19/06/2022 | Yazar: Kaos GL

Geldi, o vakit geldi: 30. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası başlıyor. Direniş temalı etkinlikler 20-26 Haziran’da Beyoğlu ve Kadıköy’de!

30. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası tam programı yayında! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Her sene Haziran ayının en çok beklenen haftası olan İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası, bu sene otuzuncu kez yola çıkıyor.

20 Haziran Pazartesi günü başlayacak etkinlikler, 26 Haziran’da geleneksel LGBTİ+ Onur Yürüyüşü ile sonlanacak. Bu sene ikinci kez “Direniş” temasıyla yapılan hafta Gezi direnişine göz kırpıyor, direnişi tüm katmanlarıyla yaşıyor ve yaşatıyor.

Pandemi dolayısıyla iki yıldır çevrimiçi ortamda yapılan etkinlikler bu yıl köklerine geri dönecek, lubunyalar Beyoğlu ve Kadıköy’de çeşitli mekanlarda bir araya gelecek.

Hafta boyunca hem direniş temasında hem de LGBTİ+ hareketinin farklı tartışma alanlarında çok sayıda söyleşi, atölye ve sergi katılımcıları bekliyor.

20. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü ise 26 Haziran Pazar günü yapılacak. Komite, #RAKRAKGELİYORUZ #DİRENİYORUZ diyor.

Haftanın tüm etkinlikleri sırasıyla şöyle:

20 Haziran Pazartesi 

Saat: 15:00-18:00 Yer: Şiddetsizlik Eğitim ve Araştırma Merkezi Atölye: Şiddetsiz Örgütlenme* 

Şiddetsiz örgütlenme atölyesi aktivizmimizi daha güçlü bir hale getirmek konusunda bizi düşünmeye ve birlikte hareket etmeye teşvik ediyor. Şiddetsiz bir örgütün nasıl olur birlikte düşüneceğiz. 

Örgüt içinde olabilecek şiddet türlerini fark ederek şiddetsiz yaklaşım ve yöntemleri tartışacak, deneyimlerimizi paylaşacağız. 

Katılımcı sayısı sınırlı olup katılmak isteyenlerin merhaba@siddetsizlik.org adresine mail atmaları gerekmektedir. 

Saat: 17:00-19:00 Yer: Cezayir Panel: HIV'le Yaşayan LGBTI+'lar Anlatıyor* 

Biliyoruz ki HIV ve LGBTI+ kesişiminde olan öznelere dönük ayrımcılık ve nefret tutumları gitgide derinleşiyor. Kuir tarih, HIV ve LGBTI+ kavramını beraber yazarken bu ortak mücadeleden ilham alıyoruz. Biricik sorunlarımızı, deneyimlerimizi, ihtiyaçlarımızı görünür kılmak ve konuşmak için HIV'le yaşayan LGBTI+'lar olarak onur haftası kapsamında bir araya geliyoruz. 

Kolaylaştırıcılar: Defne Güzel, Oğuzhan Nuh 

Etkinliğe HIV'le yaşayan LGBTI+'ların katılımını hedefliyoruz. Etkinlik aktarım vermek isteyen katılımcıların deneyim ve paylaşımlarıyla gerçekleşecektir. 

Saat: 17:00-19:00 Yer: Cezayir Panel: Neden Kuir Edebiyat Yapıyoruz? 

Onur Haftası kapsamında üç lubunya yazar Deniz Erkaradağ, Fırat Uran ve Mertcan Karakuş ile 2021 yılında kurulan queer feminist yayınevi Umami Kitap'ın kurucularından Büşra Mutlu ile Seçil Epik bir araya geliyor. 

"Direniş"in edebiyat tarafında işlerin nasıl gittiğini konuşmak, deneyimlerimizi paylaşmak ve sözümüzü nasıl çoğaltırız diye hep beraber düşünmek için buluşuyoruz. 

Moderasyon: Seçil Epik 

Konuşmacılar: Deniz Erkaradağ, Fırat Uran, Mertcan Karakuş ve Büşra Mutlu 

Saat: 19:00-21:00 Yer: Cezayir Sohbet: Bi+lar Direniyor 

Biseksüel Manifestodan bu yana süregelen bi+fobik davranışlara karşı değişen dönüşen gelişen direnme pratiklerimizi konuşuyoruz. 

Bundan otuz iki yıl önce biseksüel manifestoyu kaleme alan bi+lar monoseksizm yüzünden görünmez kılınmaktan, seslerinin duyulmamasından ve kendileri dışındakiler tarafından tanımlanmaktan bıktıklarını haykırmış ve herkesi içsel ve dışsal bifobisiyle yüzleşmeye davet etmişlerdi. Bu metinde dert yanılan biseksüelliğin önüne gelenle yatmayla ilişkilendirilmesi ya da akışkanlığın kafa karışıklığı olarak algılanması gibi fobileri bi+lar bugün hala deneyimliyor. Ancak bunlara rağmen bi+lar cishet dünyaya karşı da lubunyalıklarını görmezden gelen lubunya alanlarda da direnmeye devam ediyor. Bu etkinlikte ilişkilenmelerimizden aktivizm alanlarına kadar her yerde yaşayabildiğimiz, bazen kendimiz de içselleştirdiğimiz, görünmezlik yüzünden daha da katmerlenen bi+fobik davranış ve söylemlere karşı direnme pratiklerimizi ve bunların nasıl değişip dönüştüğünü konuşup paylaşacağız, birbirimizden güç alacağız. 

Moderasyon: Lambdaistanbul 

Saat: 19:00-21:00 Yer: Cezayir Panel: Halk Sağlığı Perspektifinden Seks İşçilerinin Sağlık Haklarına Erişimi 

Seks işçileri sağlık haklarına erişebiliyor mu

Sağlık hakkının temel bir insanlık hakkı olduğu gerçeğinden yola çıkarak, trans+ seks işçilerinin sağlığa erişim düzeyleri ne durumda? 19 seks işçisiyle yapılan görüşmeler sonucunda, 90'lı yıllardan bugüne sağlık hakkına erişimde neler değişti? Halk sağlığı uzmanı tarafından modere edilecek bu panelde halk sağlığı perspektifinden araştırma bulguları ve özne deneyimleri paylaşılacak. 

Konuşmacılar: Eylem Çağdaş, İris Mozalar, Onur Şimşek 

21 Haziran Salı 

Saat: 14:00-17:00 Yer: Cezayir Panel + Atölye: Feminist, kuir Perspektiften Hayvan Özgürlüğü Mücadelesi 

Onur Ayını kutlamak üzere bir araya geliyoruz. Etkinliğimizde Hayvan Özgürlüğü Kolektifi'nin kendini tanıttığı kısa bir sunumun ardından vegan LGBTI+ aktivistler Doğa Bayraktar ile feminist kuir perspektiften veganlığı konuşacak, BurHak Çalışma Merkezi'nden Özge Özgün ile interaktif bir atölye çalışmasıyla queer vegan yollar arayacağız. 

İstanbul Onur Haftası Komitesi, Hayvan Özgürlüğü Kolektifi ve BurHak Çalışma Merkezi ortaklığında gerçekleştireceğimiz bu etkinliğe vegan olan/olmayan herkesi bekliyoruz! 

Herkes için sınıfsız, özgür, vegan, kuir, sömürüsüz, patronsuz ve pezevenksiz bir dünya mümkün! 

SUZ 

Moderasyon: Ozan Aybar 

Konuşmacılar: Doğa Bayraktar, Özge Özgün 

Saat: 16:00-17:30 Yer: Müze Gazhane Atölye: Barınamıyoruz Sus Biliyosun:LGBTI+'ların kentsel Barınma Hakkı ve Yerelde Çözüm Arayışları 

LGBTI+'ların barınma hakkı, deneyimler ve güncel sorunlar Barınma hakkının LGBTI+'ları kapsayacak şekilde geliştirilmesi önünde ne gibi engeller var ve yerel yönetimler nezdinde nasıl çalışmalar ve işbirlikleri yürütülebilir sorularına hep birlikte cevap arıyoruz. 

Moderasyon: Anil Kocaoğulları - İstanbul Kent Konseyi Toplumsal Eşitlik Çalışma Grubu 

Konuşmacılar: Eylem Çağdaş - Barınma Sorununa Tarihsel Bakış Niyaz Uslu - Lambda’nın Sığınak Girişimi Zerrin Akhan - SPOD Modelleme Çalışması ve Saha Araştırmalarından çıkan Ön Bulgular 

Saat: 17:00-19:00 Yer: Cezayir Speed Dating 

Biliyoruz siz de sıkıldınız ...OkCupid'den ,transfobik Tinder'dan, Hornetteki femfobik tahakkümden, Wapa'daki darlayan aktif misin pasif misin sorusundan. Tam da bu yüzden speed dating getirdik! Sizler için güvenli alanlar yaratmaya çalışıp bir gecede birçok kişiyle randevuya çıkaracağız :) Katılımcılara birbirleriyle sohbet etmesi için zaman tanıyacağız. Speed dating sonunda taraflar birbirini beğenmişse birbirinize iletişim bilgilerinizi verebilirsiniz. :) 

Not: Burası güvenli bölgemiz. Birbirimizin sınırlarına dikkat edelim. 

Saat: 17:00-19:00 Yer: Zoom Söyleşi: Kesişimsel Aktivizm* 

Kaos GL Dergisi okur söyleşileri kapsamında kesişimsellik kavramını tartışmaya açıyoruz.İlk başta nispeten muğlak bir hukuk kavramı olarak yaşamlarımıza sirayet eden “kesişimsellik" kavramı bugün biz aktivistler, akademisyenler ve LGBTI+ 

alanında söz üretenler için ne anlam ifade ediyor? Kesişimsel bir yaklaşım olmadan tahakküm karşısında mücadele etmek mümkün mü? Bu kavrama yönelik eleştirel yaklaşımlar ne

Dergide “Hak Örgütlerinin, LGBTI+ Hareketiyle Kesişim İmtihanı: Şimdi Sırası (mı?)" yazısıyla yer alan Sibel Yükler ve “Yetmiyor, Kesişimsellik Yetmiyor: Bütünleşik Özgürlük Mücadelesine Dair" yazısıyla Asli Alpar ile söyleşide beraber olacağız. 

Moderasyon: Umut Güven Konuklar: Asli Alpar, Sibel Yükler 

*Katılmak isteyenlerin katılım formunu doldurması gerekmektedir. 

Saat: 18:00-19:00 Yer: Zoom Sunum: Yaşlanıyoruz Lubunya* 

Türkiye'nin tüm illerinden yaşlanan ve yaşlı LGBTI+'lara erişmek, yaşlı ve yaşlı LGBTİ';ların sağlık alanı başta olmak üzere, farklı hak alanlarındaki durum, ihtiyaç, beklenti ve kaygılarını ölçmek için anket ve görüşmeler yürütüldü ve sonuçları derlenerek bu rapor hazırlandı. Aynı zamanda Amerika ve Avrupa'da, yaşlanan ve yaşlı LGBTI+'ların da yararlanabilecekleri emeklilik ve sosyal sigorta programları araştırıldı ve Türkiye'deki koşullarla karşılaştırması yapıldı. Ek olarak, sosyal hizmet uzmanları ve sağlık çalışanlarına yönelik bir bilgi notu hazırlandı. Bu rapor sunumunda, gerçekleştirilen anket ve görüşmelerden elde edilen bulguları, detaylı değerlendirmesiyle birlikte bulabileceksiniz. Raporda yaşlanan ve yaşlı LGBTI+'ların eğitim-gelir düzeyi ve çalışma hayatı, bulundukları kentlerdeki gündelik yaşam, aile ve destek sistemi, barınma gibi farklı hak alanlarında, özellikle de sağlık alanında ve sağlık hizmetlerine erişimde yaşadıkları sorunları ve kaygılarının yanı sıra, katılımcıların kendi beyanlarıyla deneyim ve önerileri de yer aldığı için, bu konularda da bilgi edinmek mümkün. 

Konuşmacı: Özge Gökpınar 

*Katılmak isteyenlerin katılım formunu doldurması gerekmektedir. 

Saat: 19:00-21:00 Yer: Cezayir Panel: Direne Direne kazanacağız 

2013 yılında Taksim Gezi Parkı eylemleriyle birlikte Onur Haftası için hep birlikte “Direniş" demiştik. Aradan aradan yıllar geçmesine rağmen, gittikçe artan LGBTI+ fobi ve varoluşumuza dair her düşmanlığa karşı, erkek egemen devlet politikalarına, heteroseksizme ve şiddete karşı yeniden "Direniş" demeye karar verdik.. 

Bu panelde toplumsal hareketlerin yıllardır süregelen ve her geçen gün artarak devam eden mücadelelerini konuşmak için bir araya geliyoruz. 

Moderasyon: Hatice Demir 

Konuşmacılar: Feride Eralp - Feminist Hareket ve 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü Okan Altekin - Diyarbakır Barosu Şevval Kılıç - Gezi Direnişi ve Lubunyalar Mert Güneş, Şevval Durmagit - Boğaziçi Direnişi - BÜLGBTI+ 

Saat: 19:00-21:00 Yer: Zoom Panel: "Güvenli Seksin" Anatomisini Yeniden çiziyoruz: Haz, Risk Ve HIV Pazarlığı* 

Güvenli cinselliğin 4 unsurunu tartışmaya açıyoruz. Önlem, haz, riza ve mahremiyet başlıkları altında bize dayatılanları, bilimsel gerçekleri ve 'yeni' yaklaşımları kuir özne ve beden odaklı bir yerden birlikte konuşuyoruz. Son yıllarda geliştirilen biyomedikal tedavi ve önlem araçlarının HIV'le yaşayan ve yaşamayan tüm LGBTI+'lar için güvenli cinsellik kavramını nasıl yeniden şekillendirdiğini tartışıyoruz. Atölye sırasında yürütülen tartışmalar kuir çizerler tarafından görselleştirilecektir. Böylelikle bize öğretilen egemen heteronormatif, biyomedikal ve ahlakçı normların dışından daha kapsayıcı bir şekilde güvenli cinselliğin anatomisini güncellemeyi hedefliyoruz. 

Moderasyon: Erkin Akbay 

Kolaylaştırıcılar: Mahremiyet - Enes Salar Riza - Oğuzhan Uzun Önlem - Oğuzhan Nuh Haz - Tankut Atuk 

*Katılımcı sayısı sınırlı olup katılmak isteyenlerin katılım formunu doldurması gerekmektedir. 

Saat: 19:00-21:00 Yer: Cezayir Şiir Gecesi: Direniş Bazen Bir Şemsiye Olmaktır: Onur Ayı Özel Şiir Gecesi 

Daha önce SPOD olarak kendi içimizde yaptığımız şiir gecelerini bu defa Onur Haftasında hep birlikte yapmak, kuir sanatın şiirdeki yansımalarını görmek ve direnişin her yerde rengarenk bir şemsiye olarak açtığını hep hatırlamaya bu kez şiiri vesile etmek istedik. 

İster sevdiğin bir şiiri, ister kendi şiirini, kahveni - şarabını al gel, istersen de hiç okuma sadece bi' kulağını bize ver, şiirle direnelim aşkım! 

22 Haziran Çarşamba 

Saat:14:00-15:00 Yer: Zoom Sohbet: Direnişte Esenlik* 

LGBTI+ aktivistlerinin katılımına açık olacak ve açık sohbet havasında gerçekleşecek bu etkinlikte, LGBTI+ hareketi içerisinde esenlik konusuna ne kadar yer verdiğimiz, esenliğin ne olduğu/olmadığı, neleri barındırdığı ve lubunyalar olarak sürdürülebilir bir aktivizm için bireysel ve kolektif olarak neler yapabileceğimiz konuşulacaktır. Bu sayede farklı bakış açısı ve yöntemler ile birlikte baş etme mekanizmalarımızı konuştuğumuz formatta bir etkinlik gerçekleşecektir.Bu etkinliğin amacı, hareket içerisinde esenlik konusunu ön plana çıkararak, bireysel ve kolektif düzeyde aktivizm yürütürken tükenme ve ikincil travma gibi olumsuz süreçler ile baş etme becerilerimizin güçlenmesidir. Bunun için de birbirimizin farklı yöntemlerini ve bakış açılarını dinlediğimiz bir sohbet gerçekleşecektir. 

Kolaylaştırıcı: Aras Örgen - 17 Mayıs Derneği 

*Katılmak isteyenlerin katılım formunu doldurması gerekmektedir. 

Saat: 17:00-19:00 Yer: Katılımcılara bildirilecektir Forum: Türkiye Buna Hazır: Tatava Yapıyoruz. LGBTI+ların Siyasal Katılımını Konuşuyoruz* 

LGBTI+'ların güncel siyaset üzerine konuşabilecekleri güvenli alanlar oluşturmanın önemi ve ihtiyacından yola çıkıyoruz. Hareketimizin siyasal katılım deneyimlerini hatırlayarak bugünün siyasetini, LGBTI+'ların siyasal katılımini güçlendirmek için yapabileceklerimizi, siyaset kurumuna ve karar alıcı konumundaki kişi ve kurumlara yönelik beklentilerimizi, hep birlikte konuşuyoruz. 

Moderasyon: SPOD Siyasal Katılım Birimi 

*Katılımcı sayısı sınırlı olup katılmak isteyenlerin katılım formunu doldurması gerekmektedir. 

Saat: 17:00-19:00 Yer: Cezayir Panel: Yakın Geçmişten Olası Geleceğe Barışı Yeşertmek 2013-2018 Yılları Arasında Diyarbakır'da Yaşayan LGBTI+'lar 

Bu program çerçevesinde, 2013-2018 yılları arasında Diyarbakır'da yaşayan LGBTI+'ların 2013-2015 yılları arasındaki barış dönemi ve 2015-2018 yılları arasındaki savaş dönemi olarak tanımlanan iki farklı zaman diliminde maruz bırakıldıkları ayrımcılıkları ve bu ayrımcılıklarla baş etme yöntemlerini incelediğimiz Barışı Yeşertmek adlı araştırmanın bulguları paylaşılacak ve LGBTI+ kapsayıcı toplumsal bir barışın ne derece hayati bir ihtiyaç olduğu tartışılacaktır. 

Konuşmacılar: Atalay Göçer - bakad (Barış için Kültürel Araştırmalar Derneği) Aysel Fidan - bakad (Barış için Kültürel Araştırmalar Derneği) 

Saat: 19:00-21:00 Yer: Cezayir Atölye: Translarla Eşitleneceksiniz: 18 Haziran Translarla Eşitlik Günü! 

18 Haziran, transların büyük bedeller ödeyerek verdikleri mücadeleler sonucunda Dünya Sağlık Örgütünün 18 Haziran 2018 yılında trans varoluşları "ruhsal bozukluk" kategorisinden çıkardığı gün. Transların, Şanlı Direnişleri için önemli bir kazanım ve dönüm noktası. DSÖ her ne kadar trans varoluşları "ruhsal bozukluk" olarak tanımlamaktan vazgeçmiş olsa da bir takım "medikal" bahanelerle hala varoluşlarımız üzerine ayrımcı politikalarını sürdürmektedir. Etkinliğimizde varoluşlarımız, eşitlik, ikili cinsiyet düzeni ve dünyadaki Trans Direnişine dair beraberce konuşuyor olacağız. 

Kolaylaştırıcı: Efruz - Pembe Hayat Derneği 

Saat: 19:00-21:00 Yer: Cezayir Kısa Film Gösterimi + Panel: Irkçılık, Mülteci Karşıtlığı, LGBTI+ Düşmanlığı ve Direnişler 

Proje Sessiz Kısa Film Gösterimi + Panel: Irkçılık, Mülteci Karşıtlığı, LGBTI+ Düşmanlığı ve Direnişler Medya ve Göç Derneği'nin hazırladığı, mültecilerin günlük yaşamlarında karşılaştıkları ayrımcılıkları kendi cümleleriyle aktardıkları animasyon videolardan oluşan Proje Sessiz'in kısa film gösterimi ile başlayacak panelde sağ popülizm ve yükselen ırkçılık, medyanın nefreti tetiklemesi ile mültecilerin karşılaştıkları ayrımcılık halleri tartışılacak. Yükselen nefret ile birlikte hem mülteci hem de LGBTI+ düşmanlığının kesişimde daha fazla hedef haline gelen mülteci LGBTI+'lara ulaşma ve bu alanda çalışma yürütmenin zorlukları ile bu zorlukları aşmak için mücadele pratikleri aktarılacak. 

Konuşmacılar: 

Doç. Dr. Polat S. Alpman (Göç Araştırmaları Derneği / GAR) - Yeni Milliyetçiler, Mülteciler ve Alelade Nefretler Pırıl Erçoban (Mültecilerle Dayanışma Derneği) - Mültecilerin Karşılaştıkları Ayrımcılık Halleri Hayriye Kara (Kaos GL) - Irkçılık ve LGBTI+ Düşmanlığına Karşı Mülteci LGBTI+'larla Birlikte Mücadele Dilek İçten (Medya ve Göç Derneği) - Mültecilere yönelik Irkçılık ve Nefret Söyleminin Medyadaki Yansımaları 

23 Haziran Perşembe 

Saat:13:00-15:30 Yer: Cezayir Panel: LGBTI+ Mahpuslar Nasıl "Direniyor"? 

Türkiye'de geçtiğimiz 10 yılda hapishane nüfusları %130 oranında artmıştır, sadece 2022 yılında ise 18 yeni hapishane tesisi yapılması planlanmaktadır. Artan mahpus nüfusu ve kurum sayılarına rağmen LGBTI+ mahpusların sosyal tecriti ve fiili tecriti devam ediyor. Bu vesileyle şunu sormak istiyoruz, ceza infaz yöntemi olarak hapsetmeye yönelik bu artış ve açılan yeni hapishaneler LGBTI+ mahpuslar için ne ifade ediyor? Pandemi, %70'leri bulan enflasyon oranları, LGBTI+'lara ve LGBTI+'larla çalışan örgütlere yönelik baskılar karşısında LGBTI+ mahpuslar nerede? Bu panelde, LGBTI+ mahpus ve mahpus yakını olmanın, içerideki yapısal sorunlar ve hak ihlallerine karşı nasıl direnildiğini konuşacağız. 

Konuşmacılar: Meriç - CİSST Züleyha, Çağla - LİSTAG 

*Katılımcı sayısı sinirli olup katılmak isteyenlerin katılım formunu doldurması gerekmektedir. 

Saat:15:00-17:00 Yer: Mor Mekan Atölye: Süsleniyoruz Aşkım* 

Toplaşıp birbirimizi ve/veya kendimizi boyayacağımız, süslenip püsleneceğimiz bir atölye. Sonrasında hep beraber Hormonlu'ya geçelim, kendimizi herkese hayran edelim aşkımm. Katılım 15 kişi, hijyenik sebeplerden kendi malzemelerimizi getirirsek müko olacak ama hepimizi parıl parıl parlatacak glitterlar bizden 

*Katılımcı sayısı sınırlı olup katılmak isteyenlerin katılım formunu doldurması gerekmektedir. 

Saat:15:00-16:30 Yer: Katılımcılara bildirilecektir Atölye:"Ben Dans Ettikçe Sen Çıldır" Çağdaş Dans Atölyesi* 

30. İstanbul LGBTİ Onur Haftası etkinlikleri kapsamında gerçekleşecek atölyenin, "Ben dans ettikçe sen çıldır" başlığını yakın lubunya tarihimizden seçtik, her kulakta tebessüm yaratmayabilir lakin devlet, patriyarka, heteroseksizm derslerinde "çıldırtılmış" herkesi dansa davet ediyoruz. Bu coğrafyada her neredeysen orada gündelik ritüelimiz olan "direniş”le, hayallerle özgürlüklerin birleştiği, bedenlerin kucaklaştığı görüntülerin içinde ve dışında dans edeceğiz. 

*Katılımcı sayısı sınırlı olup katılmak isteyenlerin katılım formunu doldurması gerekmektedir. 

Yürütücü: Dilan Yoğun Video Enstalasyon: Filiz İzem Yaşın 

Saat:17:00-18:00 Yer: Kadıköy Sineması Film Gösterimi: KuirFest #DirenAyol! Seçkisi 

Kuir hayatlar yasal, sosyal, ekonomik birçok sebepten, beklentilere ve haksızlıklara karşı mikro-makro mücadeleler verirler. Açık bir kimlikle var olmak da, kapalı bir kimlikle yaşamak da başlı başına lubunyaların ne kadar güçlü, ne kadar başı dik olduğunu gösterir. Bilirsiniz,"her yürüyüşümüz onur yürüyüşüdür", aldığımız nefes ve attığımız adım bir zaferdir. Bu seçkimizde de, gerek topluma, gerek arkadaşlarına, gerek sistemlere direnen, onlara karşı cesur mücadeleler veren, hayatın her seviyesinde onur ve gurur yaşatan kuirlerin hikayelerine, gerek kurgu gerek gerçek olanlarına eşlik ediyoruz. 

Saat:18:00-21:00 Yer: Kadıköy Sineması Kokteyl + 18. Hormonlu Domates LGBTI+ Fobi Ödülleri 

18:00 Kokteyl + 18:30 Ödül Töreni 18. kez LGBTI+ fobikleri Jilet Sebahat'ın sunumuyla domatesliyoruz. 

Saat: 21:00 Yer: Mecra Parti: Hormonlu Afto Parto 

Fobikleri domatesledikten sonra dans pistinde buluşuyoruz. 

24 Haziran Cuma 

Saat: 13:00-17:00 Yer: Cezayir Atölye: "Cruising Galaxies”, Kuir Bilim Kurgu Ütopya İnşası üzerine Yaratıcı Yazarlık* 

Atölye, travmatik ve distopik olmayan gelecekler ararken, günümüze eleştirel bir yaklaşım geliştirmek adına Bilim Kurgu türüne kuir, göç sonrası ve Batı merkezli olmayan bakış açılarına odaklanmayı hedeflemektedir. Atölye, çoklu anlatıları kolektif bir parçada birleştirerek ütopya-distopya, geçmiş-gelecek ve diaspora-vatan ikiliklerin ötesini keşfetmek için Berlin ve İstanbul'da gerçekleştirilecek. Atölye, daha önce Maviblau kültür platformu ile birlikte “Waving Bodies" Atölye Serisini düzenleyen tiyatro yönetmeni ve yazar İrem Aydın tarafından yürütülüyor. Berlin'deki ilk atölyenin ardından ikincisi İstanbul'da gerçekleşecek. 

Katılımcılar için öncesinde yazı yazma deneyimi veya Bilim Kurgu bilgisi gerekli değildir. Atölye moderasyonu Türkçe ve İngilizce dillerinde yürütülebilir ve katılımcılar diledikleri dilde yazabilir. İlgileniyorsanız, kısa biyografinizi ve katılma motivasyonunuzu belirten bir yazınızı bize gönderebilirsiniz. Sizinle tanışmak için sabırsızlanıyoruz! 

Moderatörler: İrem Aydın - Yönetmen/Topluluk Organizatörü(?) Efemine 

*Katılımcı sayısı sınırlı olup katılmak isteyenlerin irem.aydin@maviblau.com adresine mail atmaları gerekmektedir. 

Bu proje NEUSTART KÜLTÜR programı kapsamında Fonds Darstellende Künste tarafından Almanya Federal Hükümet fonlarıyla desteklenmektedir. 

Saat: 16:30-18:30 Yer: Şiddetsizlik Eğitim ve Araştırma Merkezi Forum: Çokeşlilik, Çokaşklılık ve Kuir ilişkiler* 

Bu forumda kuir ilişkilerde tekeşlilik dışında farklı ilişkiler deneyen ve denemek isteyenleri bir araya getirmek istiyoruz. 

ilişkilerinde ayırım ve hiyerarşi yapıyor muyuz, öyleyse bu ayırımları neler belirliyor? İlişkilerimizi bize öğretilmiş modellerin dışında düşünmek ve pratik etmek, dünyada farklı bir birlikte olma haline evrilebilir mi? 

Moderasyon: Lara Güney Özlen, Evren Savcı, Elif KK 

*Katılımcı sayısı sınırlı olup katılmak isteyenlerin katılım formunu doldurması gerekmektedir. 

Saat: 17:00-19:00 Yer: Cezayir Panel: Kürt LGBTI+ Örgütleri Deneyimleri, Tarihçesi ve Mücadelesi 

2012 - 2015 yılları arasında gelişen barış, çözüm ve diyalog süreci Kürt kentlerinde yaşayan LGBTI+'lar için önemli süreçlerin gerçekleştiği bir dönemdi. O dönem Amed, Kars, Antep, Malatya, Dersim, Van gibi illerde yeni LGBTI+ örgütleri kurulmuş, Mardin, Batman, Bingöl, Erzurum, Urfa gibi illerde ise LGBTI+ örgütlenmelerinin girişimleri gerçekleşmişti. LGBTI+ hareketi tarihine kazınan Onur yürüyüşleri gibi pek çok eylem etkinlikler Kürt kentlerinde gerçekleşmişti. 2015'in yarısında biten barış, çözüm ve diyalog süreci sonrası yaşanan siyasi gelişmeler en çok LGBTI+'ları etkiledi ve beraberinde pek çok LGBTI+ örgütü tarihe karışmış oldu. Şimdi bu söyleyişimizde Kürt LGBTI+ örgütlerini, deneyimlerini, mücadelelerini hatırlayıp Kürt LGBTI+ mücadelesini konuşmak için bir araya geliyoruz. 

Moderasyon: Burak - Keskesor LGBTI+ 

Konuşmacılar: Loren ELVA - Keskesor Amed LGBTI+ Oluşumu Agrin Kaya - Hevi LGBTI+ Derneği 

Saat: 17:00-19:00 Yer: Cezayir Panel: Ortak Mücadele - Polonya ve Macaristan'dan Aktivistlerle Direnişi Konuşuyoruz* 

Biz lubunyalar dünyanın her neresinde olursak olalım hepimiz aynı mücadeleleri veriyoruz. Evde, işte, okulda, çarkta dünyanın neresinde olduğumuzdan bağımsız olarak benzer deneyimlerden ve süreçlerden geçiyoruz. Karşılaştığımız fobi de, nefret de, baskı da adı her neyse hepimizde benzer direnme pratikleri oluşturuyor. İşte bu yüzden Polonya ve Macaristan'dan davet ettiğimiz aktivistlerle beraber sizi direnişi konuşmaya çağırıyoruz. 

*Etkinlik dili İngilizcedir. ingilizce-Türkçe ardil çeviri yapılacaktır. 

Saat: 19:00-21:00 Yer: Cezayir Panel: Bildiğimiz Dünyanın Sonu: Toplumsal Cinsiyet Karşıtı İdeolojilere Meydan Okumak 

Gündelik hayatta karşımıza çıkan, aşina olduğumuz dünya günbegün değişirken, toplumsal hareketlerin kazanımları da tarumar ediliyor; pandemiyle, iklim kriziyle, yeni savaş teknolojileriyle ve toplumsal cinsiyet karşıtı ideolojilerin yükselişiyle. Bütün bu belirsizlik içinde bize referans olabilecek bir ölçü var; eşitlikçi ve demokratik bir dünya arzumuz. Wallerstein'dan ilhamla “Bildiğimiz Dünyanın Sonu: Toplumsal Cinsiyet Karşıtı İdeolojilere Meydan Okumak" panelinde bu ideolojilerdeki "Toplumsal Cinsiyet” kavramına dair bilgilerin nasıl inşa edildiğini, ırkçı, militarist, muhafazakar, göçmen karşıtı ideolojilerin feminizme temellük etme girişimlerine, trans dışlayıcı argümanlarda "bilim"in nasıl kullanıldığına ve bu argümanların üretildiği daha geniş ideolojik manzarayı inceliyor olacağız. Bütün bu tartışmalara verilecek feminist queer yanıtlarda 

elimizde sadece iki ölçü var; eşitlikçi ve demokratik bir dünya. Gelin bu dünyayı birlikte ele alıp yaratıcı-yenilikçi meydan okuyuşlar örgütleyelim. 

Moderasyon: Ezel Sönmezocak, Aylime Asli Demir 

Konuşmacılar: Arya Zencefil, Çağla Akdere 

25 Haziran Cumartesi 

Saat: 13:00-15:00 Yer: Boysan'ın Evi SPOD Pazar Sohbetleri, Onur Haftası Sohbetleri* 

3 Temmuz 2016 tarihinde faaliyetine "Açılma Sohbetleri" olarak başlayan" Ücretsiz olan ve randevu alınmasını gerektirmeyen bu toplantılar, LGBTI+ konularında SPOD Psikososyal Destek ve Ruh Sağlığı biriminden eğitim almış ve düzenli süpervizyon almakta olan akran moderatörleri ile birlikte gerçekleşmektedir. 

Güvenli alanların oluşturulmasının esas olduğu bu toplantılarda haftalık bir konu seçilerek SPOD'un sosyal medya hesaplarında duyurulmakta ve katılımcılar tarafından bunun çevresinde deneyim, duygu ve düşünce aktarımı yapılmaktadır. 

Pazar Sohbetleri toplantılarında aktarılan deneyim/bilgi akışı ve grup içi grup içi destek ile LGBTI+'ların kendi cinsiyet kimliklerini ve cinsel yönelimlerini saklamadan güvenli bir ortamda bir arada olmalarına imkan sağlamaktadır. 

Onur Haftası etkinlikleri kapsamında cumartesi günü gerçekleştireceğimiz etkinlikte ise LGBTI+ hareketinin özneleri olarak her platformda sesimizi birbirimizden aldığımız güç ve güvenle daha gür şekilde yükseltmeye devam ediyoruz. Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz sloganıyla örgütlü mücadelemiz Türkiye'nin dört bir yanından kendini yalnız hisseden lubunlara destek olmaya devam ediyor. 30.İstanbul LGBTI+ Onur Haftası Direniş teması kapsamında Pazar Sohbetleri konumuz "Yürümek", bazen gündelik hayatın zorluklarına karşı tek başımıza, bazen seçilmiş ailemiz, dostlarımız ve dayanışmayla hep beraber yürümek. Sadece varolmak değil, bir direniş pratiği olarak yürümekten konuşalım, hem kendi hikayelerimizi, hem birlikte onurlu yürüyüşümüzü hatırlayalım! 

*Katılımcı sayısı sınırlı olup katılmak isteyenlerin katılım formunu doldurması gerekmektedir. 

Saat: 14:30-16:30 Yer: Şiddetsizlik Eğitim ve Araştırma Merkezi Panel: LGBTI+ Çocuklar 

LGBTI+ çocuklar yaşamlarının erken dönemlerinden itibaren sosyal hayatın hemen her alanında sistematik şekilde görmezden geliniyor. Güvenli bağlanmanın ana öznelerinden bakım verenin reddinden başlayıp, toplumun diğer bütün kesimlerine kadar yayılan bir redde maruz kalıp dışlanıyorlar. Daha çok etrafındaki yetişkinin kendi seçimlerini dayattıkları LGBTI+ çocuklar,çocuğun İnsan Hakları ihlaline, istismar ve şiddette çok erken yaşlarda maruz kalıyorlar. Çocukların tüm bu yetişkin sisteminin içinde yalnız ve desteksiz kalmaması kendi seçimleri yüzünden yetişkinler tarafından yargılandığı, yetişkinlerin seçimlerini yaratmadığı bir dünya tahayyülü için.. çocuklarla, LGBTI+ çocuklarla yol nasıl yürünür 

çocuk dil ve algısıyla alakalı bu oturumu görünür kılmayı hedefliyoruz. 

Moderasyon: Merve Küçük 

Konuşmacılar: Dr.Ender Cesur, Nilüfer Kan Yeğin, Çim Evin, Çağrı Küpeli Atölye Yürütücüleri: Dilara Pırnak, Merve Küçük 

Saat: 15:00-17:00 Yer: Boysan'ın Evi Panel: İnanç ve Dinle Kurduğumuz ilişkiyi Birlikte Konuşuyoruz* 

İnanç ve din gibi etkisi hem özel hem kamusal alanı en derinden kesen, bizi bazen ortaklaştıran, bazen karşılaştıran, bazen yaralayan, bazen ferahlatan, bazen de kendimize yakınlaştıran inanma/inanmama meselelerini en kişisel haliyle... 

Çoğu zaman inanan, çokça sorgulayan, çokça şükreden, bazen şüpheye düşen, bazen aşka gelen, bazen küsen ama yolu illaki bir yerde tanrıyla kesişmiş LGBTI+'larla birlikte konuşmaya davet ediyoruz sizi. Anlatmak, dinlemek, şifalanmak ve hikayelerimizi paylaşarak güçlenmek için, yolumuzun kesiştiği yerden dinlenmek üzere bir sohbete gelin birlikte uzanalım. 

Yürütücüler: Zeynep Kuyumcu, Edibenur Üner, Rümeysa Çamdereli, Zeynep Oyan 

*Katılımcı sayısı sınırlı olup katılmak isteyenlerin katılım formunu doldurması gerekmektedir. 

Saat: 15:00-17:00 Yer: Zoom Sohbet: Benim Bedenim, Kimin Kararı?: İnterseks Deneyimleri 

17 Mayıs Derneği ve İnterDayanışma'nın bu ortak etkinliğinde, toplumsal cinsiyet ve beden ilişkisini interseks deneyimlerimiz üzerinden konuşacağız. İntersekslerin “normalleştirme" adı altında maruz bırakıldığı tibbi müdahaleleri ve bunların psikososyal yansımaları üzerine sohbet edeceğiz. Deneyimlerimizin diğer beden bütünlüğü ihlalleri ile kesişimleri tartışacağız. 

Moderasyon: Yasemin Bahar 

Konuşmacılar: Şerife Yurtseven, Belgin Günay 

*Katılımcı sayısı sınırlı olup katılmak isteyenlerin katılım formunu doldurması gerekmektedir. 

Saat: 16:00-17:00 Yer:KOLI Art Space “Tanıdık/Tuhaf" Sergisi Sanatçı Konuşması 

Ankara'da yaşayan ve üreten sanatçı Zeynep Gönen'in İstanbul'da gerçekleşecek ilk kişisel sergisi Sınır/siz ekibi küratörlüğünde KOLİ Art Space'te izleyiciyle buluşuyor. 

Gücünü doğal materyallerle insan yapımı malzemeler arasındaki ilişkisellikten alan Gönen Tanıdık/Tuhaf sergisini olağan hallerinden referansla kendi formunu bulan/yaratan, en önemlisi de kendi potansiyelinden haberdar olan nesneleri ikilikler üzerine inşa ediyor. 

Zeynep Gönen'in katılımıyla KOLİ Art Space'te gerçekleşecek konuşmaya hepiniz davetlisiniz. 

Zeynep Gönen'in Tanıdık/Tuhaf sergisi Sinir/siz ekibi küratörlüğünde 4 Temmuz 2022 tarihine kadar KOLİ Art Space'te ziyaret edilebilir. 

Saat: 19:00-21:00 Yer:Zoom Atölye: Lezbidüşlerden Tarih Yazmak III 

Lezbidüş yolculuğumuz 2015 yılında başladı ve 2020 Onur Haftası'nda ilk düşleri yayınlamaya başladık. Haftada yaptığımız etkinlik sonrasında aldığımız geri bildirimler ve motivasyonla çalışmamız yeni bir boyut kazandı. Ekim 2020'de ekip olarak büyüdük ve çeşitlendik. Yolculuğumuz enerjiyle, neşeyle, heyecanla ve inişli çıkışlı hallerimizle devam ediyor. 2021 Onur Haftası'nda yaptığımız ikinci etkinliğimizde çalışmamızı ve hayallerimizi/hayallerinizi paylaşmak üzere bir araya gelmiştik. Bu yıl da üçüncü Onur Haftası etkinliğimizde herkesi bize katılmaya, neşemizi ve heyecanımızı yaymaya bekliyoruz! Henüz bakma fırsatınız olmadıysa web sitemize buradan ulaşabilirsiniz: https://lezbidus.wordpress.com/ 

*Katılmak isteyenlerin katılım formunu doldurması gerekmektedir. 

Saat: 20:00-20:30 Yer:BeReZe Gösteri Evi Okuma Tiyatrosu: Sevdiklerim Ölmüş Gibi Hissediyorum* 

Beyoğlu'nda yıllardır çalışmakta olan farklı kuşaklardan iki seks işçisi, paparonlardan kaçarken mühürlenen evlerinde bir geceyi geçirmek durumunda kalırlar. Aralarına katılan sürpriz bir misafirle, evlerinin ve sokaklarının ranta kurban gideceğini öğrenen kadınlar sokağın ve alanlarının gerçek sahibinin kim olduğunu sorgularlar. 

Yazan/Yöneten: Onur Şimşek Oyuncular: Beliz Sözer, Nur Gürkan, Ammar Özçelik Süre: 30 dk 

*Katılımcı sayısı sınırlı olup katılmak isteyenlerin katılım formunu doldurması gerekmektedir. 

26 Haziran Pazar 

20. İstanbul LGBTI+ Onur Yürüyüşü 

#RAKRAKGELİYORUZ #DİRENİYORUZ 

ADRESLER 

Cezayir Toplantı Salonları Firuzağa, Hayriye Cd. No:12, 34425 Beyoğlu/İstanbul 

Mor Mekan Osmanağa Mah. Kırtasiyeci Sk. No:15 Kat:2 Kadıköy/İstanbul 

Şiddetsizlik Eğitim ve Araştırma Merkezi Kuloğlu, Güllabici Sk. 16/2, 34433 Beyoğlu/İstanbul 

Kadıköy Sineması Osmanağa, Bahariye Cad. Kadıköy Pasajı No:25, 34714 Kadıköy/İstanbul - Asya 

KOLİ Art Space Rasimpaşa Mh, Yurttaş Sk. No:14/A, 34716 Kadıköy/İstanbul 

BOVA Jazz Club Şehit Muhtar, Mis Sk. No:17, 34435 Beyoğlu/İstanbul 

BeReZe Gösteri Evi Hacımimi, Lüleci Hendek Cd. No:20/A, 34425 Beyoğlu/İstanbul 

Müze Gazhane Hasanpaşa, Kurbağalıdere Cd. No:125, 34722 Kadıköy/İstanbul 

Mecra 

Caferağa, 5, Dumlupınar Sk., 34710 Kadıköy/İstanbul 

Boysan'ın Evi Adres bilgisi için iletişime geçiniz 


Etiketler: yaşam
nefret