28/12/2012 | Yazar: Kaos GL

Fransa’dan Uganda’ya, ABD’den İran’a 2012’nin LGBT hikâyeleri...

2012’de Dünyadan Öne Çıkan LGBT Hikâyeleri Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Birleşik Krallık merkezli LGBT internet gazetesi pinknews.co.uk geride bıraktığımız yılın en önemli LGBT olaylarını derledi.
 
1.    Avustralya Kurtuluş Ordusu’ndan bir görevli “geyler öldürülsün” dedi
 
Avustralya Kurtuluş Ordusu -hayır işleriyle bilinen bir Evanjelik kilisesi- için çalışan bir görevli ‘geylerin öldürülmesi gerektiğini’ söyledi. Kurtuluş Ordusu’nun itibarı, üst düzey bir görevlisinin Joy FM adlı Avustralya radyosunda geylerin öldürülmesi gerektiğini söylemesinden sonra büyük darbe aldı.
 
2.    İran Cumhurbaşkanı eşcinselleri ‘çirkin’ ilan etti
Piers Morgan’la yaptığı bir röportajda eşcinselliği hırsızlıkla bir tutmasıyla ve eşcinselleri ‘çirkin’ insanlar olmakla suçlamasıyla manşetlere taşınan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ülkesinde hâlâ eşcinselleri idam ettirmesiyle biliniyor.
 
3.    Anderson Cooper gey olarak ‘açıldı’
 
ABD’nin en önde gelen haber programı sunucusu olarak gösterilen Cooper, geçtiğimiz Temmuz’da eşcinsel olduğunu doğruladı. CNN’in en gözde çalışanlarından olan Cooper, cinsel yönelimiyle ilgili uzun süren sessizliğini gizliliğe duyduğu ihtiyaçla ve bir gazeteci olarak tarafsızlık prensibi ve kişisel güvenlik ihtiyacıyla açıkladı.
 
4.    Avustralya Parlamentosu evlilik eşitliğine karşı çıktı
2012’de küresel evlilik eşitliği mücadelesi cephesinden gelen tüm haberler olumlu değildi. Eylül’de Avustralyalı yasa yapıcılar ezici bir çoğunlukla eşcinsellere eşit evlilik hakları veren bir tasarıyı reddettiler. Başbakan Julia Gillard evlilik eşitliğine karşı çıkanlardan biri olmayı sürdürüyor.
 
5.    Fransa’da seçimleri evlilik eşitliğini savunan aday kazandı
 
Evlilik eşitliği 2012 boyunca dünyanın pek çok ülkesinde tartışılan bir konu olsa da, bu tartışma bu ülkelerin hiçbirinde Fransa’daki kadar görünür ve kutuplaştırıcı olmadı. Yılın sonuna doğru hem eşitlik taraftarı hem de eşitliğe karşı çıkan kesimin çevrelerinde kalabalık kitleler toplayabildikleri gösteriler düzenlendi.
 
Nicholas Sarkozy’den farklı olarak, Fransa’nın müstakbel cumhurbaşkanı François Hollande evlilik eşitliğine güçlü bir destek sunmuştu. Fransız Parlamentosu 2013 başlarında evlilik eşitliği tasarısını tartışmaya hazırlanıyor.
 
6.    Uganda, Afrika’da homofobinin öncülüğünü yapmaya devam ediyor
Uganda, 2012 yılı boyunca Afrika kıtasının homofobi sözcülüğünü yapmasıyla, LGBT eşitlik savunucularının hafızalarına en olumsuz örnek olarak kazınmayı başardı. Meclis Başkanı Rebecca Kadaga, Ugandalılara Noel’de “Eşcinselleri Öldürün” Tasarısı diye bilinen, eşcinsel ilişkilere yönelik suç tanımını genişleterek eşcinsel ilişkide bulunanları ömür boyu hapiste tutabilecek veya idam etmeyi mümkün kılacak bir yasal düzenleme ‘hediye etme’ vaadinde bulunmuştu. Şimdilik, yasa daha sonra tartışılmak üzere rafa kaldırıldı.
 
7.    Papa: Eşcinsel evlilik insanlığı tehdit ediyor
 
Çeşitli fırsatlarda eşcinselliğe ve evlilik eşitliğine saldırmayı ihmal etmeyen Papa Benedikt, 2012’de de dünyadaki en homofobik dini liderlerden biri olmayı sürdürdü. Papa, evlilik eşitliğinin dünyanın sonunu getireceğine ikna olmuş görünüyor(!)
 
8.    Rusya’dan LGBT düşmanı yasa
 
2012’de Rusya, LGBT hakları açısından dramatik bir gerileme kaydetti. Rusya’da ‘reşit olmayanları koruma’ gerekliliği bahane edilerek, St. Petersburg şehrinde geçerli olacak homofobik sansür yasaları geçirildi.
 
Ağustos 2012’de St. Petersburg’ta verdiği konserle söz konusu yasayı çiğnediği iddiasıyla Madonna’yı yargılamak için yapılan girişim ise başarısız oldu.
 
9.    Amerikan Başkanlık Seçimleri
 
Şu ana kadar seçilmiş Amerikan başkanları içinde LGBT eşitliğinin en büyük savunucusu olarak gösterilen Obama Kasım’da yeniden seçildi. Her ne kadar başa baş ve saldırgan bir kampanya yürütülmüş olsa da, nihayetinde Başkan Obama Cumhuriyetçi Romney’e karşı mutlak bir zafer kazandı.
 
Eyalet bazında ise, Maine, Maryland ve Washington’da kamuoyu oylamasıyla evlilik eşitliği tasarılarının geçmesi sağlandı. Minnesota’da evliliği anayasal düzeyde yasaklamayı amaçlayan referandumdan “hayır” çıktı.
 
10.Barack Obama evlilik eşitliğine destek çıkıyor
Obama, 8 Mayıs 2011’de evlilik eşitliğine destek verdiğini açıklayan ilk ABD başkanı olarak tarihe geçti. ABC News’a verdiği röportajda, gey ve lezbiyen hizmet görevlileriyle, ailesiyle ve personeliyle son birkaç yılda yaptığı sohbetlerin konuya ilişkin görüşlerinin ‘evrilmesine’ yardımcı olduğunu söyledi.
 

Çeviren: Engin Bayram 


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam