02/03/2012 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL Homofobiye Karşı Bölgesel Ağ Buluşması’nın ikincisini Orta Doğu, Kafkasya ve Balkanlar’dan gelen örgütlerin katılımıyla 16-19 Şubat tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirdi.

Kaos GL Homofobiye Karşı Bölgesel Ağ Buluşması’nın ikincisini Orta Doğu, Kafkasya ve Balkanlar’dan gelen örgütlerin katılımıyla 16-19 Şubat tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirdi.
 
7. IDAHO etkinliklerinin Türkiye’deki ev sahibi Kaos GL, Homofobiye Karşı Bölgesel Ağ Buluşması’nın ikincisini Orta Doğu, Kafkasya ve Balkanlar’dan gelen örgütlerin katılımıyla 16-19 Şubat tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirdi.
 
Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna Hersek, Ermenistan, Gürcistan, Hırvatistan, Karadağ, Lübnan, Makedonya, Sırbistan, Türkiye ve Yunanistan’dan aktivistler haber ağı oluşturmak ve bölgedeki nefrete karşı dayanışma oluşturmada bu ağı nasıl etkili bir araç olarak kullanabileceklerini konuşmak için biraraya geldiler. Buluşma boyunca, ne tür ve hangi yollarla bir ağ oluşturulacağı, ağ  ihtiyacını oluşturan nedenler, her ülkedeki iyi uygulamalardan örnekler (LGBT’ler için sığınma evi, yasal başarılar ya da medya gibi), karşılaşılan zorluklar, örgütsel ihtiyaçlar ve gelecek ortaklıklar hakkında konuşuldu.
 
Katılımcılar birbirlerinden dolaylı ve farklı kanallar aracığılığıyla haberdar oldukları ve bunun yerine birbirlerine kendi ülkelerinden ve yerel gerçekliklerinden ulaşmak istedikleri konusunda uzlaştılar. Bölgesel ağ bölgedeki güncel olayları aktarmada yerel politikalar ve gelişmelerin paylaşılacağı bir bilgi havuzu olarak kurulacak.
 
Buluşma, bu yıl katılan yeni örgütler ve ülkeler için bir hoşgeldiniz forumuyla başladı. Arnavutluk’tan Pro LGBT, Azerbaycan’dan Toplumsal Cinsiyet ve Gelişim ve Lübnan’dan Helem kendi işlerini ve ülkelerindeki en önemli gündem maddelerini sunmak için konuşma yaptılar. Pro Arnavutluk hâlihazırdaki Ayrımcılık Karşıtı Yasa’nın uygulanmasının önemini vurguladı. Helem, toplulukları üzerindeki “Ahlâk Polisi” baskısına ve Ceza Yasası’nda “doğanın kanunlarına aykırı” cinsel ilişkileri yasaklayan 534. Madde’ye ve yürüttükleri BDS kampanyasına değindi. Toplumsal Cinsiyet ve Gelişim ise yaklaşan Eurovision Şarkı Yarışması’ndaki duruşlarını şöyle dile getirdi: “Avrupalıların gelip ülkemizde bir Onur Yürüyüşü düzenlemesini istemiyoruz. Kendi yerel bağlamımızda homofobi ve transfobiye karşı duruşumuzda kendimize has yöntemlerimiz var.”
 
Örgütler çeşitli alanlardaki örgütsel ihtiyaçlarını paylaştılar. Pek çok örgüt kendi bölgelerindeki bilgilere ilk elden ulaşma ihtiyaçlarını dile getirdi. Diğer ihtiyaçlar arasında yerel ve uluslararası mahkeme kararları konusunda bilgili bir avukat ağı oluşturmak ve üç bölgede LGBT’lerin insan haklarını ilerletmek için bir medya ağı oluşturmak vardı.
 
Ağ Buluşması’nın öne çıkan bölümlerinden biri de “Lezbiyen ve Biseksüel Kadınların Varlığı: Patriyarka ve Feminizme Bakmak” oldu. NLO Novi Sad Lezbiyen Örgütü’nden Biljana Stankovic ve Athens Pride’den Andrea Gilbert kendi yerel gerçeklikleri hakkında konuştular. Daha ziyade kadın dayanışması ve savaşların kadınlar ve kadın cinselliği üzerindeki etkileri üzerine konuşan Stankovic şunları söyledi:”Kadınlar olarak mücadeleye barış hareketlerinde ve vicdanî retçiler olarak başladık. Yugoslavya dağıldığında, tüm Balkanlar’da yayılan bir nefret söylemi vardı. Bu yüzden biz de hapishanelerde, sığınma evlerinde ya da mülteci olarak birbirimize dayanışma ve barış mektupları yazmaya başladık.”
 
Bölgesel Ağ buluşmaları üç bölgedeki altbölgesel buluşmalarla devam edecek. İlk altbölgesel buluşma Hırvatistan’da Queer Zagreb tarafından düzenlenecek. Etkinlik yalnızca ağ üyelerini biraraya getirmeyi amaçlamıyor, ayrıca ev sahibi ülkede ziyaret süresince gerçekleşecek etkinliklere desteği de kapsıyor. Hırvatistan’daki buluşmanın tarihi yakında açıklanacak.

Yeni örgütlerin üyeliği ağ sekreteryası olan Kaos GL tarafından dosyalanıyor. İlgilenen örgütler bölgesel ağa dahil olma isteklerini belirten bir e-postayı bilgi@kaosgldernegi.org adresine gönderebiliriler.  


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam