21/06/2018 | Yazar: Gözde Demirbilek

İranlı kadınlar, FIFA Dünya Kupası vesilesiyle 1981’den beri ilk kez stadyuma “yasal olarak” girdi.

37 yıl sonra ilk defa: İranlı kadınlar stadyumda maç izledi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İranlı kadınlar, FIFA Dünya Kupası vesilesiyle 1981’den beri ilk kez stadyuma “yasal olarak” girdi.

İran’da 1981’den beri kadınların stadyumda maç izlemeleri yasak. İranlı kadınlar “erkek kılığında” stadyumlara girerek maç izliyor, yakalandıklarında ise tutuklanarak hapis cezasıyla cezalandırılıyorlar.

2018 FIFA Dünya Kupası vesilesiyle Azadi Stadyumu kapıları İranlı kadınlara açıldı. 37 yıl sonra ilk kez “yasal olarak” stadyumda maç izledi.  

“Aileler birlikte maç izleyebilsin” denerek çıkan ilk iznin ardından polis taraftarları içeri almak istemedi. 10 bin biletin satışını yapan organizasyon taraftarlarla birlikte sosyal medya kampanyası ördü. İran İçişleri Bakanlığı devreye girerek kapıları açtırdı ve kadınlar Rusya'da gerçekleşen İran – İspanya karşılaşmasını Azadi Stadyumu’na kurulan dev ekrandan izleyebildi.

Kadınların stadyumda maç izleme hakkı için uzun süredir kampanya yürüten siyasetçi ve feminist aktivist Tayibe Siyavuşi, stadyumda çekilen bir fotoğrafını yayınlayarak “Dünya Kupası için alınan kararın devamlılığını temenni ediyorum. Umarım, İranlı kadınlar stadyumda maç izlemeye devam edebilir” dedi.  


Etiketler: yaşam, spor
İstihdam