06/08/2012 | Yazar: Ebru Öztürk

Başladığı 31 Temmuz gününden itibaren tüm şehre yayılan Stockholm Pride Festival cumartesi (4 Ağustos) günü yapılan görkemli bir yürüyüşle sona erdi.

500 Bin Kişilik Onur Yürüyüşü Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Başladığı 31 Temmuz gününden itibaren tüm şehre yayılan Stockholm Pride Festival cumartesi (4 Ağustos) günü yapılan görkemli bir yürüyüşle sona erdi.
 
Saat 12.30’da şehrin Humlegården parkında toplanan büyük kalabalık saat 13.00’de oluşturulan kortejle yürüyüşe başladı. Şehir merkezini hemen hemen boydan boya kat eden kortej yol boyunca toplanan Stockholmlüler’den de büyük ilgi gördü. Tertip komitesinin verdiği rakamlara göre yaklaşık beş yüz bin kişinin katıldığı korteji yürüyüş boyunca çok sayıda Stockholmlü de izledi. Başta Avrupa olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerinden katılımcının yer aldığı yürüyüş renkli görüntülere sahne oldu.
 
Yabancı karşıtı ırkçı İsveç Demokratları Partisi dışında parlamentoda temsil edilen tüm siyasi partiler, bakanlar ve milletvekilleri de kortejde yer aldı. Birçok meslek kolunda çalışan LGBT’lerin yanı sıra bu iş kollarının bağlı olduğu sendika ve meslek örgütleri de korteje katıldı.
 
Doktorlar, öğretmenler, okul müdürleri, psikologlar, akademisyenler, polisler, tiyatrocular, çeşitli branşlardan sporcular da kendi pankartlarıyla kortejdeydi. Özellikle liseli eşcinseller ve aileleri büyük ilgi gördü.
 
Kortejde Evlilik Teklifi
 
Yürüyüş esnasında kortejin en önünde yer alan İsveçli lezbiyen bir askerin motosikletinden inerek sevgilisine evlenme teklif etmesi katılımcılar ve izleyenler tarafından büyük alkış aldı. Rengarenk giyisi ve aksesuarların yanı sıra taşınan antifaşist, ırkçılık ve islamofobi karşıtı dövizler de Pride’ın politik boyutunu oluşturdu. Bu arada yapılan resmi açıklamalara göre Norveç’te ırkçı bir katliam gerçekleştiren Anders Breivik’in de destekçisi olduğu İngiltere merkezli EDL(English Defence League) isimli İslamiyet karşıtı grubun 200 taraftarı polis tarafından yürüyüşü sabote edecekleri gerekçesiyle yürüyüş alanından uzaklaştırıldı.
 
Kortejde çocuklarıyla birlikte yer alan katılımcıların sayısının çokluğu dikkat çekti.
 

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam