30/01/2024 | Yazar: Kaos GL

3.Eskişehir Onur Yürüyüşü’ne açılan davanın ilk duruşması 14 Şubat’ta görülecek

Eskişehir Onur Haftası Komitesi’nden çağrı: "Bugüne kadar hakkımızda açılan her davadan beraat ettik, yine edeceğiz" Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Eskişehir Onur Haftası Komitesi, 3. Eskişehir Onur Yürüyüşü nedeniyle haklarında açılan davanın ilk duruşması için dayanışma çağrısı yaptı. Davanın ilk duruşması, 14 Şubat 2024 Çarşamba günü saat 09.45’te Eskişehir Adliye’sinde görülecek. Sosyal medya hesapları üzerinden paylaşılan çağrıda şu ifadeler yer aldı:

“3.Eskişehir Onur Yürüyüşü için bir araya gelen Hak Savunucuları LGBTİ+’lara uygulanan yasaklara, şiddete ve Nefret suçlarına karşı geçtiğimiz 2023 Temmuz’unda zor kullanılarak gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan 18 Hak Savunucusu hakkında tepeden inme şablon ile hazırlanan iddianame sonucunda dava açıldı. Hak Savunucuların ve LGBTİ+’ların temel hak ve taleplerini kriminalleştirmeye çalışan iktidar suç olmadan suç yaratmaya çalışıyor. Yerel Medyanın, iktidarın maşasına dönüşüp sansasyon yaratarak hazırladığı haberlerin kamuoyuna servis edilmesiyle kolluğun uyguladığı haksız gözaltı kamuoyu nezdinde meşrulaştırılmaya çalışılmıştır. Bugüne kadar hakkımızda açılan her davadan beraat ettik, yine edeceğiz. Eskişehir Onur Haftası Komitesi olarak 14 Şubat 2024 Çarşamba günü saat 09.45’te Eskişehir Adliye’sinde görülecek ilk duruşmamızda hak savunucularıyla dayanışmaya çağırıyoruz.”

Ne olmuştu?

9 Temmuz’da Eskişehir Hasan Polatkan Kültür Merkezi önünde saat 14.00’da bir araya gelen ve Onur Yürüyüşü’ne katılan 18 kişi, gözaltına alınmıştı. Polis tarafından okunması engellenen basın açıklamasında şu ifadeler yer almıştı:

“Bizleri gettolara sıkıştırmaya çalışanlara inat gettolar değil tüm kent bizim diyoruz. Kampüslerden sokaklara varoluş mücadelemizi büyütüyoruz! AKP iktidarının 90’lardaki faşist cuntanın mirasçısı olduğunu biliyoruz. Devlet-çete işbirliği ile Bayram Sokak’ta, Bornova Sokak’ta evlerinden sürgün edilmeye çalışılan transları görmeyenlere de öfkemiz ve isyanımız büyüyor. Hükümet her bir nefret söylemiyle anayasayı açıkça ihlal ediyor, eşit yurttaşlık ilkesini çiğniyor. Bugün oturduğunuz o koltuklar üzerinden kesilen ahkamınız yarın o koltuklardan indiğinizde sizleri yargılanmaktan kurtaramayacak. Barışın yolunu ilmek ilmek örmeye devam ettiğimiz süreçte sizleri uyarmayı kendimize borç biliyoruz. Bulunduğunuz konumların gerekliliği olarak yapılması gereken baskı, yasak ve şiddet değil, Anayasanın ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin gereğini yerine getirmektir.”

Tıklayın-Eskişehir Onur Yürüyüşü’nde 18 kişi gözaltında!

Eskişehir Onur Yürüyüşü’ne açılan ilk dava değil!

Kamuya duyurulmayan Valilik kararıyla hukuka aykırı şekilde yasaklanan ve polisin saldırdığı 1. Eskişehir Onur Yürüyüşü’nde de gözaltına alınan 16 kişiye dava açılmıştı. 26 Nisan 2022’de görülen ikinci duruşmasında mahkeme, yargılanan herkesin beraatine karar vermişti.

Tıklayın-Eskişehir Onur Yürüyüşü’ne dava açıldı

Tıklayın-Eskişehir Onur Yürüyüşü Davası’nda beraat kararı!

3 Temmuz 2022’de Eskişehir’de yapılması planlanan 2. Eskişehir Onur Yürüyüşü de Valilik tarafından yasaklanmıştı. Valiliğin yasak kararı idare mahkemesine taşınmış ve red kararı verilmişti. Yasaklara rağmen 3 Temmuz’da yapılan yürüyüşe polis saldırmış ve 10 kişi gözaltına alınmıştı. Eskişehir 4. Asliye Ceza Mahkemelerinde görülen davanın üçüncü duruşmasında yargılananların beraatine karar verilmişti.

Tıklayın-Eskişehir Onur Yürüyüşü davaları idare mahkemesinde görüldü

Tıklayın-Eskişehir Onur Yürüyüşü Davası’nda yeni duruşma 8 Haziran’da


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, onur yürüyüşü
İstihdam