15/05/2024 | Yazar: Selma Koçak
17 Mayıs Derneği’nin düzenlediği Karikatür Atölyesi, bugün Almanya Büyükelçiliği’nde yapıldı.
Fotoğraf: Almanya Büyükelçiliği Basın Birimi
Mizahın genellikle cinsiyetçilik ve fobi gibi ayrımcı düşünceleri ifade etmek için kullanılması nedeniyle, 17 Mayıs Derneği bu genel norma meydan okumak için ünlü karikatürist, Semih Özkarakaş ile Ankara’da bir karikatür atölyesi düzenledi.
Almanya Büyükelçiliği’nde düzenlenen atölyede Almanya Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı Henning Simon konuşma yaptı. Türkiye’de LGBTİ+ hakları konusunda yaşanan sıkıntılar nedeniyle Almanya Büyükelçiliği’nin LGBTİ+’lara her türlü desteği vermeye hazır olduğunu ifade eden Simon, daha fazla bir araya gelmenin yolları üzerinde düşünmek gerektiğini söyledi.
17 Mayıs Derneği Genel Koordinatörü Metin Uzun ise derneğin çalışmalarından söz etti. 17 Mayıs Derneği’nin LGBTİ+ yoksulluğu üzerinde çalıştığını ve insan haklarına erişimin yoksulluğa yol açtığı bilinciyle hareket edildiğini vurgulayan Uzun, Almanya Büyükelçiliği desteği ile yapılan çalışmaların olumlu geri dönüşlerine değindi ve dayanışma için teşekkür etti.
Atölyenin yürütücülüğünü Bursa Özgür Renkler LGBTİ+ Derneği’nden çizer Semih Özkarakaş yaptı. Mizahın güçlendirici bir araç, bir iletişim dili ve bir sanat olduğunu belirten Özkarakaş, LGBTİ+fobiye karşı çizim yapmanın olanaklarından söz etti. Toplumsal meselelerin gündelik hayat pratikleriyle gündeme getirilmesinin bir yolu olarak mizahın önemli bir ifade aracı olduğuna dikkat çeken Özkarakaş, mizahın heteronormatif yapıları bozmak için de eğlenceli bir yol olduğunu vurguladı ve mizahın kutuplaşmayı beslemediğinin altını çizdi.
LGBTİ+ kapsayıcı bir mizahın imkanı üzerinde konuşulan atölyede, katılımcılardan LGBTİ+lara yönelik maruz kalınan ya da duyulan, görülen, tanık olunan nefret söylemine ilişkin birer çizim yapmalarını istedi.
Yaklaşık 20 kişinin katıldığı atölyede, tüm katılımcılar birer karikatür çizdi. Ortaya çıkan çalışmalar üzerine yapılan tartışmanın ardından etkinlik tamamlandı.
Etiketler: human rights, arts and culture