18/05/2011 | Yazar: Kaos GL

Avrupa Parlamentosu, Avrupa Komisyonu, Avrupa Konseyi, Avrupa Dış Eylemeler Servisi, Temel Hakları Ajansı Uluslararası Homofobi Karşıtlığı Gün vesilesi ile açıklama yaptılar.

AB Kurumları 17 Mayıs’ı Uluslararası Gün Olarak Kabul Etti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Avrupa Parlamentosu, Avrupa Komisyonu, Avrupa Konseyi, Avrupa Dış Eylemeler Servisi, Temel Hakları Ajansı Uluslararası Homofobi Karşıtlığı Gün vesilesi ile açıklama yaptılar.
 
Uluslararası Homofobi Karşıtlığı Günü, Dünya Sağlık Örgütü’nün eşcinselliği zihinsel hastalıklar sınıfından çıkardığı tarih olan 17 Mayıs 1990 tarihinin anısına IDAHO (Uluslararası Homofobi Karşıtlığı Gün)’e resmi olarak ilk kez AB kurumları tarafından geçtiğimiz yıl yani 2010 yılında işaret edilmişti.
 
Bu yıl birkaç AB Kurumu ve ajansı 17 Mayıs’ı Uluslararası Gün olarak kabul etti. Sadece, şu anda Macaristan’ın başkanlık yaptığı ana AB Kurumu AB Konseyi buna işaret etmedi.
 
Avrupa Komisyonu
Avrupa Komisyonu başkan yardımcısı ve Adalet Temel Haklar ve Vatandaşlık komiseri Viviane Reding “insan onurunun bir ihlali olarak” homofobiyi kınayan bir bildiri sundu. Homofobinin insan onurunun bir ihlali olduğunu ve AB’nin kuruluş ilkeleri ile uyumlu olmadığını söyledi.
 
Avrupa Konseyi
Avrupa Konseyi başkanı Herman van Rompuy,  Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’un, LGBT bireylere karşı şiddet ve ayrımcılığa tamamen karşı olduğu ile ilgili sert bir açıklama yayınladı. Geçtiğimiz aralık ayında BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon bir deklarasyonda bulunmuştu. “Bireyler, cinsel yönelimlerinden dolayı saldırıya uğrarlar, taciz edilirler ve mahkum edilirler ise, buna sesimizi çıkarmamız gerekir.
 
Avrupa Parlamentosu
Avrupa Parlamentosu başkanı Jerzy Buzek, Avrupa’daki gey onur yürüyüşünün açılışındaki sergide hareketli bir konuşma yaptı. Homofobinin insanları karaladığını ve cinsel yönelimlerinden dolayı haklarından mahrum bıraktığı için içler acısı bir durum olduğunu söyledi.
 
Avrupa Dış Eylem Servisi
Dışişleri ve Güvenlik Politikası AB yüksek temsilcisi Catherine Ashton, LGBT insan hakları savunucularının karşı karşıya kaldığı şiddet ve tacizi kınayan yazılı bir açıklamada bulundu. 
 
Temel Haklar Ajansı
Temel Haklar Ajansı Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliğine dayalı ayrımcılık ile ilgili AB çapında bir anket üzerinde çalışmaya başlayacağını duyurdu.
 


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam