11/11/2022 | Yazar: Kaos GL

17 Mayıs Derneği’nin sosyal hizmet uzmanlarına yönelik yüz yüze gerçekleştirdiği ilk çalıştay “Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık Çalıştayı” olarak İzmir’de gerçekleşti.

17 Mayıs’ın sosyal hizmet uzmanlarına yönelik çalıştayı İzmir’deydi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

17 Mayıs Derneği’nin sosyal hizmet uzmanlarına yönelik yüz yüze gerçekleştirdiği ilk çalıştay “Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık Çalıştayı” olarak 8 ayrı oturumla İzmir’de gerçekleşti.

5-6 Kasım 2022 tarihlerinde gerçekleşen çalıştay, alanında uzman kişilerin katılımıyla gerçekleşti. Çeşitli şehirlerden ve sosyal hizmet alanlarından 25 katılımcıyla yüz yüze olarak yürütülen çalıştay çeşitli konularda, o alanda uzman olan ya da aktivizm yürüten kişilerin desteğiyle gerçekleşti.

5 Kasım’da Rıza Yılmaz’ın moderatörlüğünde “Tanışma ve Genel Çerçeve” ile başlayan çalıştay, ikinci oturumda Umut Güner’in “LGBTİ+’lar ve Sosyal Hizmet” oturumu ile devam etti. Güner konuşmasında alandaki deneyimlerinden ve sosyal hizmet tarihinde LGBTİ+’ların değişen yerlerinden söz etti.

Üçüncü oturumda Özlem Cankurtaran “Baskı Karşıtı Sosyal Hizmet ve LGBTİ+’lar” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Oturumda baskıya, güç ilişkilerine ve bireysel olanın politik olanla ilişkisine değindi. Ayrıca aileci ideolojinin sosyal hizmete etkileri üzerine yaptığı konuşmada baskı karşıtı sosyal hizmetin geleneksel sosyal hizmet ile mücadelesine değindi.

Dördüncü oturumda Müge Yetener “LGBTİ+'ların Sağlık Hakkına Erişimi” başlığı altında azınlık stresi teorisinden söz ederek LGBTİ+’ların ayrımcılıktan ve stresten dolayı daha fazla genel sağlık ve ruh sağlığı sorunları yaşayabildikleri, ayrımcılık korkusu nedeniyle LGBTİ+’ların sağlık hakkına erişimde yaşadıkları sorun ve engellerden söz etti. Ayrıca ziyaretçi politikalarına değinen Yetener, politikaların kapsayıcı olması gerektiğinden, tüm politika ve belgelerin LGBTİ+’ları ve seçilmiş ailelerini kapsaması gerektiğinden bahsetti. Oturumun devamında 17 Mayıs Derneği’nden Anjelik Kelavgil 17 Mayıs Derneği’nin çıkarttığı ‘Çankaya Kent Masalları’ raporundan bahsetti. Kelavgil sunumunda Çankaya’da yaşayan ve/veya çalışan LGBTİ+’ların kent ve sağlık haklarına erişiminde yaşadıkları sorunları ve bu sorunlara karşı yapılabilecekleri aktardı.

6 Kasım’da çalıştayın ikinci gününün ilk oturumu Efsun Sertoğlu’nun “Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliğinin Gelişimi” isimli sunumu ile başladı. Sertoğlu sunumunda çocuk ve çocukluk üzerine konuştu. Çocukların sahip olduğu haklara değinirken alandaki uzmanlara bu konuda düşen rollerden bahsetti.

İkinci oturumda Nedime Erdoğan “LGBTİ+ Aileleriyle Çalışma” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Hem kendi deneyimlerinden hem de GALADER’deki deneyimlerden, ailelerle ne tür çalışmalar yaptıklarından bahsetti.

Üçüncü oturumda Anjelik Kelavgil “Ayrımcılıktan Yoksulluğa: Türkiye’de LGBTİ+’lar” Rapor Sunumunu gerçekleştirdi. Kelavgil sunumunda Örgütlenme Özgürlüğü, Barışçıl Toplanma Özgürlüğü, Katılım Hakkı, Adalete Erişim, Ayrımcılık Yasağı, Yeterli Yaşam Standardı Hakkı, Eğitim Hakkı, Çalışma Hakkı, Sağlık Hakkı ve Sosyal Koruma Hakkı bağlamında Türkiye’de yaşayan LGBTİ+’ların yaşadıkları hak ihlallerini yoksulluk çerçevesinde aktardı.


Etiketler: yaşam, sosyal hizmet
nefret