02/06/2023 | Yazar: Kaos GL

İstanbul 58. Asliye Ceza Mahkemesinde 29-30 Mayıs ve 1 Haziran tarihlerinde görülen 9. Boğaziçi Onur Yürüyüşü davasında anayasal haklarını kullandıkları için polis şiddetine maruz bırakılan 1 akademisyen ve 69 öğrenci yargılandı.

9. Boğaziçi Onur Yürüyüşü davası 2 Kasım’a ertelendi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

9. Boğaziçi Onur Yürüyüşü’ne katılan 1 akademisyen ve 69 öğrencinin “kanuna aykırı yürüyüşe katılarak ihtara rağmen dağılmamakla” suçlandığı üç gün süren davanın son duruşması dün (1 Haziran) görüldü; dava 2 Kasım 2023, saat 09.30’a tarihine ertelendi. 

İstanbul 58. Asliye Ceza Mahkemesinde 29-30 Mayıs ve 1 Haziran tarihlerinde görülen duruşmalarda Onur Yürüyüşü’ne katılan öğrencilerin savunmaları dinlendi. UniKuir.org duruşmaları yerinde takip etti. 

Anayasal bir hakkı kullanırken yaşadıkları polis şiddetinin yargılanması gerekirken…

LGBTİ+ aktivistler ve dernekleri, Boğaziçi Üniversiteli akademisyenler, hak savunucusu örgütler, konsolosluk temsilcilerinin takip ettiği duruşmalarda öğrenciler “ihtara rağmen dağılmamakla suçlanmalarına rağmen 20 Mayıs günü, kampüste bir uyarı ile karşılaşmadıklarını” hatırlattı. 

Öğrencilerin savunmalarında İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürü Hanifi Zengin’in ablukaya aldığı kişilere “Ya seve seve ya zorla alacağız sizi” / “Sike sike alacağız” sözleri yer aldı. Savunmalarında öğrenciler, 11 saate varan sürede gözaltında bekletildiklerini; bu sürede aç susuz bırakıldıklarını ve kimilerinin tuvalet ihtiyacını gidermesine bile izin verilmediğini ekledi. Savunmalarda barışçıl ve anayasal bir hak olan eyleme yönelik polis şiddetinin yargılanması gerektiği vurgulandı.

Dava çıkışında gözaltı araçları!

UniKuir.org, üçüncü günün ardından sona eren davanın çıkışında yaşananları şöyle aktardı: “Polis, sanıklara ve davayı takip edenlere duruşma çıkışında ‘toplu şekilde’ hareket etmemelerini salık verdi. Basın açıklaması ya da herhangi bir anayasal hakkın kullanılmasını engellemek amacıyla adliye çıkışında 11 gözaltı aracı, 1 TOMA, 4 polis arabası, 100'ün üzerinde kalkanlı ve tam teçhizatlı çevik kuvvet polis yer aldı!”

Üç gün süren duruşmaya dair tüm detayları UniKuir.org’dan okuyabilirsiniz.

9.Boğaziçi Onur Yürüyüşü’nde neler yaşandı?

Kayyum rektör tarafından kapatılan Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ Araştırmaları Kulübü’nün (BÜLGBTİA+) Onur Haftası etkinliklerinin son günü olan 20 Mayıs 2022’de gerçekleşmesi planlanan 9. Onur Yürüyüşü’ne çevik kuvvet saldırdı.

Öğrenciler ablukaya alındı, alandan çıkışları engellendi. Polis, barışçıl biçimde anayasal hakkını kullanmak isteyen 70 aktivisti ters kelepçe ve işkence ile gözaltına aldı. İşkence ile gözaltına alınan 70 kişinin sağlık raporlarında çeşitli yerlerde morluklar; ayrıca, bazı öğrencilerin bileklerine ters kelepçeden dolayı yoğun ağrı ve şişlikler tespit edildi. 


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, eğitim
nefret