25/10/2021 | Yazar: Kaos GL

17 Mayıs Derneği LGBTİ+ Yaşlılık Çalışmaları Grubu, Eskişehir’de bir araya gelerek değerlendirme yaptı.

17 Mayıs Derneği LGBTİ+ Yaşlılık Çalışmaları Grubu değerlendirme için bir araya geldi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

17 Mayıs Derneği ve Kaos GL Derneği, artık 17 Mayıs Derneği LGBTİ+ Yaşlılık Çalışmaları Grubu adı altında hareket eden Kırkından Sonra Lubunya İnisiyatifi’nin iki seneye yakın bir süre boyunca geldiği noktayı, yapılan tüm çalışmaları ve bundan sonra neler yapılacağı ve yapılabileceğinin tartışılacağı 2 günlük bir odak grup toplantısı düzenledi.

Bunun için 22-23-24 Ekim tarihlerinde Eskişehir’de bir araya gelen 20 katılımcı, LGBTİ+ Yaşlılık Alan Çalışmaları kapsamında, öncelikle hayatlarında neler istediklerini değerlendirdiler. Sonrasında, yaşlanan ve yaşlı LGBTİ+’lar için yapılan tüm çalışmaları mercek altına aldılar. 

Grubun ilk toplantısı olan Bolu’dan sonra ortaya çıkardıkları ilk çalışma bu sene Şubat ayında sona eren çalışmaydı. Bunun için 8 ay çalışan grup, yaşlı LGBTİ+lar konusunda savunuculuk için bilgi ve kaynak sağlamayı amaçlayarak, bu konuda dünyada neler yapıldığını araştırmış ve 16 farklı ülkede yaşlı LGBTİ+’lara hizmet sağlayan örgüt ve merkezden ilhamla Türkiye’de nelerin yapılıp yapılamayacağını değerlendirmişti. Bunun için de 8 farklı online etkinlik düzenleyen grup “HIV,  Hukuk, Dayanışma Yaşam Kooperatifleri, Sosyal Politikalar, İnsan hakları Bağlamında Yaşlılık, Sivil Toplum-Yaşlılık Çalışmaları, Sosyal Hizmetler Bağlamında Yaşlı LGBTİ+'lar“ meselelerini değerlendirmiş ve yapılan araştırmanın ve bu etkinliklerdeki konuşmaların notlarını “Yaşlı LGBTİ+’ların Hakları ve Sorunları ile Dünyadan Örnekler Çalışma ve Araştırma Raporu” içerisinde toplayarak Şubat ayında yayımlamıştı. Bu kitap, yaşlanan ve yaşlı LGBTİ+’ların sosyolojinin teorileri içerisinde nasıl ele alınması gerektiğini inceleyen, dünyadaki benzerlerinden ilhamla Türkiyede neler yapılabileceği üzerinden bir yol haritası sunan bir rapor kitabıydı. Bir de mevcut hukuki düzenlemeler ve uluslararası metinlerdeki yaşlıların hakları için bir derleme sunan “Yaşlı LGBTİ+’lar: Dünyada ve Türkiye’deki Durum Raporu” hazırlanmıştı.

Bu iki rapor üzerinden 17 Mayıs Derneği LGBTİ+ Yaşlılık Çalışmaları Grubu Senex konferansına katılıp konuşmacı olup çalışmalarını aktarmıştı.

Daha sonrasında, grup, SAGE USA örgütünün iki yayınını Türkçe’ye çevirmişti. Yaşlı LGBTİ+’lar Için Kapsayıcı Hizmetlerin nasıl inşa edilebileceğini ve tüm çeşitliliğiyle yaşlı LGBTİ+’ların deneyim ve tutumlarını gözler önüne seren bu iki yayını, grup, yaşlanma süreci politikasını belirlerken kaynak olarak kullanmıştı.

Grup, 2021 yılının ikinci yarısında Instagram üzerinden yaşlanmanın farklı açılardan ele alındığı “Balamoz Şugardır” canlı yayın serilerini yayımlamıştı. Bu yayın serisinde Seyhan Arman, Berkant Çağlar, Belgin Çelik, Umut Güner, Esmeray, Yıldız Tar, Remzi Altunpolat gibi isimlerle hem kuşaklararası farklılıkları ortaya koymak hem de yaşlanma deneyimlerini gözler önüne sermeyi amaçlamış, bir yandan da zoom üzerinden tanışma ve buluşma toplantıları düzenlemişti. Aynı zamanda 17 Mayıs Derneği’nin değerli danışmanları ile avukatlar, sosyal hizmet ve ruh sağlığı uzmanlarına yönelik yapılan ağ eğitimlerinde de yaşlılık meselesini anlatmıştı.

Tüm bu çalışmalardan hareketle ise, 17 Mayıs Derneği Yaşlılık Çalışmaları Grubu, sağlık hakkı ve sağlığa erişimin yaşlanan ve yaşlı LGBTİ+’lar lehine iyileştirilmesi amacıyla 2 sene boyunca çeşitli faaliyetler kurguladı. Eskişehir’de bu çalışmanın içerisinde gereken iş bölümü tartışıldı ve bu çalışmanın paralelinde yaşlılık alanında neler yapılabileceği tartışıldı.

Sağlık çalışanları ve sosyal hizmet uzmanlarının yaşlı LGBTİ+’lara hizmet sunumunu iyileştirmesi için eğitimler kurgulandı. 17 Mayıs Derneği’nin Eylül 2021 tarihinde Hollanda Elçiliği İnsan Hakları Programı desteğiyle yayımladığı HIV, Korunma Yöntemleri, Cinsiyet Uyum Süreçlerinin Covid-19 döneminde yaşlanan ve yaşlı LGBTİ+’larla kesişimine değinen ve sosyal hizmet uzmanlarına yönelik 2 bilgi notuna değinildi.

Farklı yaş gruplarından 30 ve 40+ 500 kişiyi hedefleyen online anket ve 10 yaşlı 40+ LGBTİ+ ile görüşmelerin nasıl yapılacağı kurgulandı. Türkiye ve yurtdışındaki emeklilik/sigorta programları ve Hollanda'dadaki en iyi uygulama örnekleri hakkında analiz çalışmasının nasıl yapılacağı tartışıldı. 

Anket & görüşmeler ve analiz çalışmasından sonra sağlık çalışanları ve sosyal hizmet uzmanlarına verilecek eğitimlerin içeriği tartışıldı ve iş bölümü yapıldı.

Sonraki oturumlarda ise 20 katılımcı yaşlılık alanında ihtiyaçların neler olduğunu ve neler yapılabileceğini, sosyal etkinlik önerileri ile beraber 40 Lubunya yaşlılık alanında çalışmaların nasıl sürdürebileceğini tartıştılar.


Etiketler: yaşam, yaşlılık
2024