26/06/2012 | Yazar: Murat Köylü

25 Haziran’dan 1 Temmuz’a dek sürecek 20. Onur Haftası’nın bu seneki teması ‘Bellek’. Bellek bizlere, İstanbul Valiliği’nce yasaklanan ilk yürüyüşten bu yana Türkiye’deki 20 yıllık LGBT mücadelesinin tarihini anımsatacak.

20. Onur Haftası Başladı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
25 Haziran’dan 1 Temmuz’a dek sürecek 20. Onur Haftası’nın bu seneki teması “Bellek”. Bellek bizlere, İstanbul Valiliği’nce yasaklanan ilk yürüyüşten bu yana Türkiye’deki 20 yıllık LGBT mücadelesinin tarihini anımsatacak.
 
20. Onur Haftası İstanbul Taksim Hill’deki basın toplantısı ile açılışını duyurdu.
Onur Haftası Hazırlık Komisyonu’nu temsilen açılış konuşmasını yapan Mehmet Tarhan, Onur Haftası’nın 20 yıllık tarihinin aynı zamanda Türkiyeli LGBT’lerin mücadele tarihini de yansıttığını, valilik tarafından 1993’te yasaklanan ilk girişimden bugüne geldiklerini aktardı. Tarhan, 1969 yılında ABD’de yaşanan ve Stonewall İsyanı olarak bilinen olaylarla başlayan mücadelenin günümüzde dünyanın pek çok ülkesinde ve kentinde anılıp kutlandığını anımsattı.
 
Etkinlikte İnsan Hakları Derneği İstanbul Şube Başkanı Ümit Efe, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Direktörü Murat Çekiç, Helsinki Yurttaşlar Derneği’nden Kerem Çiftçioğlu ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı’ndan Hürriyet Şener de örgütlerini temsilen birer konuşma yaptılar.
 
Helsinki Yurttaşlar Derneği: LGBT mülteciler daha da kırılgan
Kerem Çiftçioğlu dünya yurttaşlığı anlayışına sahip HYD’nin mülteciler, sığınmacılar ve göçmenlerin sorunları üzerine yoğunlaştığını aktardı. Çiftçioğlu’na göre, mağduriyet yaşayan bu grup içindeki LGBT bireyler daha da kırılgan durumlar yaşayabiliyorlar. HYD, LGBT mülteci, sığınmacı ve göçmenlere, gereksinim duydukları yasal ve hukuki desteği sağlamaya devam ediyor.
 
İnsan Hakları Derneği: Her zaman LGBT bireyler ve örgütleri ile dayanışma içinde olacağız
Ümit Efe, İHD’nin 25 sene önceki kuruluşundan bu yana, Türkiye’de yoğun hak ihlalleri yaşatılan, ayrımcılığa ve şiddete maruz bırakılan LGBT bireyler ile dayanışma içinde olduklarını söyledi. Efe “Anayasal ve diğer ekonomik, sosyal, kültürel haklar tanınmıyor. Şiddet kültürü devam ediyor. Devlet LGBT yurttaşları koruyup destekleyeceğine, pek çok LGBT örgütünü kapatma davasıyla karşı karşıya bıraktı. Biz İHD olarak LGBT bireyler ve örgütleri ile her zaman dayanışma içinde olacağız.” şeklinde konuştu.
Uluslararası Af Örgütü: Başbakan ile aynı şeyleri söylüyoruz
UAÖ Türkiye Şubesi’nden Murat Çekiç, anayasada cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinin tanınması için çalışma yürüten Ayrımcılığa Karşı Gökkuşağı Koalisyonu’nun parçası olduklarını, küresel düzeyde raporlar yayımladıklarını, UAÖ’nün LGBT hakları mücadelesi veren örgütler içinde yer aldığını söyledi. Çekiç “Anayasa, İnsan Hakları Kurumu Yasası gibi gündemlerimiz var ama, LGBT bireyler sokaklarda şiddete maruz kalmaya devam ediyorlar. Bir trans birey için komşusundan tuz istemek bile eziyet haline gelebiliyor.” dedi. Çekiç sözlerine “Biz Başbakan Sayın Tayyip Erdoğan ile aynı şeyi söylüyoruz: Eşcinsellerin tüm yasal haklarını tanıyalım, LGBT bireyleri koruyalım. Bu yeni anayasadan başlasın, 21. Onur Haftası’nda bunun üzerine bir şeyler konuşuyor olalım.” şeklinde devam etti.
 
Türkiye İnsan Hakları Vakfı: LGBT bireyler işkence ve kötü muamelede yüksek risk grubundalar
Hürriyet Şahin, (özellikle kamu görevlilerinden kaynaklı) işkence ve kötü muamele üzerine çalışan THİV’e göre LGBT bireylerin yüksek risk grubu içinde yer aldıklarını söyledi. Şahin “Ülkede işkence zaten bir anlamda benimsenmiş. Bu olumsuz koşullanma, LGBT bireylerin durumunda daha da pekişebiliyor. Biz kurum olarak bu bakışa karşı tüm cinsel kimliklerin tanınmasını savunuyoruz. THİV olarak 10 senedir kurumsal formlarımızda cinsiyet ibaresinde “erkek, kadın ve transseksüel” yer alıyor. Bunu da tüm kurumlara öneriyoruz.” dedi.
 
Hafta programında neler var?
25 Haziran’dan 1 Temmuz’a dek sürecek 20. Onur Haftası’nın bu seneki teması “Bellek”. Bellek bizlere, İstanbul Valiliği’nce yasaklanan ilk yürüyüşten bu yana Türkiye’deki 20 yıllık LGBT mücadelesinin tarihini anımsatacak.
 
Hafta boyunca çeşitli söyleşiler, sergi açılışları ve atölyeler düzenleniyor. CHP, BDP, Yeşiller Partisi ve Almanya’daki Sol Parti’den siyasetçiler LGBT hakları siyaset üzerine görüşlerini aktaracaklar. Yerel yönetimlerde LGBT olasılıklarının ele alınacağı panelin konuşmacıları Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir ile Köln Belediye Başkan Yardımcısı Elfi Scho-Antwer, moderatörü gazeteci yazar Balçiçek İlter olacak. Başka bir panelde CHP milletvekili Binnaz Toprak, BDP milletvekili Ayla Akat Ata gibi isimler var.
 
Tabii ki hafta bu etkinlikler ve isimlerle sınırlı değil. Konserler, sergi açılışları, partiler 1 Temmuz Pazar günü saat 17’de İstiklal Caddesi’ndeki Onur Yürüyüşüne kadar sürecek. Tüm Onur Haftası programına erişmek için lütfen tıklayınız.
 
Onur Haftası’nı Lamdaistanbul ve Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SpoD) organize ediyor.
Onur Haftası tanıtım videosunu buradan izleyebilirsiniz.
 
Her sene Onur Haftası çerçevesinde Hormonlu Domates Ödülleri ‘ne oy vermek için burayı ziyaret edebilirsiniz.
 
Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın Genç Bakış programında LGBT hakları ile ilgili konuşmasını izlemek ve paylaşmak için lütfen tıklayınız.
 
Fotoğraflar: Murat Köylü / Kaos GL 

Etiketler: yaşam
İstihdam