03/03/2008 | Yazar: Barış Sulu

Pembe Hayat LGBTT Derneği’nin ‘3 Mart Dünya Seks İşçileri Günü’ nedeniyle Ankar

2008’in 3 Mart’ı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı Pembe Hayat LGBTT Derneği’nin ‘3 Mart Dünya Seks İşçileri Günü’ nedeniyle Ankara’da düzenlediği etkinliğe pek çok seks işçisi katıldı. Etkinlik sonunda ‘Kırmızı Şemsiye Seks İşçileri Ağı’ kuruldu. Gelecek senenin eylemi şimdiden belli: Elimizde kırmızı şemsiyelerle Ankara’da buluşacağız.

Pembe Hayat LGBTT Derneği’nin ‘3 Mart Dünya Seks İşçileri Günü’ nedeniyle düzenlediği etkinlik Ankara’da yapıldı. Etkinliğe Ankara ve İstanbul’dan seks işçileri katıldı.

1 Mart Cumartesi günü Ankara’da Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nde gerçekleşen etkinlikte Türkiyeli seks işçilerinin sorunları, örgütlenme pratikleri ve deneyimleri konuşuldu.

Etkinliğin ilk oturumu üç seks işçisinin tanıklıkları üzerinden şekillendi. Konuşmacıların hayat hikayeleri yaklaşık iki saat süren bir foruma dönüştü. Forumda polis şiddeti, evlerin basılması, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, prezervatif kullanımı, gece hayatına hapsedilmişlik sonucunda psikolojik hasarlar ve uyuşturucu gibi pek çok sorun konuşuldu.

İkinci oturumda, Ankara Üniversitesi Kadın Çalışmaları Bölümü’nden Aslıcan Kalfa’nın ‘Seks İşçilerinin Örgütlenme Pratikleri’ başlıklı sunumu üzerinden örgütlenme deneyimleri konuşuldu ve örgütlülüğün öneminden söz edildi.

Etkinlik sonunda, 3 Mart’ların Türkiye’de kutlanması gerektiği ve sadece bir günlük değil, uzun süreli etkinliklerin yapılması kararı alınarak ‘Kırmızı Şemsiye Seks İşçileri Ağı’ kuruldu. Katılımcılar 3 Mart 2009’da kırmızı şemsiyelerle Ankara’da buluşmak üzere sözleştiler.

Kırmızı Şemsiye her ay İstanbul’da Kadın Kapısı ve Lambdaistanbul ve Ankara’da da Pembe Hayat ve Uluslararası Af Örgütü öncülüğünde toplantılarını gerçekleştirecek ve 3 Mart 2009’da katılımı daha yüksek bir organizasyon gerçekleştirecek.

Meraklısına: 2001’in 3 Mart’ında Hindistan’da toplanan yaklaşık 25.000 seks işçisi bugünü ‘Dünya Seks İşçileri Günü’ olarak ilan etmişti. Güney Afrika’daki ve Amerika’daki seks işçilerinin de desteğiyle 3 Mart birçok kıtada kutlanan bir güne dönüştü. ‘Kırmızı Şemsiyeler’ ise ilk kez 2001 yılında İtalya’nın Venedik kentinde yürüyüş yapan seks işçileri tarafından kullanıldı.

*Konuyla ilgili haberler:

[[2008’in 3 Mart’ı]]

[[‘Kırmızı Sokak’ta mücadele var]]

[[Seks işçiliğine dair bildirge]]

[[‘Seks işçilerimiz arasında AIDS oranı Afrika seviyesinde’]]

[[Ayşe Tükrükçü ‘diptekiler’ için parti kuruyor]]

[[Pembe Hayat iş istedi]]

[[Yolda bekleyenin amacı fuhuş mu, kim bilecek]]

[[Sokakta ‘fuhuş amacıyla’ bekleyene ceza dönemi]]

[['Yine olsa yapardım, ruhumda var']]

[[CETAD'dan seks ticareti dosyası]]




Etiketler: yaşam
nefret