24/05/2023 | Yazar: Yıldız Tar

Boğaziçi Onur Yürüyüşü dava dosyası adeta çelişkiler yumağı: Polis, dernek üyeliği sordu. Görüntülerde olmayan iddialar, polisin verdiği ifadeyle suçlamaya dönüştü.

70 öğrenciyi yargılamanın belgesi: 15 sayfa kimlik tespiti, yarım sayfa iddia! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

9. Boğaziçi Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınanlara açılan dava 29 Mayıs’ta başlıyor. İstanbul 58. Asliye Ceza Mahkemesinde açılan davanın ilk duruşması üç güne yayılacak. 29 Mayıs-1 Haziran arasında görülecek duruşmalar 9.30’da başlayıp gün boyu devam edecek. Duruşmaların salonu ise, Çağlayan’daki İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesinin duruşma salonu.

Öğrencilerin yargılanma sebebi, 20 Mayıs 2022’de Boğaziçi Üniversitesi kampüsünde yapılmak istenen LGBTİ+ Onur Yürüyüşü. Polis saldırısı, öğrencileri kuşattığı ve tahliye koridoru açmadığı görüntülerle hafızalara kazınan yürüyüş gününden kalan, 70 kişiye açılan dava oldu.

Öğrenciler, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu’na muhalefetten yargılanıyor. Ayrıca iki öğrenci hakkında görevi yaptırmamak için direnme suçu da Savcı’nın iddianamede yönelttiği suçlar arasında yer alıyor.

Görüntüde yok, polisin verdiği ifadede var

Cumhuriyet Savcısı’nın hazırladığı iddianamenin 15 sayfası 70 kişinin kimlik bilgilerinden oluşurken, yarım sayfası da polis fezlekesinden kopyalanıp yapıştırılmış olay özeti. Dava açılmasına gerekçe gösterilen bölüm ise iddianamenin sadece yarım sayfasını oluşturuyor.

2911 Sayılı Kanun’a muhalefet dışındaki suçlamaların delili ise polis ifadesi. Dava dosyasındaki görüntülerde yer almamasına rağmen, polis ifadesi sonucu bir öğrenci “polisi ısırdığı” iddiasıyla yargılanıyor.

Polis ifadesinde sivil toplum üyeliği sorulmuş!

Dava dosyasında yer alan polis ifadelerinde ise, gözaltına alınan öğrencilere “herhangi bir sivil toplum kuruluşu, dernek veya sendika üyeliklerinin” bulunup bulunmadığı sorusu yer alıyor.

Sağlık raporu, işkencenin kanıtı

Öte yandan, gözaltına alınan öğrencilere polis şiddeti sağlık raporlarına da yansıdı. Bakırköy Dr. Sadi Konuk Hastanesi adli tıp polikliniğinin hazırladığı ön raporlara göre, öğrencilerin çoğunun vücudunda gözaltına alınırken polis şiddeti sonucu morluklar tespit edildi. Bazı öğrencilerin ise ters kelepçe takıldığı için bileklerinde yoğun ağrı ve ödem oluştuğu raporda yer alan diğer bulgu.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, onur yürüyüşü, dava
İstihdam