26/07/2021 | Yazar: Gözde Demirbilek

25 yaşındaki Kanadalı futbol yıldızı Quinn, bu hafta 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları yarışan ilk açık kimlikli trans sporcu olarak tarihe geçti.

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda yarışan ilk açık kimlikli trans sporcu: Quinn Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kanadalı kadın futbol takımının bir üyesi olan 25 yaşındaki futbol yıldızı Quinn, COVID-19 sebebiyle gecikmeli gerçekleşen 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nın ilk maçlarından birinde oynadı. Ulusal Kadınlar Futbol Ligi’nde (NWSL) yarışan Quinn, bu yılki Olimpiyat Oyunlarında yarışan tek trans sporcu olmasa da rekabet etme şansını elde eden ilk kişilerden.

Quinn, ABD’de trans sporcuların sıklıkla hedef alındığı bu dönemde bile, bu dönüm noktasının kendisini gelecek için umutlu hissettirdiğini söyledi:

“Gerçeklerin farkındayım, trans kızların spor yapması yasaklanıyor. Trans kadınlar Olimpiyat hayallerini gerçekleştirmeye çalışırken ayrımcılığa ve ön yargıya maruz kalıyor. Mücadele daha bitmedi... Hep birlikte burada olduğumuz zamanı kutlayacağım.”

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda Quinn ile birlikte iki trans sporcu daha yarışacak: ABD BMX takımı için potansiyel olarak rekabet edebilecek bir alternatif olan Chelsea Wolfe ve Yeni Zelandalı halterci Laurel Hubbard Ağustos ayının ilk haftasındaki oyunlarda yarışacak sahneye çıkacak.

“Kendinizi umumi tuvaletlerde insanlar hakkında varsayımlarda bulunurken yakalamaya başlayın”

Quinn 2020 yılının sonbaharında Instagram’da paylaştığı bir gönderiyle şöyle açılmıştı:

“Açılmak zor. Hayatımın geri kalanında tekrar tekrar yapacağım bir şey olduğunu biliyorum. Uzun yıllar en sevdiğim insanlarla açık bir trans olarak yaşadığım için ne zaman dışarı çıkacağımı hep merak etmişimdir.”

“Instagram garip bir yer. Trans kimliğime karşı hissettiğim duyguları tek bir gönderide özetlemek istedim ama ben dahil kimsenin burada olmasının nedeni aslında bu değil.”

“Bu yüzden, yayınlarında kendileri gibi insanları görmeyen queer insanlara görünür olmak istiyorum. Bunun yıllar önce hayatımı kurtardığını biliyorum. Daha iyi bir müttefik olmak için cis milletine meydan okumak istiyorum (Cis'in ne anlama geldiğini bilmiyorsanız, muhtemelen sizsiniz!!!)”

“Bu bir süreç ve mükemmel olmayacağını biliyorum, ancak sizi teşvik edebilirsem işte o zaman bu bir şeydir:

1) Kullandığınız zamirleri biyografinize ekleyin.

2) Diğer trans/non-binary seslerini takip edin/dinleyin.

3) Arkadaşlarınızla/aynada cinsiyetsiz zamirleri kullanarak pratik yapın.

4) Oy verin.

5) Kendinizi umumi tuvaletlerde ya da herhangi bir alandaki insanlar hakkında varsayımlarda bulunurken yakalamaya başlayın.”


Etiketler: spor
İstihdam