22/11/2023 | Yazar: Kardelen Yılmaz

17 Mayıs Derneği, LGBTİ+ mücadele tarihinden, HIV aktivizmine cinsiyet uyum sürecinden intersekslerin haklarına avukatlarla atölye serisini gerçekleştirdi.

17 Mayıs Derneği avukat atölyelerini gerçekleştirdi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

17 Mayıs Derneği’nden Kardelen Yılmaz’ın organize ettiği avukatlara yönelik çevrimiçi atölye 13-16 Kasım’da gerçekleşti. Avukatların mesleki bilgi edinmesini sağlamak ve farkındalık kazandırmak amacıyla her gün birer oturum şeklinde gerçekleşen atölyede ilk olarak Anjelik Kelavgil LGBTİ+ alanına dönük temel kavramlar ve bunların kullanış biçimlerine ilişkin bir anlatı gerçekleştirdi. Bunun yanında dünden bugüne LGBTİ+ mücadelesini ve LGBTİ+’lara dönük 70’li yıllardan günümüze politik yaklaşıma dair aktarımlar yaptı.

Atölyenin ikinci gününde Defne Güzel HIV temel kavramlar ve bu kavramların yanlış kullanımlardan bahsetti ve HIV aktivizminin tarihçesine ilişkin anlatıda bulundu. Sonrasında Av. Enes Salar HIV’in hukuki boyutunu ve karşımıza çıkan durumları çalışma hayatı, özel hayatın gizliliği ve ceza hukuku gibi başlıklar çerçevesinde aktardı. 

Üçüncü günde Hatice Demir’in sunumuyla cinsiyet uyum sürecinin hukuki boyutu aktarıldı. Hastane süreçleri ile hukuki süreçler arasında avukatların dahil olabileceği, dikkat etmesi gereken durumlar, açılacak davanın nasıl ilerlediği ve cinsiyet uyum sürecinin hukuki tanınırlığına dönük yargı kararlarından kesitler sunarak, mücadelenin hak kazanımdaki rolünü aktardı. 

Son oturumda ise, Belgin Günay’ın sunumuyla İnterseks haklarına ve aktivizm alanına dair giriş yapıldı. İntersekslerin Türkiye’de maruz kaldığı hormonal ve cerrahi operasyonlardan bahseden Günay, dünyadaki iyi mevzuat örneklerine değinerek, birden fazla yaşanmış örnekler üzerinden vaka çalışması gerçekleştirdi. Uzmanlar ile interseks haklarına dönük bir mevzuat çalışması gerçekleştirmek isteği paylaşıldı ve bu konuda bir çalıştay yapmayı planladıklarını aktardı.


Etiketler: yaşam
İstihdam