12/10/2009 | Yazar: Kaos GL

14 Ekim’de açıklanacak AB Türkiye İlerleme Raporunda, lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transeksüellere haklarının verilmesi çağrısında bulunuluyor. 

14 Ekim’de açıklanacak AB Türkiye İlerleme Raporunda, lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transeksüellere haklarının verilmesi çağrısında bulunuluyor. 

ABHaber, 14 Ekim’de açıklanacak Türkiye raporunu inceledi:
 
Rapora ilk bakıldığında genel olarak yapıcı ve pozitif bir dille yazıldığı görülüyor. Komisyon kaynakları raporun daha da sert olabileceğini ancak AB’deki bazı birlik üyelerinin Türkiye karşıtlığı sonucunda raporda kullanılan dili sertleştirmediklerini belirttiler. Zaten raporda genel olarak kullanılan dil yapıcı ve olumlu.
 
Raporda dikkat çeken diğer bir konu ise (Kıbrıs sorunuyla ilgili Türkiye’nin limanlarını Rum gemilerine açmaması) AB-Türkiye müzakere sürecinin karıştırılmaması. Raporda Kıbrıs konusunda bir tespit yapılıyor ancak müzakerelerin kesilmesi gibi bir ifade yok. ABHaber’e Komisyon kaynakları Kıbrıs’ta sürdürülen müzakerelere olumsuz bir sinyal göndermek istemediklerini ifade ettiler. Raporda dikkat çeken bir başka unsur ise reformların istenilen düzeyde olmaması ve yavaşladığının altının çizilmesi.
 
Raporda ayrıca Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğuna da gönderme yapılıyor. Avrupa Komisyonu kaynakları taslak raporun daha da sertleştirilmesi için Komisyon'daki Kıbrıslı Rum, Yunan ve Fransız bürokratlardan baskı geldiğini de ifade ettiler.

İşte raporun geniş bir özeti:

-Türkiye - Ermenistan arasındaki yakınlaşma ve taraflar arasında imzalanacak protokolün önemine dikkat çekiliyor. İki ülke arasında sınırların açılması ve ilişkilerin normalleştirilmesinin bölgenin istikrarına katkı sağlayacağı vurgulanıyor.

-Demokratik (Kürt) açılım çerçevesinde yapılacak açılımlara destek veriliyor. Azınlıkların durumunun iyileştirilmesi isteniyor. Bu alanda somut adımlar atılmasının gerekliliği üzerinde duruluyor.

-Yargı reformuna ihtiyaç olduğuna işaret ediliyor. Yargı bağımsızlığı savcılar ve hâkimler daha bağımsız olmasına vurgu yapılıyor.

-Sivil asker ilişkilerinin AB normlarına çekilmesi isteniyor. Bu bağlamda Askerlere sivil yargı yolunun açılması olumlu bulunuyor. Askerin siyasete etkisinin azaltılmasının önemine vurgu yapılıyor.

-Türkiye’nin Avrupa’ya güvenli Enerji transferi noktasında çok önemli bir rol oynadığı belirtiliyor ve Nabucco’nun AB için önemine işaret ediliyor.

-Türkiye'nin son dönemde izlediği dış politika ( çevre ülkelerle sıfır sorun) ve başlattığı insiyatifiler raporda yer alıyor.Ve Türkiye’nin barışa yönelik izlediği arabulucuk (Suriye-İsrail-Irak-Suriye) olumlu bulunuyor.

-Kadın hakları konusuna da raporda geniş yer veriliyor. TBMM’deki kurulan kadın erkek fırsat eşitliği komisyonu da raporda yer alıyor

-Azınlıkların ana dilde yayın ve öğrenim hakkı TRT Şeş ve Ermeni radyolarının yayın yapması olumlu bulunuyor.

-Din özgürlüğü ile ilgili sorunlara işaret ediliyor. Din özgürlüğünün sağlanması için gerekli adımların atılması isteniyor.

-Kaçak göç ile mücadele de rapora yer alıyor. Türkiye’nin kaçak göçte transit bir ülke olduğu kaçak göçün bu ülkeden kaynaklanmadığı ve bu konuda ‘ kurban’ olduğu belirtiliyor.

-Türkiye'de lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transeksüellere haklarının verilmesi çağrısında bulunuluyor.

-İşkenceyle mücadele polisin etkisiz kaldığı, daha iyi mücadele edilmesi isteniyor.

-Basın ve düşünce özgürlüğünün tesis edilmesi bu anlamda Doğan grubuna verilen ceza raporda geniş bir şekilde işleniyor. Doğan grubuna verilen ceza ile basın özgürlüğü hakkında bir bağlantı kuruluyor.

-Sendikal haklar ile ilgili yasasının çıkarılması isteniyor

-Türk Ceza ve Terörle Mücadele kanunlarının gözden geçirilmesi isteniyor

-Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılmaması, Fener Rum Patriği’nin ekümenik sıfatını kullanmasına izin verilmemesi konusu raporda yer alıyor.

-Aile içi şiddet, töre cinayetleri ile erken ve zorla yapılan evliliklerin hala ciddi sorun teşkil ettiği belirtiliyor.

-Yolsuzlukla mücadele daha etkin olunması ve yasal boşluklarının doldurulması isteniyor

-Ekonomik olarak performans iyi bulunuyor. Türk Bankacılık sektörünün (olumlu) performansının altı çiziliyor. Ekonomide hükümetin performansı nispeten iyi bulunuluyor.

-Siyasi partiler yasası ve seçim kanununun halen çıkartılmamış olmasına dikkat çekiliyor.

-Ergenekon davasına da raporda yer alıyor. Ergenekon sürecine geniş yer verilen raporda davanın sürdüğüne işaret ediliyor. Ergenekon davasına AB destek veriyor.

-Türkiye’nin Rum gemilerine limanlarını açmadığını belirtiliyor. Ve Türkiye’den limanları açması isteniyor. Kıbrıs’ta sürdürülen müzakerelere destek veriliyor. Hristofyas ve Talat’ın arkasındayız mesajı veriliyor. 


Etiketler: yaşam
İstihdam