06/03/2021 | Yazar: Kaos GL

Bugün Kadıköy’de, dün Beşiktaş’ta 8 Mart eylemlerinde polis, LGBTİ+ pankartları, trans ve gökkuşağı bayrakları ile şemsiyeleri alana almadı. Kadıköy’de Trans+ Korteji’ne saldırdı, kortej barikatı aşıp miting alanına girdi.

İstanbul 8 Mart eylemlerinde LGBTİ+ pankartları, trans ve gökkuşağı bayrakları ile şemsiyelere polis engeli! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Evrim Kepenek / Bianet

İstanbul 8 Mart Kadın Platformu'nun çağrısıyla bugün (6 Mart) Kadıköy’deki Beşiktaş iskelesinde miting yapıldı.

Adana Emniyet Müdürlüğü’nün keyfî ve ayrımcı bir şekilde 8 Mart mitinginde gökkuşağı bayraklarını yasaklamasının ardından İstanbul’daki 8 Mart mitinginde de polis eylemcilere “İstanbul Valiliği'nin kararıyla LGBTİ+ bayrakları ve gökkuşağı sembollerinin alana alınmayacağını” söyleyerek gökkuşağı bayraklarını alana almadı. İstanbul Valiliği’nin kamuya açık bir yasak kararı olmamasına rağmen polis, gökkuşağı renklerinde şemsiyelere bile müdahale etti.

istanbul-8-mart-eylemlerinde-lgbti-pankartlari-trans-ve-gokkusagi-bayraklari-ile-semsiyelere-polis-engeli-1 

Fotoğraf: Evrim Kepenek / bianet

Trans+ Korteji polis barikatını aştı

Polis ayrıca Halkların Demokratik Kongresi (HDK) LGBTİ+ Meclisi’nin Trans+ kortejinin de alana girmesini engellemeye çalıştı ve LGBTİ+’lara saldırdı. Trans+ Korteji, polis barikatını aşarak alana girdi.

Mitingte 8 Mart Kadın Platformu adına yapılan ortak açıklama Kürtçe, Türkçe ve Arapça olarak okundu. Açıklamada LGBTİ+fobiden şöyle bahsedildi:

“Devlet eliyle yok sayılmaya, hedef gösterilmeye çalışılan ama “Alışın, burdayız, her yerdeyiz!” demekten bir an olsun vazgeçmeyen LGBTİ+’larız! Atanmış kimliklere karşı seçilmiş aşklarımızla heteropatriyarkaya karşı mücadele eden LGBTİ+larız, bir aradayız. Translar başta olmak üzere tüm LGBTİ+’lara yönelen devlet şiddetine ve devlet eliyle yerinden etmeye karşı birlikte direniyoruz. Erkek-devletin LGBTİ+fobiyi ve kadın düşmanlığını büyüttüğünü görüyoruz”



Mitingte “Travestiyiz, buradayız” sloganından sonra mikrofon kapatıldı

8 Mart Kadın Platformu, ayrıca miting sırasında Trans+ Korteji’nin kürsüden “Travestiyiz, buradayız, alışın, barışın gitmiyoruz” demesinin ardından mikrofonun kapatıldığını da şöyle duyurdu:

“Bu konuşma sonrası mikrofonu kapattırdılar. Alışın, barışın, gitmiyoruz! #ÖzgürlüğümüzüKazanacağız “Dağılıyoruz, eylem bitti” anonsu yapamıyoruz. Coşkulu şekilde halaylarla dağılmaya çalışıyoruz:)”

istanbul-8-mart-eylemlerinde-lgbti-pankartlari-trans-ve-gokkusagi-bayraklari-ile-semsiyelere-polis-engeli-2 

Beşiktaş’ta da gökkuşağı bayrakları engellendi: Lezbiyen, mezbiyen var öyle bir şey!

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun dün (5 Mart) Beşiktaş’ta yaptığı eylemde de LGBTİQ+ pankartları polis tarafından engellendi. Platform, bu engellemeye hem eylemde hem de sosyal medyada tepki gösterdi, “Lezbiyen, mezbiyen var öyle bir şey” sloganlar attı:

“LGBTİQ+ yazan pankartlarımızı eylem alanına almadılar. Ne yaparsanız yapın LGBTİQ+'lar vardır ve hep beraber haklarını kazanacağız.”


Etiketler: insan hakları, kadın, nefret suçları
İstihdam