20/01/2014 | Yazar: Tunca Özlen
Lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve intersekslerin 2013 yılı Türkiye ve dünya gündemi...
LGBTİ’lerin Türkiye Gündemi
15 Ocak: İlahiyatçı Ali Rıza Demircan katıldığı bir televizyon programında, “Eşcinseller demokratik, laik toplumun problemidir. Eğer İslam toplumu olsaydı o zaman gerekli bilgilendirmeler yapılırdı” dedi.
25 Ocak: Babası tarafından eşcinsel olduğu gerekçesiyle öldürülen Ahmet Yıldız’ın davası 12. duruşmayla sürdü. Arkadaşı İbrahim Can, yaptığı destek çağrısında AKP’ye ağır eleştiriler yöneltti ve davanın içyüzüne dair önemli bilgiler verdi.
15 Şubat: CHP İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan araştırma önergesinde, toplumda öncülük yapması gereken siyaset kurumunun, lezbiyen, gey, biseksüel ve transseksüel bireylerin maruz kaldığı ayrımcılığı görmezden geldiği belirtildi. Bunun yasama sürecine de yansıdığı, Ailenin Korunmasına ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’a cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği konulmadığı ifade edildi.
19 Şubat: Çocukları lezbiyen, gey, biseksüel, trans olan Türkiyeli bir grup anne babanın hikâyelerini konu alan Benim Çocuğum isimli belgeselin galası yapıldı.
22 Şubat: Kocaeli’de faaliyet gösteren ve her hafta yaptığı küçük eylemlerle bilinen bir grup, bu hafta yaptığı eylemde CHP’nin LGBT’ler için verdiği araştırma önergesini protesto ederek, CHP’nin adının "Cumhuriyetçi Homoseksüeller Partisi" olarak değiştirilmesini istedi.
25 Şubat: Ankara’da bir süredir sevgilisiyle yaşayan eşcinsel U.G.S., üç ay önce Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’nda görevli olan albay babası ve polis amcası tarafından ölümle tehdit edildi, zorla Amasya’da ev hapsine tabi tutuldu. Kaçarak Ankara’ya gelen genç, 3 Ocak’ta şikâyette bulundu. Aile Mahkemesi çağırmalı koruma verdi. Buna karşı önceki gün, önceden polise haber verildiği halde albay baba ve adamları silahlarla evi bastı; oğlu U.’yu zorla kaçırıp sevgiliyi dövdü. U.G.S.’yi koruyamayan polis, kaçıranlar ve aracın plakası belli olmasına rağmen halen harekete geçmedi.
27 Şubat: Niğde Müftüsü Hasan Çınar, erkeğin kadın veya kadının erkek olmak istemesinin hastalık olduğunu, doktor kararıyla estetik ameliyat olunmasının ise ’caiz’ olduğunu savundu.
7 Mart: 8 Mart arifesinde Küçük Bayram Sokak’ta yaşayan trans kadınların evleri, polis tarafından kapılar kırılarak basıldı ve 15 kadın gözaltına alındı. Zorla gözaltına alınan kadınlar Beyoğlu Ekipler Amirliği’ne götürüldü. Trans kadınlara yönelik saldırının, Beyoğlu’nun dönüşümüyle yakından ilgisi bulunuyor.
16-17 Mart: 2. Uluslararası Feminist Forum, 14 farklı ülke ve Türkiye’den feministlerin katılımıyla Ankara’da yapıldı. Forum’un bu yılki odağında muhafazakârlık vardı.
26 Mart: Eşcinsel olduğu için albay babası ve arkadaşları tarafından darp edilerek kaçırılan Umut Göktuğ Söyler 1 aydır kayıp. Faillerin kimlikleri bilindiği ve Söyler’in tutulduğu yer hakkında ipuçları olduğu halde hala herhangi bir yakalama emri çıkarılmış değil. Can güvenliği tehlikede olan genç kurtarılmayı bekliyor.
29 Mart: Devlet koruması altındayken albay babası ve akrabaları tarafından kaçırılan eşcinsel Umut Göktuğ S. davasına bakan savcıların, Umut’un tutulduğu yeri açık adresine kadar bildikleri ortaya çıktı.
17-18 Mayıs: 8. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma film yönetmeni, sendikacı, siyasetçi ve akademisyenlerin katılımıyla Ankara’da yapıldı. Buluşma’nın bu yılki odağında toplumsal barış vardı.
19 Mayıs: Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma kapsamında Ankara’da 6. kez düzenlenen “Homofobi ve Transfobiye Karşı Yürüyüş” yüzlerce LGBT’nin ve ayrımcılık karşıtının katılımıyla gerçekleşti. Gökkuşağı bayraklarının taşındığı yürüyüşte eşitlik talebi ön plana çıktı.
Aynı gün Gökkuşağının Kızılı İstanbul NHKM’de Milk filminin gösterimini yaptı, ardından da “Dünyada ve Türkiye’de LGBT hareketi” sunumu yapıldı.
29 Mayıs: Eşcinsellerin sorunlarının araştırılması amacıyla CHP tarafından Meclis Genel Kurulu’nda tartışmaya açılan önergenin gündeme alınması talebi reddedildi. AKP Düzce Milletvekili İbrahim Korkmaz, "O söylediğin ahlaksızlık. Ahlaksızlıktır o." diye bağırınca Meclis Başkanvekili Meral Akşener tarafından uyarıldı. Korkmaz salonu terk etti.
AKP İstanbul Milletvekili Türkan Dağoğlu ise "Ben bir tıp doktoru olarak bunun ne olduğunu bilmek isterim. Bu biyolojik bir kusur mudur, sosyolojik bir olay mıdır, yoksa bu psikolojik bir durum mudur? Amerika’da ve Avrupa’da psikiyatri dernekleri bunu araştırdı ve şöyle bir sonuca varıldı; bu normal dışı bir davranıştır. Bu normal bir davranış değildir. Kadının kadınla, erkeğin erkekle evlenmesi bir hak değil, bilakis cinsel kalıpların ters yüz edilmesini marifetmiş gibi ortaya koyan toplumsal bir bozulmanın önünü açan bir uygulamadır." dedi.
23 Haziran: Trans ve Onur Haftası’nda Taksim’den Tünel’e yapılan yürüyüşün ardından bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamada mahalle baskısı, ırkçılık, cinsiyetçilik gibi ideolojilerle yoğrulan toplumun Gezi Direnişi ile bu kirli oyunu bozduğu ifade edildi.
30 Haziran: Gezi Parkı direnişinin içinde başından beri bulunan, Türkiye’de 20 yılı geride bırakan lezbiyen, gey, biseksüel ve trans hareketin bileşenleri, "Alışın, gitmiyoruz" demek için toplandı ve on binlerce kişiyle Taksim Meydanı’na yürüdü. Renkli yürüyüş esnasında "Susma haykır, eşcinseller vardır", "Her yer Taksim, her yer direniş", "Katil devlet hesap verecek", "Faşizme karşı omuz omuza" ve "Direne direne kazanacağız " sloganları atıldı.
1 Temmuz: İstiklal Caddesi’nde gerçekleştirilen Onur Yürüyüşü AKP’li Şamil Tayyar’ı rahatsız etti. İşte Tayyar’ın o tweet’i: "İstiklal’de yürüyen ayolcular, o cadde zaten günboyu sürekli kalabalık, sıkıyorsa Kazlıçeşmede bir toplanın çapınızı çevrenizi bir ölçelim!"
13 Temmuz: Kuşadası’nda öldürülen trans kadın Dora için bugün sekiz merkezde nefret cinayetlerine karşı eylemler düzenlendi. İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Adana, Mersin, Diyarbakır ve Berlin’de yapılan basın açıklamalarında transların maruz kaldıkları saldırılara ve ayrımcılığa dikkat çekildi.
21 Temmuz: Geçiş sürecinde pek çok hukuki, tıbbi ve sosyal sorunla baş etmek zorunda kalan trans bireylere destek olmak üzere kurulan Trans Danışma Merkezi Derneği Ankara’da çalışmaya başladı.
30 Temmuz: BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, bugün Meclis’e sunduğu soru önergesiyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in transfobik nefret cinayetlerini önlemeye yönelik çalışmaları hakkında bilgi istedi.
1 Ağustos: LGBT’lere yönelik şiddetin artış gösterdiği Türkiye’de tablo giderek kötüleşiyor. Sadece Temmuz ayında üç ilde dört trans kadın öldü. Trans kadınların hedef seçilmesinde, zorunlu seks işçiliğine itilmelerinin ve translara yönelik şiddetin özendirilmesinin büyük payı var.
18 Ağustos: Ankara İskitler’de bir grup saldırgan, akşam yakaladıkları tüm trans bireyleri linç etmek istedi. Saldırıda 30 kadar trans birey yaralandı. Araçları tahrip edildi.
30 Ağustos: İstanbul Fındıklı’dan Cihangir’e çıkan merdivenlerin olduğu bölge gökkuşağı renklerine boyanmıştı. AKP’li Beyoğlu Belediyesi’nin ekipleri gece merdivenleri temizleyip, tekrar griye çevirdi. Ankara Seyranbağları Mahallesi sakinleri, merdivenlerini gökkuşağı renklerine boyadılar, ’Diren Suriye’ yazarak, Suriye halklarına destek mesajı yolladılar. Merdiven boyama eylemleri pek çok il merkezine ve kampüse yayıldı.
10 Eylül: Eşcinsel erkekler tarafından kullanılan tanışma uygulaması Grindr, Türkiye’de sansürlendi. İstanbul Anadolu 14. Sulh Ceza Mahkemesi, “koruma tedbiri” olarak Grindr’a erişimi engelledi.
12 Eylül: Türkiye’nin ilk açık eşcinsel Belediye Başkan Aday Adayı Giresun’un Bulancak ilçesindeki seçimlere hazırlanıyor. Eşcinsel olduğunu belirten Can Çavuşoğlu Bulancak Belediyesi için adaylığını koydu.
13 Eylül: Eşcinsel olduğu için babası tarafından 5 yıl önce 3 kurşunla göğsünden vurulan Ahmet Yıldız’ın cinayet davasında 14. Duruşma Kartal Adliyesi’nde görüldü.
15 Eylül: Gökkuşağının Kızılı İstanbul’da yaptığı ilk genel üye toplantısında kurumsallaşmayı ele aldı. NHKM Yılmaz Güney Salonu’nda yapılan toplantıda, GK’nın siyasî doğrultusu, yerel ve merkezî karar alma süreçlerinin yanı sıra güncel gelişmeler masaya yatırıldı.
25 Eylül: İstanbul Fulya’da Çağla isminde bir trans kadının evi, camına bırakılan tehdit mektubunun ardından kundaklandı.
3 Ekim: Hakem Dinçdağ davasında 9. duruşma yapıldı. Trabzon bölgesi hakemlerinden Halil İbrahim Dinçdağ, kendisine eşcinsel olduğu için görev vermemekle suçladığı Türkiye Futbol Federasyonu’nu (TFF) 2010 yılının Kasım ayında mahkemeye vermişti.
10 Ekim: CHP İzmir İl Gençlik Kolları, LGBT’lerin örgütlü olduğu Siyah Pembe Üçgen’i ziyaret etti.
11 Ekim: LGBT bireylere yönelik şiddetin ve nefretin sonlandırılması gerektiğini düşünen Çukurova CHP Gençlik Örgütü LGBT sorunlarını araştırmak için komisyon kurma kararı aldı.
2 Kasım: Hizbullah’a yakın Hür Dava Partisi Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, HDP’ye yönelik olarak "Ruhi hastalık ve bir sapıklık olan eğilimleri veya hastalıkları ’özgürlük’ adı altında Kürtlere pazarlamaya çalışırlarsa bunun bedelini öderler ve ödeyecekler" dedi.
13 Kasım: CHP’li Ağbaba, LGBT mahpusların durumlarının araştırılması ve sorunların çözümü için araştırma açılmasını istedi.
14 Kasım: Gökkuşağının Kızılı eşcinselliği “tedavi ettiği” iddiasıyla piyasaya sürülen Homofobin isimli ürüne karşı sipariş hattına protesto mesajı gönderme ve sosyal medyada #EşcinsellikHastalıkDeğildir mesajını yayma kampanyası başlattı. Kampanya ses getirdi.
15 Kasım: Akdeniz Üniversitesi Turizm ve Kültür Topluluğu, “Homofobiyle Nasıl Mücadele Edilir?” başlıklı bir panel düzenledi.
16 Kasım: İdil isimli trans kadın Ankara’da bir müşterisi tarafından karnından bıçaklanarak yaralandı.
20 Kasım: CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu TBMM’deki makamında kabul ettiği LGBT temsilcilerine, “Belediye meclis üyeliklerine aday olmanız halinde üst sıralarda yer almanızı değerlendiririz” sözü verdi.
21 Kasım: LGBT örgütleri Nefret Cinayeti Mağduru Trans Bireyleri Anma Günü’nde ülkenin çeşitli yerlerinde eylemler düzenledi. Eylemlerde trans bireylere yönelik ayrımcılık ve şiddet kınandı, nefret cinayetlerinde öldürülenler anıldı.
25 Kasım: Hatay’ın İskenderun ilçesinde 27 yaşındaki bir erkek homofobik bir nefretle boğulmuş ve kafası ezilerek öldürülmüş vaziyette bulundu. Kişinin Suriyeliler tarafından öldürüldüğü ortaya çıktı.
27 Kasım: Van’da yaşanan çevre sorunlarına çözüm getirmek için gençler tarafından kurulmak istenen Gençlik ve Ekoloji Derneği’ne, tüzüğünde yer alan "Cinsel yönelim alanlarında çalışabilir" maddesini gerekçe gösteren valiliği tarafından dava açıldı.
28 Kasım: Türkiye’deki devlet üniversitelerinde resmen tanınan ilk LGBT kulübü, Galatasaray Üniversitesi’ndeki Lion Kuir Çalışmaları Grubu oldu.
Başbakan’ın “Dört dörtlük Aleviyim” açıklaması üzerine Twitter’da “Başbakandan ‘Dört dörtlük ibneyim. İbneliği sizden öğrenecek değilim’ açıklaması bekliyoruz” diye tweet atan LGBTİ aktivisti Levent Pişkin hakkında yapmış olduğu suç duyurusu üzerine SPOD “Eşcinsellik /İbnelik Bir Hakaret Değil, Cinsel Yönelimdir” başlıklı bir basın açıklaması yaptı.
4 Aralık: Erdoğan tarafından 30 Eylül’de açıklanan Demokratikleşme Paketi TBMM’ye sevk edildi. Cinsel yönelim ve etnik kimliğe yönelik suçlar nefret suçu yasa kapsamına alınmadı.
5 Aralık: Diyarbakır’da eşcinsel olduğu için öldürülen R.Ç. davasının 8. duruşması görüldü.
LGBT örgütleri eşcinsel olduğu için babası ve amcası tarafından öldürülen Roşin Çiçek davasında yaşanan hukuksuzluk zincirini Galatasaray Meydanında protesto ettiler.
LGBT örgütleri Diyarbakır, Antep ve Adana’da yaptıkları açıklamalarla eşcinsel olduğu için öldürülen R.Ç.’nin duruşmasına dikkat çekerek, LGBT bireylerine karşı nefret suçlarının yasallaşmasını istedi.
Mor El ve Gökkuşağının Kızılı Rosin Çiçek cinayetine dikkat çekmek için Eskişehir’de bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
6 Aralık: Pembe Caretta ve Gökkuşağının Kızılı Rosin Çiçek cinayetine dikkat çekmek için Antalya’da bir yürüyüş gerçekleştirdi.
10 Aralık: Kocaeli Üniversitesi Sosyal Politika Kulübü’nün düzenlediği "Muhafazakârlık ve LGBT" paneli yüksek katılımla gerçekleşti. Panelde AKP’nin toplumsal cinsiyet politikası ve Gezi Direnişi bağlamında LGBT hareketi tartışıldı.
13-14 Aralık: Kaos GL’nin düzenlediği uluslararası Ayrımcılık Karşıtı Sempozyum ikinci kez Ankara’da yapıldı. Sempozyum’un bu yılki odağında LGBTİ’lerin eğitim alanında yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri vardı.
14 Aralık: Ekşi Sözlük yazarları ile buluşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na CHP’nin iktidara geldiği takdirde eşcinsel evlilikleri yasallaştırıp yasallaştırmayacağını, bir eşcinsel belediye başkanını aday gösterip göstermeyeceği sorusu yöneltildi. Bu soruya Kılıçdaroğlu, “Türkiye toplumunun henüz bu olgunluğa ulaştığını sanmıyorum. Bu yüzden CHP’nin eşcinsel bir belediye başkan adayını açıklaması ve eşcinsel evlilikleri yasal bir zemine oturtması söz konusu değildir” şeklinde yanıt verdi.
16 Aralık: HDP Milletvekili Sebahat Tuncel, Kabahatler Kanunu’nda değişiklik yapılması için Meclis’e kanun teklifi sundu. Teklife göre, yasa metninden "genel ahlak" ibaresi çıkarılıyor. "Toplum düzeni", "huzur ve sükûnu bozma" ve "Rahatsız etme" kavramlarının kapsamı belirleniyor.
17 Aralık: İzmir’in Aliağa İlçesi’nde 2011 yılı Mart ayında başı kesilerek boş bir araziye atılan ’trans kadın Ece’yi öldürdükleri iddiasıyla tutuksuz yargılanan 3 sanık, delil yetersizliğinden beraat etti.
18 Aralık: 7 evin mühürlendiği, bir transın öldürüldüğü olayları konu alan Meis Sitesi davası Küçükçekmece Adliyesi’nde görüldü.
20 Aralık: CHP İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak, LGBT’lerin yaşadığı mağduriyetleri gidermek için AKP’nin ne yapacağına dair bir soru önergesi verdi. Başbakan Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istenen önergede AKP’nin LGBT’lere yönelik siyasi, hukuki ve toplumsal eylem planı soruluyor.
22 Aralık: İstanbul’da bulunan LGBT örgütleri Kadıköy’de düzenlenen Kent Mitingi’ne “Gettoları değil, kentin tamamını istiyoruz” pankartıyla katıldılar.
23 Aralık: Mersin’de seks işçiliği yapan bir transseksüel, merkez Yenişehir ilçesinde geçtiğimiz gün bir grubun sopalı ve döner bıçaklı saldırısına uğradı. Saldırıda ağır şekilde yaralanan trans kadın ambulansla Toros Devlet Hastanesi Acil Servisi’ne kaldırıldı.
24 Aralık: Suriye’deki cihatçı çetelere verdiği destekle ve AKP yandaşlığıyla tanınan Fatih Tezcan, Cemil İpekçi’nin AKP’yle ilgili sözleri üzerine, "Bence AK Parti ibnelerin oyuna muhtaç değildir" dedi.
27 Aralık: Türkiye Psikiyatri Derneği, bir internet sitesi üzerinden homoseksüelliği “iyileştirdiğini” iddia ederek satışa sunulan “homofin” adlı sözde ilaçla ilgili yasal girişimde bulundu. TPD Merkez Yönetim Kurulu’ndan dün yapılan açıklamada, “homofin” adlı sözde ilaçla ilgili valilik, Reklam Kurulu ve savcılığa şikâyette bulunulduğu belirtildi.
31 Aralık: Gökkuşağının Kızılı yayınladığı yeni yıl mesajında 2013 yılındaki gelişmeler değerlendirildi. Haziran Ayaklanması’nın AKP’nin bitiş sürecini hızlandırdığı vurgulanırken, “Başladığımız işi 2014’te bitirelim” çağrısı yapıldı.
Dünyanın LGBTİ Gündemi
16 Ocak: Malezya Milli Eğitim Bakanlığı, V yaka kazak veya omuzdan kısa kollu tişört giyen erkek çocukların eşcinsel olma ihtimalinin yüksek olduğunu iddia ettiği bir raporu öğrenci velilerine gönderdi.
27 Ocak: Rusya’da eşcinselliğin yasaklanması yolunda bir adım daha atıldı. “Eşcinsellik propagandasını” yasaklayan düzenleme kapsamında el ele tutuşmak bile suç haline geliyor. Yasayı protesto eden gruba önce gericiler, sonra polis saldırdı. Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı Duma’da, “eşcinsellik propagandası” kapsamında değerlendirilen davranışların cezalandırılmasını öngören yasa tasarısıyla ilgili ilk oylama yapıldı. 450 temsilciden oluşan Duma’daki oylamaya katılan 389 milletvekilinden sadece bir kişi tasarıya karşı hayır oyu kullandı.
2 Şubat: Seçim kampanyası döneminde eşcinsel çiftlerin evliliği ve evlat edinebilmesi için yasa sözü veren Cumhurbaşkanı François Hollande’ın yasa tasarısı Fransız Ulusal Meclisi’nde görüşülüyor. Tasarının, 97 oya karşı 247 oyla onaylanan maddesinde evlilik bir kadın ve erkek arasındaki değil “iki kişi arasındaki anlaşma” olarak tanımlanıyor.
12 Nisan: Uruguay’da evliliği cinsel yönelim farkı gözetmeksizin tüm yurttaşlar için eşit koşullarda düzenleyen yasa tasarısı kabul edildi.
Uruguay’da evliliği cinsel yönelim farkı gözetmeksizin tüm yurttaşlar için eşit koşullarda düzenleyen yasa tasarısı parlamentoda kabul edildi. Arjantin’den sonra Uruguay evlilik eşitliğine onay veren ikinci Güney Amerika ülkesi oldu.
26 Nisan: ABD Dışişleri Bakanlığı, Küba Küba Cinsel Eğitim Enstitüsü Başkanı Mariela Castro’nun önümüzdeki hafta Philadelphia’da düzenlenecek eşcinseller ile ilgili bir toplantıya katılması için gereken izini vermedi. Aynı zamanda Küba Devlet Başkanı Raul Castro’nun da kızı olan Mariela Castro, eşcinsel haklarının savunulması konusundaki çabalarından dolayı bu toplantıda bir de ödül alacaktı.
15 Temmuz: Kamerunlu LGBTİ aktivisti ve gazeteci Eric Ohena Lembembe, Yaoundé’deki evinde ölü bulundu.
16 Eylül: Meksika’da ülke tarihinde ilk kez eşcinsel olduğunu açıklayan belediye başkanı görevine başladı. Benjamin Medrano, muhafazakâr Zacatecas eyaletinin Fresnillo kentinde düzenlenen törende belediye başkanlığı yemini etti.
24 Eylül: Sırp Halk Hareketi Başkanı İvan İvanoviç yaptığı açıklamada, lezbiyen, gay, biseksüel ve transeksüeller tarafından 28 Eylül’de Belgrad’da yürüyüş düzenlenmesine yönelik hazırlık yapıldığını, bu yürüyüşün yapılması halinde kendilerinin de aynı gün bazı karşı gösteriler gerçekleştireceklerini belirtti.
25 Eylül: İtalyan parlamentosu sıra dışı bir eyleme sahne oldu. Eşcinsel ayrımcılığını protesto için vekiller bir anda ayağa kalkıp öpüşmeye başladı.
28 Eylül: Sırp hükümetinin yasağına rağmen Belgrad’da 200 kişi, başbakanlık binası önünde “Onur Yürüyüşü” adı altında protesto gösterisi düzenledi.
30 Eylül: Kolombiya’da Kongre’nin harekete geçmemesi üzerine eşcinsel çiftlerin evlenme hakkı Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla tanındı.
8 Ekim: Kuveyt Sağlık Bakanı Yusuf Mindkar, transların Körfez ülkelerine girişinin engellenmesi için daha katı sağlık önlemleri alacaklarını açıkladı. Önerinin kabul edilmesi durumunda transların Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri Katar, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Umman’a girişi engellenmeye çalışılacak.
Hindistan’ın Gujarat kentinde düzenlenen ilk eşcinsel yürüyüşüne binlerce kişi katıldı.
13 Ekim: St. Petersburg’da dün yapılan LGBT yürüyüşüne katılanlar, muhafazakârların saldırısına uğradı. Yaklaşık 200 kişilik muhafazakâr bir grupla birkaç düzineden oluşan LGBT aktivistleri arasında çıkan olaylarda polis barışçıl bir gösteri düzenlemek isteyen LGBT aktivistleri korumada yetersiz kaldı. Rus haber ajanslarına göre, her iki taraftan toplam 67 kişi tutuklandı. Olaylar, LGBT karşıtı göstericilerin bir kadının elindeki gökkuşağı bayrağını yırtmasıyla başladı.
20 Ekim: Şili’de nefret cinayeti sonucu öldürülen eşcinsel genç Daniel Zamudio’nun katili Patricio Ahumada hakkında müebbet hapis cezası istendi.
3 Kasım: Rusya’da artan ırkçı, faşizan ve eşcinsel karşıtı saldırılara karşı insan hakları örgütleri ayağa kalktı. Binlerce kişi Rusya’nın ikinci büyük kenti St. Petersburg’da yürüyüş yaptı.
9 Kasım: Rusya’da Haziran ayında onaylanan “geleneksel olmayan cinsel ilişki propagandası” yasağı, eşcinsellere dönük baskının ve neo-Nazi saldırılarının artmasına neden oldu. Bunalıma giren bir gazeteci intihar etti.
12 Kasım: Hawaii’de Senato, eşcinsel evliliğin yasallaşmasını öngören yasa tasarısını onayladı.
1 Aralık: Hırvatistan’da eşcinsel evliliklerin önüne geçilmesine yönelik anayasal değişiklik yapılması için kararlaştırılan referandumun sonuçlarına göre, Hırvatlar eşcinsel evliliğe "hayır" dedi.
6 Aralık: Lüksemburg hem Başbakanı, hem de Başbakan Yardımcısı eşcinsel olan ilk ülke olarak dünya tarihine geçti. Yemin ederek görevine başlayan Başbakan Xavier Bettel, eşcinsel çiftler için evlilik eşitliği sağlama sözü verdi.
9 Aralık: Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen toplu nikâh töreniyle 100’den fazla eşcinsel çift evlendi.
11 Aralık: Hindistan’da Yüksek Mahkeme’nin bir alt mahkemenin geçmiş kararını bozmasının ardından eşcinsel ilişki yasaklandı.
Avustralya Yüksek Mahkemesi, Başkent Bölgesi’nde eşcinsellerin evlenmesine izin veren yasayı iptal etti.
12 Aralık: Roma’da 14 yaşındaki gey bir gencin intiharına hürmeten gökkuşağı renkleriyle bezeli ışıklandırmalar kuruldu. Ancak sağcı parti Fratelli d’Italia bu fikri kınayarak durumun "kışkırtıcı ve ideolojik" olduğunu savundu. Belediye Meclis üyesi Fabrizio Ghera ışıklandırmaların İtalyan bayrağını temsilen üç renkli tasarlanması gerektiğini savundu.
20 Aralık: Uganda Parlamentosu, eşcinsel ilişki yaşayanlara hapis cezası öngören yasa tasarısını bugün kabul etti. “Eşcinselleri Öldürün” adıyla bilinen ve ilk olarak 2009’da gündeme gelen tasarıda idamdan vazgeçilse de eşcinsel ilişki yaşayanları ihbar etmeyenler de hapis cezasına çarptırılacak.
21 Aralık: Küba Parlamentosu aldığı kararla çalışma hayatında cinsel yönelim ayrımcılığını yasakladı. Homofobiye karşı verdiği mücadeleyle tanınan Mariela Castro’nun önerdiği değişiklikle İş Hukuku’nda çalışanların eşitliğini genel olarak düzenleyen maddeye cinsel yönelim ifadesi eklendi.
Etiketler: yaşam