24/05/2021 | Yazar: Kaos GL

Bugün 24 Mayıs Panseksüel Görünürlük Günü. Günü kutlamak için LGBTİ+ Hakları Alanında Çeviri Sözlüğü’nden tanımlarla hafızamızı tazeliyoruz!

24 Mayıs Panseksüel Görünürlük Günü kutlu olsun! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bugün 24 Mayıs Panseksüel Görünürlük Günü. Günü kutlamak için LGBTİ+ Hakları Alanında Çeviri Sözlüğü’nden tanımlarla hafızamızı tazeliyoruz!

Panseksüel nedir?

Birden fazla cinsiyete duygusal/cinsel çekim duyan kişilerin cinsel yönelimini tarif eden şemsiye terim Bi+ altında tanımlanan cinsel yönelimlerden biri olan “panseksüel”, tüm cinsiyetlere karşı çekim duymaya açık olmak anlamına gelir. Kimi panseksüellerin çekim duygusu cinsiyet dışındaki özelliklere dayanır. Kimileri içinse cinsiyet çekim duygusunun temel bir parçası olmakla birlikte, bu tüm cinsiyetlere karşı deneyimlenen bir şey olabilir. Ancak tüm bunlar panseksüellerin tercihleri olmadığı anlamına gelmez.

Panseksüeller, herkesin belli bir cinsiyete yöneldiği ya da yönelmesi gerektiği varsayımına dayanan monoseksist toplumsal yapıdan etkilenirler. Bu yapı monoseksüel insanları toplumsal olarak ödüllendirirken, çekim yelpazesi daha geniş olan Bi+ şemsiye altındaki insanları “kafası karışık,” “olgunlaşmamış,” “gençlik hevesi,” “dönemsel” gibi yaklaşımlarla ezmektedir. Homofobinin kurumsal düzeyde güçlü olduğu yerlerde monoseksizmin egemenliğini fark etmek kimi zaman zor olabilir, ancak monoseksizm tek eşli heteroseksist toplum tahayyülünün ayrılmaz bir parçasıdır.

Biseksüel ile panseksüel arasında fark var mı?

“Biseksüel” geçmişte “iki cinsiyete de çekim duyan” olarak açıklanmış olsa da son yıllarda biseksüel hakları aktivistleri tarafından yeniden tanımlanarak duygusal/cinsel olarak birden fazla cinsiyete çekim duyan bir cinsel yönelim olarak yorumlanmaktadır. Bu yeniden tanımlamanın arkasında yatan politik düşünce, ikili cinsiyet rejiminin sunduğu kadın ve erkeğin ötesinde cinsiyet kimlikleri bulunduğudur. Bu düşünceyle birlikte bir şemsiye terim olarak “Bi+” kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır.

Biseksüel duygusal/cinsel olarak birden fazla cinsiyete çekim duyan bir cinsel yönelim anlamına gelirken panseksüellik tüm cinsiyetlere karşı deneyimlenen bir şey olabilir. Cinsiyete dair ikili algının kırılmaya başlamasıyla birlikte biseksüel ve panseksüel yönelim arasındaki fark; yönelinen cinsiyetler bakımından birinin diğerinden “kapsayıcı olması” gibi biseksüel ve pansekseksüelleri “yarıştıran” nicel bir yorumdan ziyade Bi+ şemsiye altındaki çeşitliliğe işaret eder. 

LGBTİ+ Hakları Alanında Çeviri Sözlüğü

Deniz Gedizlioğlu’nun hazırladığı ve Kaos GL Derneği’nin Medya ve İletişim Programı kapsamında yayınladığı “LGBTİ+ Hakları Alanında Çeviri Sözlüğü”nde LGBTİ+ alanındaki kavramların Türkçe çevirilerinin yanı sıra açıklamalar da yer alıyor.

Kavramların kökenlerine dair bilgiler ve birbiri ile ilgili terimlerin yer aldığı sözlükte 103 kavram yer alıyor. Her bir kavram eğer Türkçe’de karşılığı varsa karşılığıyla eğer yoksa açıklama ve önerilerle yer alıyor.

Sözlüğe buradan ulaşabilirsiniz. 


Etiketler: yaşam
İstihdam