13/01/2010 | Yazar: Orhan A

İspanya’daki bir klinik 16 yaşındaki bir gence cinsiyet-geçişi operasyonu uyguladıklarını açıkladı. Bu yaşta bir uygulamanın ülken tarihinde bir ilk olduğu belirtildi.

16 Yaşındaki Genç, İspanya’nın En Genç Transeksüeli Oldu  Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İspanya’daki bir klinik 16 yaşındaki bir gence cinsiyet-geçişi operasyonu uyguladıklarını açıkladı. Bu yaşta bir uygulamanın ülken tarihinde bir ilk olduğu belirtildi.

Barselona’daki klinikte kendisine operasyonda bulunan doktorların açıklamalarına göre, adı açıklanmayan genç, bedenini düzeltmek için 15 yaşından bu yana hormon alıyordu ve çok daha uzun bir süredir de doktorlar ve psikiyatrlar ile görüşmekteydi. Operasyonu gerçekleştiren doktor Iván Mañero, gencin yaklaşık üç yıldır tedavi altında olduğunu söyledi. 

Cinsiyet geçişi operasyonu bu tip ameliyatlar için yasayla belirlenen 18 yaş sınırının iptal edilmesi için mahkeme onayını gerektiriyor.
 
Bu izin çocuğun ebeveynlerinin başvurusu üzerinde Kasım ayında bir hakim tarafından verilmişti. Operasyon Aralıkta gerçekleştirildi, ancak haberleri ancak bu Pazartesi günü ortaya çıktı.
 
Çocuk defalarca intihar girişimlerinde bulunmuştu. Daha çocukken bir kadın olduğuna emindi, ancak yanlış bedende doğmuştu.
 
El País’den Mañero “Hakim, tümünün çocuğun operasyon geçirmesinden ve böylece mutlu olacağından yana olan çok sayıda tıp uzmanı ve doktora danıştı,” dedi.
 
Katalan Transeksüel Derneği Başkanı Gina Serra, bir çocuğun erken yaştan itibaren yanlış bedende olduğunun bilincinde olması mümkün, dedi. “Sekiz yaşındaki bir çocuk ne olmak istediğini ve ne olmak istemediğini çoktan bilir,” diye ekledi.
 
“Sonuçta, her şey aile içinde buldukları desteğe bağlı.”
 
Mañero “Bu, kişinin birlikte doğduğu, ancak 18 yaşına kadar ameliyat edemeyeceğiniz bir durumdur” dedi.
“Bu, bir doktor için şok edicidir. Kimse lösemili çocuğunuzun ameliyat edilmesi için 18 yaşına kadar beklenilmesi gerektiğini söylemezdi”
 
Çocukların 18 yaşına kadar ameliyat edilip edilemeyecekleri sorusu tıbbi bir soru olmaktan ziyade etik ve toplumsal bir tartışma konusu olduğunu söyledi. “Aslında hasta ne kadar gençse operasyon o kadar basittir.”
 
İspanya Gey, Lezbiyen, Transeksüel ve Biseksüel Federasyonu’ndan Mar Cambrollé “Büyüyene kadar insanların transeksüelliğini reddetmek genç transeksüellerin acılarını uzatmaktan başka bir işe yaramaz,” dedi.

Öte yandan, bir kimsenin ameliyat edilmeden önce 18 yaşına kadar beklenilmesinin daha iyi olduğuna inananlar da var.
 
İspanyol Transeksüel Derneğinden Monica Martín “Bizler buna karşıyız, bu hayatı değiştiren bir karardır,” “kişinin yasal ve diğer yönlerden yeterli olgunluğa erişmesini beklemek iyi bir fikir” dedi.
Dünya Profesyonel Transeksüel Sağlığı Derneği de eşik yaşının 18 olması gerektiğini söylüyor.
 
Cinsiyet değişiminin yasallaştırılmasına öncülük etmiş olan İsveç, bu operasyonlar için yaş sınırını 18 olarak belirlemiş, ancak burada da diğer ülkeler gibi genç transeksüellerin değişime yardımcı hormon tedavisine daha erken yaşta başlanılması destekliyor.  
 
Mañero, “transeksüeller şimdi İspanyol sağlık hizmetlerince ciddiye alınıyor, kısa süre önce hasta olarak bile kabul edilmiyorlardı. Kaprisli-havai davrandıkları düşünülüyordu,” dedi. “Doktorlar olarak bizler sağlık hizmetleri kapsamında yer alan bir durumla karşı karşıyayız.”
 
Başbakan José Luis Rodríguez Zapatero’nun sosyalist hükümeti iki yıl önce transeksüellerin ameliyat olsun ya da olmasın doğum cinsiyetlerini resmi olarak değiştirmelerine olanak veren bir yasayı yürürlüğe koymuştu.
 

Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam