17/05/2018 | Yazar:

Almanya’da Der Einstein des Sex (Cinselliğin Einstein’ı) olarak nitelendirilen cinsel psikoloji dehası Magnus Hirschfeld...

17 Mayıs’ta hatırlıyoruz: Magnus Hirschfeld Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Dünyadaki ilk cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği araştırmacılarından, Almanya’da Der Einstein des Sex (Cinselliğin Einstein’ı) olarak nitelendirilen cinsel psikoloji dehası Magnus Hirschfeld, doğumunun 150. yılında Almanya’da çeşitli etkinliklerle anıldı.

Magnus Hirschfeld kimdir?

Cinsel azınlıkların en erken radikal savunucularından Magnus Hirschfeld, 14 Mayıs 1868’de dünyaya geldi. 14 Mayıs günü, aynı zamanda onun ölüm tarihine tekabül eder (ö. 1935).

Başarılı bir doktor olan Hirschfeld, homofobinin ve transfobinin Almanya’da kol gezdiği dönemlerde birçok eşcinsel hastasının intihara sürüklendiğini gördükten sonra, kendisini eşcinsel/trans haklarına adamaya başladı.

Öyle ki, 1897 yılında Berlin’de Bilimsel-İnsani Komite’yi kurarak henüz 1900’lü yılların başında eşcinselliğin bir hastalık olmadığını açıkça savunmaktan geri durmadı.

Kurmuş olduğu komite, LGBT’lerin toplumsal alanda tanınmasını sağlamak ve kanunen zulme maruz bırakılmasına son vermek için çeşitli kampanyalar yürütüyordu. Özellikle de, 1871’den 1994’e kadar Almanya’da birtakım şekillerde yürürlükte bulunan, eşcinselliği suç kapsamına alan Fıkra 175’e karşı muhalif bir duruş sergiliyordu. Öyle ki, günümüzde bu komite tarihteki ilk LGBT hakları örgütü olarak nitelendiriliyor.

Hirschfeld, Oscar Wilde’ın eşcinsel ilişki yaşadığı sebebiyle yargılandığı davayı yakından takip etti ve çalışmalarında Wilde’dan fazlasıyla etkilenerek bazı yazılarında ona birtakım referanslarda bulundu.

1930 yılına gelindiğinde Hirschfeld, Almanya’da o ve onun gibi düşünenler için artık bir gelecek olmadığını anlayarak ülkeyi terk etmeye karar verdi ve Birleşik Devletler’e taşındı. Üye sayısı bir dönem 500’ü bulan Bilimsel-İnsani Komite ve Hirschfeld’in külliyatı ise, 1933 yılında Nazilerce yok edildi.

Yahudi Alman, eşcinsel ve sosyalist seksolog, bugün LGBTİ+ hareketinin temellerini atanlar arasında anılıyor.

Almanya’da Hirschfeld için anma gecesi

2011’den bu yana faaliyet gösteren ve devlet tarafından desteklenip fonlanan Magnus Hirschfeld Federal Vakfı (Bundesstiftung Magnus Hirschfeld), 14 Mayıs günü Hirschfeld’in 150. doğum yıl dönümü dolayısıyla, Berlin’de bir anma gecesi düzenledi.

Anmanın Dünya Kültürleri Evi’nde düzenlenmesi oldukça dikkat çekici bir ayrıntıydı. Zira bu kültür merkezi, 1919’da Magnus Hirschfeld tarafından kurulan ve 1933’te yine Nazilerce yıkılan Seksoloji Enstitüsü’nün yerine inşa edilmişti.

Almanya Adalet Bakanı Katarina Barley, Berlin Kültür ve Avrupa Senatörü Klaus Lederer ve New York Şehir Üniversitesi’nden tarihçi Dagmar Herzog etkinliğin konuşmacıları arasındaydı.

Ülkedeki LGBTİ+ camiasından birçok konuğun katıldığı gecede, konuşmacılar, Magnus Hirschfeld’in tarihsel önemine, güncelliğine ve geçmiş, bugün, gelecek açısından neler ifade ettiğine değinen sunumlar gerçekleştirdi.

Alman şarkıcı Vivian Kanner ise, Hirschfeld’in yaşamına birtakım referanslar sunan parçalarıyla ve cover’larıyla bu anma gecesini renklendirenler arasındaydı.

Etkinlikten kareler:

Yararlanılan kaynaklar:

https://www.facebook.com/mhstiftung/

http://mh-stiftung.de/newsletters/einladung-noch-plaetze-frei-beim-festakt-150-jahre-magnus-hirschfeld-im-mai-in-berlin/

http://www.sueddeutsche.de/politik/prantls-blick-zum-katholikentag-die-spucke-im-gesicht-gottes-1.3976946


Etiketler: yaşam, cinsellik
İstihdam