31/10/2013 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL Derneği’nin ‘Yerel Örgütlenmeler Toplantısı’ için 11 farklı şehirden LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) aktivistleri Ankara’da bir araya geldi.

11 Şehirden LGBTİ’ler Ankara’da Buluştu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kaos GL Derneği’nin “Yerel Örgütlenmeler Toplantısı” için 11 farklı şehirden LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) aktivistleri Ankara’da bir araya geldi.
 
26-29 Ekim tarihleri arasında yapılan toplantıya Antep ZeugMadi LGBT, Antalya Pembe Caretta, Dersim LGBTİ Girişimi, Ege Üniversitesi Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Araştırmaları ve Dayanışması Topluluğu (LeGeBiT), Eskişehir Anadolu Üniversitesi Düşünce ve Hukuk Kulübü, Kaos GL, Kars Homofobi ve Transfobi Karşıtı Platform, Keskesor LGBT, Mersin 7 Renk LGBT, Queer Adana ve Trakya LGBTİQ katıldı.
 
Toplantıda sivil anayasa, barış süreci, demokrasi paketi ve direnişin LGBTİ hareketine yansımaları üzerine beyin fırtınası gerçekleştirildi. Gezi direnişinin LGBT hareketine olumlu etkileri olduğunu ifade eden aktivistler, hükümetin aktör olarak rol aldığı, sivil anayasa, demokrasi paketi ve barış sürecinden o kadar umutlu olmadıklarını ancak sürecin desteklenmesi gerektiğinin altını çizdiler.
 
LGBTİ örgütlerinin güçlü ve zayıf yönleri ile aile, çalışma hayatı, eğitim, sağlık, barınma, mal ve hizmetlere erişim alanında yaşadıkları ayrımcılıkların güvenliklerini nasıl etkilediği konusunda öne çıkan başlıklar ise şunlar oldu:
 
“Nerede nasıl, kime, nasıl açılır? Ya da gizlenilir?”
Hem LGBTİ’ler, hem de örgütlenmeler açısından açılma/açılmama, açılamama, gizlenme, gizlenememe halen bir problem. Bu alanda yerel LGBTİ örgütlerindeki aktivistlerin güçlendirilmeye ihtiyacı var.
 
“Güvenlik sorunlarına alternatif çözüm önerileri neler olabilir?”
“Aktivistlerin güvenliğini arttırmaya yönelik farklı yöntemler neler olabilir? Yereldeki sorunları, sorun ortaya çıkmadan nasıl çözülebilir, farklı sorunlara farklı çözüm yolları neler olabilir?” gibi konularda deneyim aktarımına ihtiyaç var. Örneğin “zor ailelerle” iletişim nasıl sağlanır?” Eşcinsel, biseksüel, trans kadın ve erkekler ile intersekslerin farklı sorunları olabiliyor ya da aynı sorunlara karşı farklı taktikler geliştirmek gerekebiliyor, bu konuda farklı deneyimler ve çözüm yollarını birbirimize aktarmaya ihtiyacımız var.
 
“Yaşam hakkı tehditleri ve kendini gerçekleştirme hakkının engellenmesine önlemeye yönelik taktiklerin geliştirilmesi gerekiyor”
LGBTİ’ler aileleri ya da aile yakınları tarafından tehdit edilebiliyor. Bu tehditlerin oluşması açılma ya da ifşa sonrasında gerçekleşebiliyor. LGBTİ’lerin bu alanda güçlendirilmesi gerekiyor. Aynı zamanda yaşam hakkı ihlallerini önlemeye yönelik savunuculuk faaliyetlerini yürütürken bir yandan da “alternatif politikalar ve dayanışma ağlarına” ilişkin iyi örnekleri ve deneyim aktarımlarını öğrenmeye ihtiyaç var.
 
“Günah değil, hastalık değil, suç değil, kendini yalnız hissetme biz varız!”
Yerelde hâlen LGBTİ’lerin kendilerini yalnız hissettikleri ve bunun da onları sorun yaşadıkları zaman intihara sürüklenmeye kadar götürebildiği, bazen açılma sonrasında ailelerin tecridi ve baskısıyla özellikle LGBTİ gençlerin intihara sürüklendiği ya da zorlandığının altı çizildi. İntihara sürüklenmeye karşı LGBTİ’leri nasıl güçlendirebiliriz, neler yapılabilir konusunda alternatif çözüm yollarının araştırılması bir ihtiyaç olarak belirlendi.
 
Aile grupları, yaşam hakkı ihlalleri için önemli bir alan olabilir. Bu alanda aile örgütlenmelerini teşvik etmek ve LİSTAG gibi aile gruplarıyla işbirliğine gidilmesine karar verildi. Aynı zamanda ailelerin “ben olsam” diye cümleler kuran ve ailenin homofobik ve transfobik tepkiler vermesini teşvik eden aile yakınlarına karşı aileleri güçlendirmek gerektiğinin altı çizildi.
 
Yerel örgütlerin birbirlerine deneyimlerini aktaracakları bir iletişim ağı oluşturulmasına ve belirli temalar üzerinden deneyim aktarımları yapılmasına karar verildi. Aktivistlerin güvenliği nasıl sağlanır eğitimi, cinsel sağlık ve güvenlik sorunları ortak sorunlar olarak belirlendi.
 
Kavramları ve terimleri tartışma imkânı yaratacak insan hakları eğitimleri düzenlenebilir. Queer ne demek, nasıl anlatılır gibi eğitimleri önemsiyoruz. Kendi dilimizi ve ihtiyaçlarımızı tanımlamak istiyoruz.
 
Bu toplantı Urgent Action Fund ve Olof Palme Center’ın destekleriyle gerçekleştirildi. 

Etiketler: yaşam
İstihdam