19/01/2021 | Yazar: Yıldız Tar

“Kaybolan ve silinen queer tarihin yeniden inşası LGBTQİ toplumunun kendisi tarafından yönetilen bağımsız kurumlara emanet edilmelidir”

22 ülkeden LGBTQİ tarih örgütlerinden Paris Arşiv Kolektifi’ne destek mektubu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

22 ülkeden 45 LGBTQİ ve feminist arşiv, müze ve tarih örgütü son 50 yılda queer tarihe ilişkin gelişmelere dikkat çeken bir mektup hazırladı.

Türkiye’den de Kaos GL adına Aylime Aslı Demir’in imzaladığı mektup Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Libération’da 8 Ocak’ta yayınlandı.

Coğrafi dağılımı ve etki alanı açısından bir ilk olan mektupta, kaybolan ve silinen queer tarihin yeniden inşasının LGBTQİ toplumunun kendisi tarafından yönetilen bağımsız kurumlara emanet edilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Açık mektup, 29 Aralık 2020’de Fransa Kültür Bakanlığı’nın LGBTQİ tarihine ilişkin kurumsal kayıtlar ve kişisel eserlerin hangilerinin korunacağı ve kamuya açılacağına devlet kurumlarının karar vereceğini açıklaması üzerine kaleme alındı.

Mektupta Fransız hükümeti, Paris LGBTQİ Arşiv Kolektifi’nin çabalarını desteklemeye çağrılıyor. Kolektif, Fransa Kültür Bakanı ile görüşmek için resmi bir talepte de bulundu.

2017’de kurulan Kolektif, Paris’te LGBTQİ arşiv merkezi kurmaya çalışıyor ve ulus aşırı bir queer tarih kurumu olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Kolektif Paris şehri yöneticileri ile uzun süredir görüşmelerini sürdürüyor. Diğer Avrupa başkentlerinden Amsterdam ve Berlin’deki benzer merkezler de kolektifin ilham kaynakları arasında.

Mektubun İngilizce haline ve imzacı listesine ulaşmak için tıklayın.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam