06/01/2015 | Yazar: Kaos GL

Yunuslara Özgürlük Platformu, yunus gösteri merkezlerindeki esarete karşı 2014 yılında Türkiye’de yürütülen kampanya, eylem ve yasal başvuruları derledi.

2014 yunus parkı karşıtı eylemlerin yılı oldu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Yunuslara Özgürlük Platformu, yunus gösteri merkezlerindeki esarete karşı 2014 yılında Türkiye’de yürütülen kampanya, eylem ve yasal başvuruları kronolojik sırayla ayrıntılı biçimde derledi.
 
Türkiye’deki yunus parklarının kapatılması ve tutsak deniz memelilerinin koruma altına alınması için yerel ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarıyla etkili kampanyalar düzenleyen Yunuslara Özgürlük Platformu, geçtiğimiz yıl Türkiye’de gerçekleştirdikleri “ilk”leri ve gösteri merkezlerine karşı kamuoyunda ses getiren süreçleri listeledi.
 
Tüm yılı kapsayan derleme, yunus gösteri merkezlerine ev sahipliği yapan sahil şeridindeki dört farklı bölgede peşi sıra düzenlenen eylemlerden, Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki değişiklere dair sanatçıların, yazarların, yerel ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarının girişimlerine kadar pek çok başlığı içeriyor.
 
Yunuslara Özgürlük Platformu Sözcüsü Öykü Yağcı, geçtiğimiz yılı şu şekilde özetledi:
 
“2015’i insan sömürüsüne ve işkencesine maruz kalan tüm canlıların daha fazla özgürleştiği bir yıl olarak kutlama umuduyla geçtiğimiz yılın öne çıkan süreçlerini paylaştık.Yunuslara Özgürlük Platformu olarak deniz hapishanelerine karşı 2014’te neler yaptığımızı listeledik, katkıda bulunduğumuz süreçlerin bir bölümünü aktarmaya çalıştık. Sivil toplum kuruluşlarından (STK) gazetecilere, sanatçılardan yazarlara, dalış okullarına kadar çok geniş bir kesimin desteği ve bize gönderdikleri yazılar ve çeviriler ile farkındalığın artmasını sağlayan destekçilerimizin de katkılarıyla, geçtiğimiz yıl Türkiye’de yunus parklarına karşı pek çok ilki gerçekleştirdik.
 
“Önce TBMM gündemine, ardından CITES başvurumuzla STK’lar dışında uluslararası düzeyde resmi boyutta Avrupa Komisyonu’na taşınan yunus parkı sorunu, Türkiye çapında her yerde eylemler, filmler, imza kampanyaları ve mektuplar ile desteklendi, yunus parkları her bir adımda bir büyük darbe daha aldı. Hayvan özgürlüğü için 2015’te hep birlikte, daha fazla mücadele etmek dileğiyle...”
 
Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’deki üç yunus parkının kapatılmasında etkin rol oynayan Platform’un çalışmalarına ilişkin listeye şuradan ulaşabilirsiniz

Etiketler: yaşam, ekoloji
İstihdam