02/03/2017 | Yazar: Yıldız Tar

Forumda cinsel sağlık alanındaki atölyelerin eksikleri ve bu eksiklerin nasıl giderilebileceği tartışıldı.

7 şehirden transfobi ve homofobi karşıtları cinsel sağlığı tartıştı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

7 şehirden transfobi ve homofobi karşıtları Pembe Hayat’ın ev sahipliğinde cinsel sağlığı tartıştı. Forumda cinsel sağlık alanındaki atölyelerin eksikleri ve bu eksiklerin nasıl giderilebileceği tartışıldı.

Ayrımcılığa Karşı Gökkuşağı Koalisyonu Projesi’nin Danışma Kurulu toplantısı Ankara’da Neva Palas Otel’de devam ediyor. 2-4 Mart tarihleri arasında yapılan Danışma Kurulu sabah saatlerinde sivil toplum örgütlerine yönelik destekler ve danışma kurulunun planlama toplantısı yapıldı.

Günün son oturumu ise Pembe Hayat Kırmızı Şemsiye Seks İşçileri İnisiyatifi’nin 2008 yılından beri her yıl düzenlediği 3 Mart Dünya Seks İşçileri Günü etkinlikleri ile Ayrımcılığa Karşı Gökkuşağı Koalisyonu Projesi Danışma Kurulu bir araya geldiği “Cinsel Sağlık” üzerine forumuydu.

Pembe Hayat’tan Hande İmbat ve Demhat Aksoy’un moderatörlüğünü üstlendiği forumda 7 şehirden homofobi ve transfobi karşıtları cinsel sağlık üzerine yapılan atölyeleri değerlendirdi, belediyelerin ücretsiz HIV testlerini tartıştı, cinsel sağlık atölyelerinin LGBTİ’leri kapsayacak şekilde nasıl örgütlenebileceğini konuştu.

Cinsel sağlık atölyeleri nasıl ilerliyor?

Forumdaki tartışmalar sonucu öne çıkan öneriler şöyle:

*Cinsel sağlık eğitimleri genellikle “penis odaklı” ilerliyor. Diğer cinsellik biçimleri eğitimde kapsanmıyor. Özellikle eşcinsel ve biseksüel kadınlar ile trans erkekleri de kapsayan cinsel sağlık eğitim modelleri oluşturulmalı.

*Birçok LGBTİ kişi test yaptırmak ya da cinsel sağlık alanında danışmanlık almak için sağlık kuruluşlarına gitmekten çekinebiliyor. Bu kuruluşlarda ayrımcılığa uğrayabileceğini düşünüyor. LGBTİ örgütleri Şişli ve Çankaya Belediyesi’nin halk sağlığı merkezleri gibi LGBTİ’lere ayrımcılık yapmayacağını, eşit muamele edeceğini söyleyen kurumları daha fazla tanıtmalı.

*Kamu kuruluşlarından cinsel sağlık alanında belli düzenleme ve uygulamalar talep etmenin yanı sıra; sağlık hizmetlerinden faydalanma oranını da arttırmak gerekiyor. LGBTİ’lerin eşit bir şekilde faydalanabileceği sağlık hizmetleri hakkında bilgilendirme toplantıları yapılabilir.

*Cinsel sağlık alanındaki eğitimlerin düzenli ve sürekli olması gerekiyor. Bunun yanı sıra cinsel sağlık eğitimlerinin dili de zaman zaman çok tıbbi ve teknik kalabiliyor. Atölye katılımcılarının yaşam koşullarına uygun bir dil geliştirmek gerekiyor.

Forumun devamında katılımcılar kendi hastane deneyimleri, yaşadıkları ayrımcılık ve bunla nasıl başa çıkabileceklerini tartıştı.

Pembe Hayat ve Kaos GL Dernekleri tarafından yürütülen Ayrımcılığa Karşı Gökkuşağı Koalisyonu Projesi'nin Danışma Kurulu Toplantısı, Sivil Düşün Avrupa Birliği Programı’nın finansal desteği ile gerçekleştirilmektedir.


Etiketler: insan hakları, sağlık
nefret