevin@kaosgl.org 

Etiketler: yaşam
İstihdam