13/02/2024 | Yazar: Kaos GL

Geçtiğimiz yıl Valiliğin ayrımcı ve hukuksuz yasağı sebebiyle Eskişehir Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan 18 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşması yarın görülecek.

3. Eskişehir Onur Yürüyüşü davasının ilk duruşması yarın Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

2023 Eskişehir Onur Haftası ve Yürüyüşü davasının ilk duruşması yarın (14 Şubat) 09:45’te gerçekleşecek. Hafta komitesi duruşmaya şöyle çağırmıştı:

“3. Eskişehir Onur Yürüyüşü için bir araya gelen hak savunucuları LGBTİ+’lara uygulanan yasaklara, şiddete ve nefret suçlarına karşı geçtiğimiz Temmuz ayında zor kullanılarak gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan 18 hak savunucusu hakkında tepeden inme şablon ile hazırlanan iddianame sonucunda dava açıldı. Hak savunucularının ve LGBTİ+’ların temel hak ve taleplerini kriminalleştirmeye çalışan iktidar suç olmadan suç yaratmaya çalışıyor. Yerel medyanın, iktidarın maşasına dönüşüp sansasyon yaratarak hazırladığı haberlerin kamuoyuna servis edilmesiyle kolluğun uyguladığı haksız gözaltı kamuoyu nezdinde meşrulaştırılmaya çalışılmıştır. Bugüne kadar hakkımızda açılan her davadan beraat ettik, yine edeceğiz.  

Yaşam Bellek Özgürlük Derneği’nin de çağrıcı olduğu duruşmayı, Eskişehir 4. Asliye Ceza Mahkemesinde izleyebilirsiniz. 

Ne olmuştu?

9 Temmuz’da Eskişehir Hasan Polatkan Kültür Merkezi önünde saat 14:00’te bir araya gelen ve Onur Yürüyüşü’ne katılan 18 kişi Valiliğin ayrımcı ve hukuksuz yasak kararı nedeniyle gözaltına alınmıştı. Okunması polis tarafından engellenen basın açıklamasında şu ifadeler yer almıştı:

“Bizleri gettolara sıkıştırmaya çalışanlara inat gettolar değil tüm kent bizim diyoruz. Kampüslerden sokaklara varoluş mücadelemizi büyütüyoruz! AKP iktidarının 90’lardaki faşist cuntanın mirasçısı olduğunu biliyoruz. Devlet-çete işbirliği ile Bayram Sokak’ta, Bornova Sokak’ta evlerinden sürgün edilmeye çalışılan transları görmeyenlere de öfkemiz ve isyanımız büyüyor. Hükümet her bir nefret söylemiyle anayasayı açıkça ihlal ediyor, eşit yurttaşlık ilkesini çiğniyor. Bugün oturduğunuz o koltuklar üzerinden kesilen ahkamınız yarın o koltuklardan indiğinizde sizleri yargılanmaktan kurtaramayacak. Barışın yolunu ilmek ilmek örmeye devam ettiğimiz süreçte sizleri uyarmayı kendimize borç biliyoruz. Bulunduğunuz konumların gerekliliği olarak yapılması gereken baskı, yasak ve şiddet değil, Anayasanın ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin gereğini yerine getirmektir.”

TIKLAYIN – Bugüne kadar hakkımızda açılan her davadan beraat ettik, yine edeceğiz


Etiketler: insan hakları, kent hakkı
İstihdam