12/09/2015 | Yazar: Yıldız Tar

Sanalcılar Buluşması’nda Alternatif Bilişim Derneği’nden Gazeteci İlden Dirini sunum yaptı: ‘Kullandığımız bilişim teknolojileri şirketler ve devletler tarafından kötüye kullanılıyor; güvenlik ve mahremiyetimiz tehdit altında.’

88 bine yakın internet sitesi engelli! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

‘Sanalcılar Buluşması’nda Alternatif Bilişim Derneği’nden Gazeteci İlden Dirini sunum yaptı: “Kullandığımız bilişim teknolojileri şirketler ve devletler tarafından kötüye kullanılıyor; güvenlik ve mahremiyetimiz tehdit altında.”

Kaos GL Derneği’nin internet özgürlüğüne ilişkin ağ oluşturmak için yaptığı “Sanalcılar Buluşması” Alternatif Bilişim Derneği’nden Gazeteci İlden Dirini’nin sunumuyla devam etti.

Dirini, Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST) salonunda toplanan 13 şehirden 26 LGBTİ ve internet aktivistine hem dernek olarak çalışmalarını hem de internette gözetim, sansür ve fişleme politikalarını anlattı.

‘İnternetime Dokunma’ eylemlerinden günümüze…

Türkiye’nin toplu gözetim ve profilleme yaptığını hatırlatan İlden Dirini, 2011 yılında Türkiye’nin otuz şehrinde aynı anda yapılan İnternetime Dokunma eylemlerinden bahsetti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nca hazırlanan İnternetin Güvenli Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar Taslağı’na karşı yapılan eylemlerin dünyadaki en geniş internet yürüyüşlerinden olduğunu hatırlattı ve ekledi: “O günden bugüne sansür artık hayatımızın tam ortasına oturmuş durumda.”

URL tabanlı engellemeler ile internet sitelerindeki belli içeriklerin engellenebildiğini vurgulayan Dirini, “Örneğin Twitter’a bir yazı gidiyor ve istenen içerek anında engelleniyor. Buna itiraz süreci ise inanılmaz uzun ve meşakkatli” diyerek güncel durumu özetledi.

87.623 engelli internet sitesi

Dirini sunumunun devamında Türkiye’deki internet sansürünün boyutunu gözler önüne serme amacıyla 2008 yılında kurulan Engelli Web’i anlattı:

“Erişime engellenen web siteleri, IP adresleri ve URL/nesne tabanlı erişim engellemelerini detaylarıyla birlikte listeleyen Engelli Web’e göre 87.623 erişim engelleme kararı bulunuyor. Bu rakamlar ise ancak bildirilenler. Tüm listeye ulaşamıyoruz çünkü Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, önceleri erişim engellemeleriyle ilgili istatistikler yayınlamış olmasına rağmen Mayıs 2009 sonrası bu engellemelerle ilgili kamuoyunu bilgilendirmeyi bıraktı. Bilgi Edinme Kanunu kapsamında TİB’e yapılan başvurulardan da olumlu cevap alınamadığı için açılan dava ise Danıştay’da halen devam ediyor.”

İnternet altyapısı devlet kontrolünde

Türkiye’de son iki yıldır takip edilemeyecek oranda internet sitesinin sansürlendiğini belirten Dirini, “Dünyadaki her türlü gözetim ve sansürleme yazılımını Türkiye kullanıyor. İnternet ve telefon altyapısının yüzde 95’i Türk Telekom’un elinde. Altyapı tamamen devlet kontrolünde. Altyapı üzerinden hizmet vermek isteyenler ise çok ciddi paralar yollamak zorunda. Hangi firmayı kullanırsanız kullanın iletişimin sağlandığı yer Türk Telekom oluyor” şeklinde konuştu.

Sansür ve gözetimi nasıl aşarız?

Dirini, sansür ve gözetimi aşma yöntemlerine ilişkin ise; ‘Kem Gözlere Şiş’ projesini anlattı.

“Günlük hayatta her an kullandığımız bilişim teknolojilerinin şirketler ve devletler tarafından kötüye kullanılması; kullanıcıların bilinçsiz pratikleri, kişisel verilerimizin güvenliğini ve mahremiyetimizi tehdit ediyor” diyen Dirini sözlerine şöyle devam etti:

“Yasal boşluklar, şirketlerin açgözlü, etik dışı ve hukuksuz davranışları, devletlerin ise yurttaşlara karşı baskıcı, paranoyak güvenlik politikaları dijital gözetimin sınırlarını her geçen gün daha da genişletiyor. Şirketler toplanan bu verilere satılacak birer meta olarak yaklaşırken, devletler ise potansiyel tehditleri belirlemek adına yurttaşların fişlenmesi için kullanıyor. Çoğu durumda şirketler ve devletler, bilgilerin paylaşımında işbirlikleri yapıyorlar.”

Teknolojinin çözümleri de beraberinde getirdiğini sözlerine ekleyen Dirini, tüm bu gözetim ve sansürden kurtulmanın yolları hakkında pratik bilgiler paylaştı. Dirini, kişisel verilerin korunmasının dünyada güçlenen bir akım haline geldiğini belirtti. ‘Tor’ tarayıcı sistemi, reklam engelleme eklentisi Adblock edge ve çeşitli Firefox ve Google Chrome eklentilerini aktardı.

Filtre sisteminin “Çocuklarınız tehlikede” denerek meşrulaştırıldığını hatırlatan Dirini, “Bu filtreleme sistemine karşı sivil inisiyatifler mücadele yürüttü. Hem sokak eylemleri hem hukuki mücadele bir arada yürüdü. Bu sayede sadece dünyanın en büyük yürüyüşünü yapmış olmadık aynı zamanda ilk etapta planladıkları filtreleme sistemi dışında bir sisteme geçmelerini sağladık” dedi.

İlk günün son etkinliğinde Kaos GL’nin Türkçeleştirdiği “İnternette Feminist Prensipler” tartışılacak.

*“Sanalcılar Buluşuyor” Kaos GL Derneği’nin de partneri olduğu APC’nin “İnternet ve Cinsel Haklar” projesi kapsamında İsveç Kalkınma Ofisi SİDA tarafından desteklenmektedir.

**Bu etkinlik Avrupa Birliği Demokrasi ve İnsan Hakları Aracı (DİHAA) tarafından finansal olarak desteklenen Nefret Etme Projesi kapsamında Pembe Hayat ve Kaos GL Dernekleri tarafından gerçekleştirilmiştir.

İlgili haber:

İnternette ne kadar engelleniyoruz?


Etiketler: medya
İstihdam