06/03/2021 | Yazar: Kaos GL

Gün boyu LGBTİ+’ları alana almamak için şemsiyeleri dahi engelleyen polis, Kadıköy’deki 8 Mart eyleminin ardından LGBTİ+ aktivisti trans kadınları taksiden indirerek gözaltına aldı.

8 Mart eyleminin ardından trans kadınlar gözaltına alındı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Cansu Yıldıran

İstanbul 8 Mart Kadın Platformu'nun çağrısıyla bugün (6 Mart) Kadıköy’deki Beşiktaş iskelesindeki mitingin ardından polis, LGBTİ+ aktivistlerini takip ederek Kadıköy’de ara sokakta gözaltına aldı.

Gün boyunca LGBTİ+ pankartları, trans ve gökkuşağı bayrakları ile şemsiyeleri alana almayan, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) LGBTİ+ Meclisi’nin çağrısıyla oluşan Trans+ kortejine saldıran, kürsüdeki konuşmalarının ardından mikrofonu kapattıran polis; eylemin ardından LGBTİ+ aktivisti trans kadınları takip etti.

Polis, kürsüde de konuşma yapan Yıldız İdil Şen'i ve diğer LGBTİ+ aktivistlerini taksiden indirdi, darp etti ve gözaltına aldı. Trans kadınların gözaltına alınmasına tepki gösterenler de gözaltına alındı. Gazeteci Zülal Koçer, üç trans kadının evlerine gitmek için bindikleri takside sıkıştırıldığını, görüntü almak isteyenlerin de gözaltına alındığını, gazetecilerin de darp edildiğini bildirdi.

HDK LGBTİ+ Meclisi, “Bugün 8 Mart Kadın Buluşmasına saldıran polis trans+ ve lubunya aktivistlerimiz Yıldız, Rukan, Güneş, Eren ve Hejar'ı işkenceyle bayıltacak kadar gözaltına almıştır. Eylemde söylediğimiz gibi "Buradayız, Alışın Gitmiyoruz" Aktivistlerimiz serbest bırakılsın!” dedi.

Gözaltına alınanlar arasında fotomuhabir Şener Yılmaz Aslan da var. Aslan, gözaltına alınırken kameralara, "Translara yapılan işkenceyi fotoğraflarken gözaltına alınıyorum" dedi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Aslan'ın gözaltına alınmasına ilişkin, "Tek suçları Kadıköy’deki #8M2021 eylemlerini izlemek olan fotomuhabiri @senerylmazaslan ve meslektaşlarına yönelik polis şiddetini kınıyoruz. Halkı bilgilendirmek gibi bir kamu görevi yürütenlere karşı bu acımasızlığı reddediyoruz" dedi.

8 Mart Kadın Platformu, gözaltıları şöyle duyurdu:

“Polis, kürsüde konuşan LGBTİ+ arkadaşlarımızın bindiği taksiyi durdurarak gözaltına aldı. Havin Özcan ve Yıldız İdil Şen gözaltında.

Havin ve Yıldız’ın gözaltısını “ters kelepçe var, darp var, işkence var” diye bildiren bir arkadaşımız da gözaltına alındı.”





Etiketler: insan hakları, kadın, nefret suçları
İstihdam