18/12/2019 | Yazar: Yıldız Tar

2019’u kapatırken Kaos GL Derneği’nin LGBTİ+’ların insan haklarına ilişkin raporlarını derledik.

2019’a veda ederken LGBTİ+ hakları Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Çizim: Aslı Alpar / Kaos GL

2019 yılının bitmesine sayılı gün kaldı. Bir seneyi devirip yenisine merhaba demeye hazırlanırken Türkiye’de LGBTİ+ haklarının ne alemde olduğuna bakmak istedik. İşte Kaos GL Derneği’nin yayınladığı raporlara göre 2019’da LGBTİ+ hakları karnesi…

LGBTİ+’ların İnsan Hakları Raporu

2019-a-veda-ederken-lgbti-haklari-1

Kaos GL Derneği, 2018 yılına ait LGBTİ+’ların İnsan Hakları Raporu’nu Temmuz 2019’da yayınladı. Av. Yasemin Öz’ün hazırladığı raporda; 2018 yılında LGBTİ+’ların insan haklarına erişimini engelleyen uygulama ve insan hakları ihlallerine ilişkin vakalar yer alıyor.

Rapor kapsamında, 2018 yılında LGBTİ+’lara yönelik insan hakları ihlallerine ilişkin toplam 89 vaka ele alınıyor. İhlallerin hak kategorilerine göre dağılımına bakıldığında; dört nefret cinayeti, on nefret suçu, yirmi üç nefret söylemi, işkence ve kötü muamele yasağı ihlali ile ilgili altı vaka, kişi özgürlüğü ve güvenliğinin ihlali konusunda üç, özel hayatın gizliliğinin ihlali anlamında bir, ifade özgürlüğünün ihlali anlamında beş, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme haklarının ihlali anlamında dört, çalışma yaşamında ayrımcılıkla ilgili beş, eğitim alanında ayrımcılıkla ilgili on üç, sağlık alanında ayrımcılıkla ilgili üç, barınma hakkının ihlali alanında ayrımcılıkla ilgili bir, mal ve hizmetlere erişim konusunda ayrımcılıkla ilgili dört, cezaevindeki LGBTİ+’lara yönelik hak ihlalleri ile ilgili dört, mültecilere yönelik hak ihlalleri ile ilgili üç vakaya raporda detaylı yer veriliyor.

Rapora ulaşmak için tıklayın.

Nefret Suçları Raporu

2019-a-veda-ederken-lgbti-haklari-2

Kaos GL Derneği’nin bu yıl yayınladığı bir diğer rapor 2018 Yılında Türkiye’de Gerçekleşen Homofobi ve Transfobi Temelli Nefret Suçları Raporu idi. Derneğin her yıl anket yoluyla hazırladığı rapor için Türkiye’deki çok sayıda şehri kapsayan iletişim ağı ile Ankara’daki bireysel ve kurumsal iletişim ağları kullanılıyor.

Rapor, cinsel yönelimleri ya da cinsiyet kimlikleri nedeniyle saldırıya uğrayan kişilerin neredeyse hayatları boyunca ve kendi evleri dâhil hayatın her alanında bu saldırılarla yüz yüze kaldıklarını gösteriyor. Saldırılar, diğer toplumsal kesimlere yönelik nefret suçlarında çoğunlukla olduğu gibi, belirli bir politik olayın arkasından, görece öngörülebilir bir biçimde gerçekleşmiyor, saldırı anıyla sınırlı kalmıyor ve sonrasında farklı biçimlerde sürüyor. Mağdurlar önceden tehdit ve taciz ediliyor, saldırıların gerçekleştiği sırada pek çok görgü tanığı yer alıyor ve görgü tanıklarının yarısından fazlası herhangi bir tepki vermiyor ya da olaya müdahale etmiyor.

Rapora ulaşmak için tıklayın.

2019 Nefret Suçları Araştırması sürüyor. Kaos GL, 2019 yılında homofobik ve transfobik nefret suçuna maruz kalan ya da tanık olanları araştırmaya katılmaya çağırıyor. Araştırma sonuçları rapor olarak yayınlanacak.

Araştırmaya katılmak için buraya tıklayın.

İstihdamda ayrımcılık!

2019-a-veda-ederken-lgbti-haklari-3

Kaos GL, 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde Kadir Has Üniversitesi ile yürüttüğü özel sektör ve kamuda LGBTİ’lerin durumu araştırma sonuçlarını paylaştı: Özel sektörde de kamuda da LGBTİ+’la gizlenmeye zorlanıyor, ayrımcılık işe alımdan başlıyor ve özellikle kamuda işyerinde nefret söylemi yaygın.

İstihdamda LGBTİ+’ların durumunu araştıran çalışmanın 2019 sonuçları “Türkiye’de Kamu Çalışanı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İntersekslerin Durumu” ve “Türkiye’de Özel Sektör Çalışanı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İntersekslerin Durumu” başlıklı iki raporda kamuoyu ile paylaşıldı.

“Türkiye’de Özel Sektör Çalışanı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İntersekslerin Durumu” raporuna ulaşmak için tıklayın.

“Türkiye’de Kamu Çalışanı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İntersekslerin Durumu” raporuna ulaşmak için tıklayın.

Türkiye’nin LGBTİ Mültecilerle İmtihanı

2019-a-veda-ederken-lgbti-haklari-4

Kaos GL Derneği “Türkiye’nin LGBTİ Mültecilerle İmtihanı” başlıklı raporu yayımladı. Rapor, 2016 yılında İstanbul’da öldürülen Suriyeli eşcinsel mülteci Muhammed Wisam Sankari anısına adandı.

Türkiye’de yaşayan LGBTİ mültecilerle yüz yüze gerçekleşen derinlemesine görüşmeler, mail ve telefon üzerinden verilen danışmanlıklarla şekillenen rapor, maruz kaldıkları ayrımcılık ve zulüm nedeniyle ülkelerinden ayrılan LGBTİ mültecilerin; Türkiye’de cinsel yönelim, cinsiyet kimliklerinin yanı sıra yabancı düşmanlığına da maruz kaldığını ortaya koyuyor.

Rapora ulaşmak için tıklayın.

Medya İzleme Raporu

2019-a-veda-ederken-lgbti-haklari-5

Derneğin Ocak ayında yayınladığı 2018 Medya İzleme Raporu’na göre 2018’de yazılı basındaki haber ve yazıların yarısı LGBTİ+’lara yönelik önyargıları besledi; ayrımcı dil ve nefret söylemi yoğun şekilde kullanıldı. Araştırmanın genel sonucu 2018’de yazılı basında yayınlanan haber, söyleşi ya da köşe yazılarının neredeyse yüzde 50’sinin (1148) hak haberciliği ilkelerine uygun olduğunu ortaya koyuyor. Bütün metinlerin neredeyse yarısını oluşturan 1130 metinde ise LGBTİ+’ların temel hakları ihlal edildi, nefret söylemi ve/veya ayrımcı dil kullanıldı ya da metinlerin LGBTİ+’lara ilişkin önyargıları besleyen içerik tercih edildi.

2019 yılı araştırma sonuçları ise Ocak 2020’de yayınlanacak.

Rapora ulaşmak için tıklayın.

Homofobik ve Transfobik Nefret Söyleminin İnternet Seyri: 2018 Sosyal Medya Raporu

2019-a-veda-ederken-lgbti-haklari-6

Dernek, yazılı basının yanı sıra interneti de takip ediyor ve internetteki nefret söylemini kayda geçiyor. Bu kapsamda 2018 yılına ait raporunu 2019 Ocak ayında yayınladı. “Homofobik ve Transfobik Nefret Söyleminin İnternet Seyri - 2018 Sosyal Medya Raporu” cinsiyet ifadesi, trans sağlık hakkı, cinsiyet kimliği, cinsel haklar, toplumsal erkeklik, seksizm ve homofobi, çalışma hayatında cinsel yönelim ayrımcılığı, popüler kültür, moda, spor ve valiliğin LGBTİ yasakları gibi sahalardan derlendi.

Rapora ulaşmak için tıklayın.


Etiketler: insan hakları, medya, mülteci, nefret suçları
nefret