16/05/2015 | Yazar: Kaos GL
Kaos GL’nin düzenlediği 10. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma’nın programı açıklandı.
Kaos GL’nin düzenlediği 10. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma’nın programı açıklandı. Ana etkinliklerin 16-17 Mayıs’ta olacağı buluşma 8 Mayıs’ta başlayacak.
Fotoğraf: 2014 HKB Yürüyüşü
Kaos GL’nin 17 Mayıs Uluslararası Homofobi Karşıtı Gün vesilesiyle düzenlediği Buluşma’nın bu yıl onuncusu gerçekleşecek.
Her yıl 17 Mayıs haftasında düzenlenen Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma (HKB) bu yıl 17 Mayıs Pazar günü Ankara’da yapılacak “Homofobi ve Transfobi Karşıtı Yürüyüş” ile sona erecek.
Cinsiyet kimliği ve cinsel yönelimlerle ilgili tüm fiziksel, ahlaki veya sembolik şiddetlere karşı eylem ve karşı durma günü olan 17 Mayıs etkinliklerinde bu yıl queer pedagoji, sporda homofobik, etnik ve cinsiyetçi ayrımcılık biçimleri ve kadın öykü yazarlarının deneyimleri tartışılacak.
Etkinlik programı ise şöyle:
8 Mayıs Cuma
Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü Ahmet Taner Kışlalı Sanatevi
Saat 18.30
Kaos GL, Pembe Hayat, İlef
VITO / VITO
USA, 2011, BluRay, renkli/color, 93’
YÖNETMEN/DIRECTOR: Jeffrey Schwarz
GÖRÜNTÜ YÖNETMENİ/CINEMATOGRAPHER: David Quantic
KURGU/EDITING: Philip Harrison
MÜZİK/MUSIC: Miriam Cutler
OYUNCULAR/CAST: Vito Russo, Lily Tomlin, Bruce Vilanch, Rob Epstein, Jeffrey Friedman, Howard Rosenman, Armistead Maupin, Michael Musto, Larry Kramer, Robert Hawk, Arnie Kantrowitz, Jenni Olson, B. Ruby Rich
YAPIMCI/PRODUCER: Jeffrey Schwarz
Jeffrey Schwarz’ın yönetmenliğini yaptığı film, ‘The Celluloid Closet’inyazarı Vito Russo’nun hikayesini anlatıyor. Russo’nun yazdığı kitap,Hollywood filmlerinde geylerin temsilini eleştirerek LGBT hareket içinde önemli bir meseleyi gündeme taşımıştı. 1980’li yıllar muhafazakarların dünyayı daha da dar ettiği bir dönemdi ve ilham verici zekası ve yaratıcılığıyla Vito Russo, Reagan döneminin zalim AIDS politikalarına karşı direnişte önemli bir figür haline geldi. Vito’nun hikayesi zeka ve esprinin, yaşama gücü ve ölümün gelişine rağmen mücadeleyi asla bırakmayışın, geride kalanlar için bir kara muhafazakar zeminin üstüne gökkuşağı bayrağını sermeye çalışmanın büyük mücadelesini anlatıyor.
Yönetmen Hakkında/About the Director
Automat Pictures’ın başkanı olan Schwarz, Martin Scorsese, David Lynch, John Carpenter, Chris Columbus, Coen Brothers gibi pek çok ünlü yönetmenle çalıştı. Şu sıralar John Waters’ı konu alan ‘I Am Divine’ın yapımıyla uğraşıyor.
9-10 Mayıs, Cumartesi Pazar Saat 13.00-19.00
Uluslararası Homofobi ve Transfobi Karşıtı Yürüyüş Çağrı standı
Konur Sokak-Yüksel Caddesi İnsan Hakları Heykeli
9 Mayıs Cumartesi Saat 18.00
‘Şimdi Düşünüyorum da Senin İçin Yok Olmak Ne Zor Olurdu’
PerfKonsept & Koreografi: Gizem Aksu
Performans: Gizem Aksu & Ah! Kosmos
Şimdi düşünüyorum da senin için yok olmak ne zor olurdu. Gizem Aksu’nun Ah! Kosmos ile birlikte yarattığı otobiyografik çağdaş dans performansıdır. Eser, sanatçının ergenlik döneminde ayrıldığı sol yumurtalığı ve futbol ile yıllar sonraki şaşırtıcı karşılaşmasını ele alıyor. Yumurta, futbol topu ve bedenler arasında kurulan ilişki, kadın-erkek, doğa(l)-kültür(el), gerçek-kurgu ikiliklerinin içine-dışına-arasına-ötesine dair samimi bir paylaşıma izleyiciyi davet ediyor. Performans, yumurtalığın kadınlık, doğurganlık ve kırılganlıkla; futbolun ise erkeklik ve baskınlıkla ilişkilendiren ataerkil ve heteronormatif atıflarını gündelikleştiriyor ve sanatçının otobiyografisinden çıkan queer bir perspektifle bu atıfları sorguluyor. Sanatçıların bedenleri, kendilerine yüklenen bu ikililiklerle mücadele ederken arada’nın, öte’nin potansiyellerini araştıran metinlere, oluşlara ve mücadele alanlarına dönüşüyor. Eser, APAP ( Advancing Performing Arts Project) tarafından 2015 yılı boyunca Berlin, Antwerp ve Zagreb’de 6 haftalık residency gerçekleştirmeye davet edilmiştir.
Tiyatro Tempo: Gazi Mustafa Kemal Bulvarı 114/ C Maltepe (Ankaray Maltepe Durağı Gülseren Sokak Çıkışı karşısı)
Bilet: 10 TL
Bilet Satış Noktaları: Kaos GL, Tiyatro Tempo, Veganka
9 Mayıs Cumartesi
Türkiye'deki LGBT Mültecilerin Yaşadıkları Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalıştayı
Kaos GL Derneği’nin Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi ile düzenlediği çalıştaya katılacak mültecilerle beraber LGBT mültecilerin yaşadıkları sorunlar, bu alanda yapılan çalışmalar, kayıt ve üçüncü ülkeye yerleştirme problemleri konu başlıklarında tartışmalar yürütülecektir.
10 Mayıs Pazar 15.00-17.30
Gizem Aksu ile Bedensel Derinleşme Atölyesi
“Bedenim nasıl bir coğrafya?” sorusuyla katılımcıları kendi beden coğrafyalarında bir gezintiye çıkmaya davet ediyor. Bu coğrafyanın ön/öz-yargılardan muaf olması beklenmiyorsa derin dinleme ve duyumsama ile belirmeye başlayan her bir katmandan açığa çıkanlara tanık olmak, anlamlardan sıyrılıp an’a varabilmek mümkün olabilir mi? Hislerin gündelik repertuarından, et’in yıllanan izlerine kadar uzanacak bir keşif... Hayatın tüm hallerinin işlendiği beden coğrafyasının bolluğuna, her bedenin biricik ve özgün coğrafyasına dalmaya davetlisiniz.
Atölye Eşcinsel, Biseksüel, Trans Kadınların Katılımına Açıktır.
Kontenjan: 20 Kişi
Katılım İçin: kkm@kaosgl.org adresine mail atınız.
Atölyenin Gerçekleştirileceği Mekan Katılımcılara Bildirilecektir.
12 Mayıs Salı
Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü Ahmet Taner Kışlalı Sanatevi
Saat 18.30
Kaos GL, Pembe Hayat, İlef
İNTERSEKSİYON / INTERSEXION
Yeni Zelanda/New Zealand, 2012, HD, renkli/color, 68’
YÖNETMEN/DIRECTOR: Grant Lahood
YAPIMCI/PRODUCER: John Keir
SENARYO/SCREENPLAY: Grant Lahood
GÖRÜNTÜ YÖNETMENİ/CINEMATOGRAPHER: Grant Lahood
KURGU/EDITING: Grant Lahood
ÖDÜLLER/AWARDS: Documentary Edge Festival: Best New Zealand Film, Best Editing/En İyi Yeni Zelanda Filmi, En İyi Kurgu
Bir bebek doğduğunda sorduğumuz ilk soru şu olur… “Oğlan mı, kız mı?”
Ya ikisi de değilse?
“İnterseksiyon”, interseks bireylerin dünyalarına bakış atıyor. 2000’de 1’imizin bedenleri erkeklik ve dişiliğin arasında bir yerde. Erkek ya da kadın kategorisine tam olarak girmeyen bir vücudun içinde büyümek nasıl bir şey? Bu görece sık rastlanabilen durum neden hiç bilinmiyor? İnterseks bireylerde bize bu denli rahatsızlık veren ne var?
Yönetmen Hakkında / About the Director
1962 yılında Yeni Zelanda’da doğdu. Yirmi yılı aşkın süredir filmlerde, televizyon yapımlarında ve ticari projelerde yazar, yapımcı ve yönetmen olarak çalışıyor. İki kez Cannes Film Festivali’nin yarışma bölümüne kısa filmleri seçildi. Her ikisinde de filmleri jüri ödüllerine layık görüldü.
Filmlerinden Bazıları / Selected Filmography
2012 Sprung, 2012 Intersexion, 2007 Anzac Songs, 2006 Chop Off, 2003 Bogans, 2000 Arc, 1992 Lemming Aid, 1992 The Singing Trophy, 1989 Snail’s Pace
16 - 17 Mayıs, Cumartesi Pazar
Aziz Köklü Konferans Salonu, Cebeci Kampüsü, Ankara Üniversitesi
16 Mayıs, Cumartesi
13.00 – 14.30/ Açılış Konuşması
“Queer pedagoji heteronormativitenin dışarıladığı, bilmeye değer görmediği öğrenme, okuma ve arzulama biçimlerini ele almayı, bunun üzerinden de “normal”in yasakladığı var olma biçimlerini tartışmayı amaçlıyor. Bu bağlamda Susanne Luhmann, bilgiyi queerleştirirken heteronormativiteyi yaratan bilgiyi, bireyi ve sonuç olarak sistemi dönüştürmek üzerinden bir pedagoji okuması yapacak.”
Susanne Luhmann, Alberta Universitesi, Kanada
“Queer Pedagojiyi Yerinden Oynatmak: Homofobi Karşıtı Eğitimde Yeni ikilemler”
Moderatör: Remzi Altunpolat (Kaos GL)
14.30 – 15.00 Kahve arası
15.00 – 16.30/ 1. Oturum
Sporda Homofobik, Etnik ve Cinsiyetçi ayrımcılık
“Sporun hemen hemen her branşında ve kademesinde karşılaşılan ayrımcılık, Türkiye’de de elbette LGBT sporculara karşı homofobik tutumlar aracılığıyla sporcuların kabul görmemesine ve işten çıkarılmalarına neden oluyor. Buna maruz kalmak istemeyen ve spor yaşamına devam etmek isteyen herkesi ise heteroseksüel olduklarını söylemeye ve kendilerini “açık etmemeye" zorluyor. Bu bağlamda konuşmacılarımız, sporda homofobik, etnik ve cinsiyetçi ayrımcılığın kesiştiği noktalar üzerine tartışacaklar.”
Doç. Dr. Canan Koca
Ar. Gör. Pınar Öztürk
Mustafa Şahin Karaçam, Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu
Özgür Lig
Taraftar grupları
Lale Orta; teknik direktör, hakem
Dr. İlknur Hacısoftaoğlu; sosyolog
16.30 – 17.00 Kahve arası
17.00 – 17.30
Kadın Kadına Öykü Yarışması Ödül Töreni
“Türkiye’deki tek lezbiyen öykü yarışması olan Kadın Kadına Öykü Yarışmasının 10. Yılı vesilesiyle patriarka ve heteroseksizm karşıtı kadın öykü yazarları bir araya gelecek. Ödül Töreni’nden dereceye giren ilk üç öykü ve jüri özel ödülleri sahiplerini bulacak”
Açılış Konuşması: Güzin Yamaner
Ödül Töreni’nin sunuculuğunu oyuncu Hasret Canan Tutuş Melahat Deniz yapacak.
17.30 – 18.30 /2. Oturum
Kadın Öykü Yazarlığı Deneyimleri
“Kadın Kadına Öykü Yarışmasının 10. Yılı vesilesiyle bir araya gelecek olan kadın yazarlar çalışmalarını yayınlaştırma ve edebiyat dergilerindeki yazım süreçlerine dair deneyimlerini paylaşacak. Bu sayede deneyimleri çoğaltmanın, çoğalırken mevcut sistemi dönüştürmenin yolları tartışılıyor olacak.”
Konuşmacılar
Hande Öğüt, Yazar, Eleştirmen
Moderatör: Aylime Aslı Demir, Kaos GL Derneği
Oturum boyunca aşağıdaki kadın öykü yazarları oturuma katkı verecekler:
Arzu Eylem
Aysun Kara
Berna Özpınar
Gözde Demirbilek
Huriye Şahin
Jale Dirlikyapan
Melike Uzun
Senem Dere
17 Mayıs, Pazar
Kapanış Konuşmaları:
13.00 – 14.00: Melek Göregenli, Ege Üniversitesi
“Kollektif Suçlara Karşı Kolektif Sorumluluklar”
Moderatör: Sibel Yardımcı
14.30 – 15.30: Sheila L. Cavanagh, York Üniveristesi, Kanada
“Performansın Queer Pedagojisi: Vaka analizi olarak Queer Tuvalet Hikayeleri”
Moderatör: Ezgi Koçak, Kaos GL Derneği
16.00/ Homofobi ve Transfobiye Karşı Yürüyüş!
Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma, 17 Mayıs’ta homofobi ve transfobiye karşı yürüyüş ile tamamlanıyor.
Homofobi ve Transfobiye Karşı Yürüyüş bu yıl 17 Mayıs Pazar günü Ankara’da yapılacak. Kaos GL, 10. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma’nın son gününde her yıl olduğu gibi bu yıl da heteroseksizme karşı birlikte yürümek için çağrı yaptı!
Buluşma yeri: Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü Siyasal Bilgiler Fakültesi kapısı
Yürüyüş güzergâhı: Cebeci Kampüsü Siyasal Bilgiler Fakültesi kapısından başlayacak yürüyüş, Kurtuluş - Kıbrıs Şehitleri Kavşağı - Kolej Kavşağı - Ziya Gökalp Caddesi – Bayındır Sokak güzergâhında ilerleyerek Sakarya Caddesi meydanında sona erecektir.
Basın Açıklamasının yapılacağı yer: Sakarya Caddesi heykel
*Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma’nın hafta sonu Cebeci Kampüsünde yapılacak etkinliklerinde simültane çeviri yapılacaktır. Herkesin katılımına açık olan etkinlikler ücretsizdir.
** 10. Homofobi Karşıtı Buluşma Almanya Büyükelçiliği, Hollanda Büyükelçiliği, Kanada Büyükelçiliği, Norveç Büyükelçiliği ve SİDA tarafından desteklenmektedir.
*Bu etkinlik Avrupa Birliği Demokrasi ve İnsan Hakları Aracı (DİHAA) tarafından finansal olarak desteklenen Nefret Etme Projesi kapsamında Pembe Hayat ve Kaos GL Dernekleri tarafından gerçekleştirilmiştir.
Etiketler: yaşam