07/01/2021 | Yazar: Aslı Alpar

Türkiye yerel ve ulusal yazılı basını 2020 yılında LGBTİ+’lara yönelik toplam bin dört yüz yetmiş altı nefret söylemi haberi yayımlandı!

2020 yılında gazetelerden 1476 nefret haberi! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Gazetelerin LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylemini izlediğimiz 2020 yılında yerel ve ulusal gazetelerde toplam 1476 ayrımcı söylem ve nefret söylemi tespit ettik.

Gazetelerde nefret söyleminin pik yaptığı dönemlerde, kamu görevlilerinin LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylem ürettiğini görüyoruz.

Bunun en çarpıcı örneği, 24 Nisan Cuma günü Diyanet İşleri Başkanlığı merkezi Cuma hutbesinde LGBTİ+’lar ve HIV’le yaşayanları hedef göstermesi oldu. Gazetelerde Nisan ve Mayıs aylarında nefret söyleminin çok ciddi bir oranla arttığı görülüyor. Diyanet’in Hutbesi Medyaya Nasıl Yansıdı raporumuzda bu yükselişin detaylarına ulaşmak mümkün.

Benzer şekilde Onur Haftası’nın olduğu Temmuz da nefret söyleminin arttığı bir ay. Temmuz’da ayrıca Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda sorulan “Mabel Matiz sorusu” da nefret söyleminin gazetelerde sıklıkla yer bulmasına bahane oldu!

Yine bu ay İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AK Parti Aydın Milletvekili Metin Yavuz, MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemi üretti.

Tüm yılın nefret bilançosunu görmek isterseniz:

Aralık ayında gazetelerde 51 nefret haberi!

Kasım ayında gazetelerde 74 nefret haberi!

Ekim ayında gazetelerde 103 nefret haberi!

Eylül ayında gazetelerde 89 nefret haberi!

Ağustos ayında gazetelerde 246 nefret haberi!

Temmuz ayında gazetelerde 264 nefret haberi!

Haziran'da gazetelerde her gün en az 3 nefret haberi!

Gazetelerde Mayıs ayında 212 nefret haberi!

Gazetelerde Nisan ayında 194 nefret haberi!

Mart’ta her gün en az 3 ayrımcı haber!

Gazetelerin nefreti Şubat’a sığmadı!

Yılın ilk ayından her güne bir nefret söylemi!

 


Etiketler: medya
İstihdam