08/12/2009 | Yazar: Kaos GL

ULUSLARARASI HOMOFOBİ KARŞITI BULUŞMA, 1-17 MAYIS 20102006’dan beri her yıl, 17 Mayıs Haftasında, Homofobiye Karşı Buluşuyoruz…

5. Buluşma’ya 5 Ay Kaldı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
ULUSLARARASI HOMOFOBİ KARŞITI BULUŞMA, 1-17 MAYIS 2010
2006’dan beri her yıl, 17 Mayıs Haftasında, Homofobiye Karşı Buluşuyoruz…
Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği ayrımcılığına karşı mücadele yürüten Kaos GL, her yıl 17 Mayıs haftasında homofobi ve transfobiye karşı bir buluşmayı örgütlüyor.
 
1-17 Mayıs 2010 tarihlerinde de, Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma’nın 5.’sini düzenliyoruz.
 
Kaos GL Derneği olarak on beş yıldır ayrımcılığa karşı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti ve Transeksüel (LGBT) bireylerin insan haklarının geliştirilmesi yönünde sosyal, kültürel ve akademik alanlarda etkinlikler düzenliyoruz.
 
Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma’yı ilk kez Mayıs 2006’da gerçekleştirdik ve bu buluşma, 2009’da ayrımcılığa karşı mücadelede örülen ağların sonucunda Ankara sınırlarını aşarak 5 şehre daha yayıldı.
 
Neden 17 Mayıs?  
17 Mayıs, Uluslararası Homofobi Karşıtlığı Günü’dür. Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelimlerle ilgili tüm fiziksel, ahlaki veya sembolik şiddetlere karşı eylem ve karşı durma günüdür.
 
Neden Anti-Homofobi?
Cinsel yönelimimiz ve cinsiyet kimliğimizden dolayı ayrımcılığa maruz bırakılıyoruz ve hayatın her alanında homofobik tutum ve davranışlarla karşı karşıya kalıyoruz. Homofobi probleminin sadece Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti ve Transeksüel (LGBT) bireylerin değil aynı zamanda heteroseksüel kadın ve erkeklerin de meselesi olduğu gerçeğinin bilince çıkarılmasını istiyoruz.
 
Neden Buluşma?
Türkiye’de LGBT bireylere yönelik ayrımcılığın tartışılmasına ve görünürlüğünün sağlanmasına zemin yaratmayı amaçlıyoruz.
Buluşma ile LGBT bireylerin ve heteroseksüellerin birlikte özgürleşeceği bir dünyaya dair düşüncelerimizi paylaşmak ve tartışmak istiyoruz.
Sorunlarımıza çözüm yolları arıyoruz; bulduğumuz çözüm yollarını paylaşmak ve gerektiğinde birlikte müdahale edebilmenin maddi ve manevi olanaklarını yaratmak istiyoruz.
Buluşmanın, Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti ve Transeksüel (LGBT) topluluğunun örgütlenme ve ifade hürriyetinin gelişmesi ve ayrımcılığa uğramaması yönündeki çalışmalarımızın önemli bir parçası olduğuna inanıyoruz.
 
Kimler Katılıyor…
Homofobiye Karşı Buluşma’da, çeşitli sosyal, politik, kültürel ve akademik alanlarda LGBT bireylere yönelik homofobik tutum ve davranışlar ile maruz kalınan ayrımcılık yurtiçinden ve yurtdışından uzmanların, yazarların, sanatçıların, akademisyenlerin, politikacı ve gazetecilerin katılımıyla ele alınıyor.
 
Beşinci Buluşma’ya Azerbaycan, Ermenistan, Filistin, İsrail, Lübnan, Bulgaristan, Polonya, Almanya, İsveç, Britanya, İspanya, Belçika, Hollanda, Norveç, Küba, Kanada ve ABD gibi dünyanın pek çok ülkesinden aktivist, yazar ve politikacı davetli.
 
Türkiyeli LGBT bireyler, dernek ve oluşumlarla birlikte bu sene de akademisyenler, kadın örgütlerinden temsilciler, hukukçular, gazeteciler, sanatçılar, yazarlar, sivil toplum temsilcileri ve politikacılar Buluşma’nın konuğu olacaklar.
 
Buluşmaya, LGBT’lerin sorunlarını ve homofobiyi tartışmak isteyen, eşcinsel ve heteroseksüel birlikte özgürleşmek isteyen herkes katılabiliyor.
 
Evsahibi Kim?
Homofobi Karşıtı Buluşma’nın evsahipliğini Kaos GL Derneği yapıyor.
2009’da Ankara yerelini aşan Buluşma’nın ev sahipliği Ankara ile birlikte İzmir, İstanbul, Eskişehir, Diyarbakır ve Van’da LGBT örgütler ile kampüslerdeki öğrenci toplulukları yaptılar. 
Van’dan İstanbul’a Beşinci Buluşma’yı yine yerel LGBT örgütleri ve kampüslerde öğrenci toplulukları ile birlikte organize edeceğiz.
 
Homofobiye Karşı Sanat
Gökkuşağı sinemasından tiyatro ve sergilere; sanat ile de Homofobiye Karşı Buluşuyoruz.
5. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma için LGBTT temalı kısa ve uzun filmlerinizi, oyunlarınızı, performanslarınızı, müziklerinizi ve bestelerinizi bekliyoruz.
 
Homofobiye Karşı Kampüs Buluşmaları
Homofobi Karşıtı Buluşma, 2006 yılında ilk kez, 4 günlük bir salon etkinliği olarak başladı. 2007 yılında ise merkez etkinliklere, başkentin üç büyük üniversitesinde yapılan “Homofobiye Karşı Kampüs Buluşmaları” eklendi.
Buluşmayı sahiplenen öğrenci ve akademisyenlerle birlikte “Homofobiye Karşı Kampüs Buluşmaları” her yıl daha fazla üniversite kampüsüne taşınıyor.
 
Homofobi ve Transfobiye Karşı Yürüyoruz!
Homofobi Karşıtı Buluşma, 1 Mayıs Yürüyüşü ile başlayıp 17 Mayıs Yürüyüşü ile tamamlanıyor.
17 Mayıs Homofobi Karşıtı Gün nedeniyle düzenlenen yürüyüş, Türkiye’nin dört bir yanından gelen LGBT birey ve örgütlerce yapılıyor.
5. Buluşma kapsamında, 16 Mayıs Pazar günü Ankara’da yapacağımız “Homofobi Karşıtı Yürüyüş”, homofobi, transfobi ve nefrete karşı gökkuşağı bayrağı altında olacak.
 
Neden 1 Mayıs’tan 17 Mayıs’a…
1 Mayıs’tan 17 Mayıs’a özgürlük mücadeleleri arasında köprüler kuruyoruz. Özgürlük talebi ortak, mücadele de ortak olmalı!
 
1 Mayıs, Türkiye LGBT mücadelesi açısından önemli bir dönüm noktası. 2001'de Kaos GL Ankara'daki kutlamalara katılarak ilk kez kamusal alana çıkmış; gökkuşağı bayrakları ve sloganlarıyla emek mücadelesiyle LGBT mücadelesinin ortaklığına işaret etmişti.
Homofobiye Karşı Buluşma da özgürlük mücadelesinin bir parçası olarak gelişiyor. Kuracağımız bu köprü sayesinde, LGBT'lerin maruz kaldığı saldırı ve ayrımcılıklara karşı mücadelelerin birleştirilmesini ve alanların genişletilmesini hedefliyoruz.
 
Dünyadaki LGBT hareketinin ve hak mücadelesinin kurumsallaşması harekete yeni açılımlar getirmekle birlikte, yoğunlukla Batı'da olmak üzere kazanılan çeşitli haklara rağmen dünyanın her yerinde homofobi ve transfobi hâlâ büyük bir sorun teşkil ediyor. Homofobiye Karşı Uluslararası Gün’ün (IDAHO) bu nedenlerler yeniden harekete geçmeye ve sokağa çıkmaya karar vermesi ile 1 Mayıs’tan 17 Mayıs’a Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma örtüşüyor…
 
Buluşma Programı Ne Zaman Kesinleşecek?
5. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma Programını 1 Nisan 2010 tarihine kadar ilân etmeyi planlıyoruz.
 
Buluşma İçin İletişim:
Kaos GL
Tel: 0 312 230 03 58 /12  E-posta: bilgi@kaosgldernegi.org

 


Etiketler: yaşam
İstihdam