17/10/2022 | Yazar: Yıldız Tar

Avrupa Komisyonu, 2022 Türkiye raporunda LGBTİQ’lara şiddet, nefret söylemi, sansür ve ayrımcılığı eleştirdi.

AB: LGBTİQ’ların temel haklarının korunmaması ciddi endişe yaratıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği adaylığı sürecine ilişkin 2022 Türkiye raporunu yayınladı. Raporda, Türkiye’nin LGBTİ+ haklarına ilişkin durumu da ayrıntılı bir şekilde ele alındı.

LGBTİQ’lara şiddet, ayrımcılık ve nefret söyleminin endişe verici olduğunu belirten Komisyon, Tarlabaşı Toplum Merkezi’ne açılan davayı da eleştirdi.

Avrupa Komisyonu, LGBTIQ sivil toplum kuruluşlarını ve kişileri hedef alan damgalama, nefret söylemi ve ayrımcı söyleminin yükselişte olduğunu da vurgulayarak, hapishanelerde de ayrımcılığın sürdüğünü hatırlattı.

Komisyon’un raporda yer verdiği bulgular şöyle:

“Lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks ve queer (LGBTIQ) kişilerin temel haklarının korunmaması ciddi endişeler yaratmaya devam etti. Mevcut mevzuat, cinsel yönelim veya cinsiyet kimliğine dayalı nefret söylemi ve nefret suçlarını kapsamamaktadır. Seçilmiş veya atanmış devlet görevlileri ve medya tarafından LGBTİQ topluluğuna yönelik nefret söylemi ve karalama kampanyaları arttı. LGBTIQ topluluğuna yönelik ayrımcılık, yıldırma ve şiddet devam etti. LGBTIQ kişilere karşı nefret söylemi ve suçlar etkili bir şekilde kovuşturulmadı. LGBTIQ kişilerin öldürüldüğü davalara odaklanan bir dizi dava halen derdesttir. LGBTIQ kişilere yönelik saldırılarda endişe verici bir artış oldu. Cinsiyet uyum ameliyatına ve sağlık ve sosyal hizmetlere erişim, trans kişiler için sorun olmaya devam etmektedir. LGBTIQ mahpusların ayrımcılık ve hücre hapsinden muzdarip olduğu bildiriliyor. Birçok ilde LGBTIQ faaliyetleri ve onur yürüyüşleri polis tarafından yasaklandı veya engellendi.”

Komisyon bunların yanı sıra LGBTİQ’lara istihdamda ayrımcılık ve sosyal politikalar konusunda da adım atılması gerektiğini hatırlattı. LGBTİQ’lara sansüre dikkat çekti.


Etiketler: insan hakları, medya, nefret suçları, çalışma hayatı
İstihdam