18/03/2009 | Yazar: Kaos GL

Obama, seçim döneminde dillendirdiği LGBT haklarının korunması ve geliştirilmesi sözüne devam ediyor.

Obama, seçim döneminde dillendirdiği LGBT haklarının korunması ve geliştirilmesi sözüne devam ediyor. Eşcinselliğin suç olmaktan çıkarılmasını tavsiye eden BM bildirgesini imzalamayan Bush yönetimin ardından Obama yönetimi, Birleşmiş Milletler eşcinsel hakları bildirgesini imzalıyor.

Kaos GL için Erdem Avşar çevirdi. 

Obama yönetimi, Birleşmiş Milletlerin eşcinselliğin dünya çapında yasallaştırılması çağrısına onay verecek. Bu öneri, eski başkan George W. Bush tarafından reddedilmişti.
 
Salı günü, Amerika Birleşik Devletleri yetkilileri, Fransa’nın önerdiği bildirgeyi onaylayanlar arasına destekçi olarak katılmak istediklerini bildirdi. Bush yönetimi, Aralık ayında, bildirgeyi imzalamayı reddeden tek batılı hükümet olduğu için eleştirilmişti.
 
Bu belge, 27 AB üyesinin yanı sıra Japonya, Avustralya, Meksika ve otuz başka ülke tarafından da imzalanmıştı.
 
Karar, hâlâ Kongre'ye bildirilme aşamasında olduğundan yetkililer, isimlerinin saklı kalması koşuluyla konuştular ve ABD'nin herkes için insan haklarını desteklediğini göstermek için yönetimin bildirgeyi imzalamaya karar verdiğini belirttiler.
 
ABD’nin ‘insan haklarının samimi bir savunucusu ve dünya çapındaki insan hakları ihlallerine karşı eleştirel olduğu’ belirtildi.
 
Bir yetkili de, ‘Böylece, bu beyannamenin diğer destekçilerine katılıyoruz; uygun uluslararası tartışma platformlarında, ülkelere insan haklarına saygı göstermenin önemini hatırlatmaya devam edeceğiz" dedi.
 
Yetkililer, ABD'nin ‘lezbiyen, gey, biseksüel ve transeksüel bireylere karşı uygulanan şiddet ve insan hakları ihlali’ konusuyla ilgilendiklerin ve ‘birçok ülkedeki cinsel yönelim ayrımcılığından rahatsız olduklarını’ ekledi.
 
"Amerika Birleşik Devletleri Anayasa Mahkemesi'ne göre, cinsel yönelim bazında herhangi bir ayrımcılığa maruz kalmadan yaşamak 'insan özgürlüğünün tamamlayıcı bir parçası' olarak kabul edilmiştir.’
 
Eşcinsel hakları grupları ve diğer gruplar Bush yönetimini, 19 Aralık'ta Birleşmiş Milletler'e sunulduğunda bildirgeyi imzalamayı reddettiği için eleştirmişlerdi. Sonradan, Amerika Birleşik Devleti yetkilileri cinsel yönelim kaynaklı ayrımcılığa karşı çıktıklarını fakat bildirgenin bu konudaki bazı bölümlerinin daha detaylı incelenmesini gerektiren birtakım yasal sorular doğurduğunu belirtti.
 
Delegelere göre, Bush ekibi, eyalet yetki sınırları dışında kalma sebebiyle, bu bölgelerin federal hükümete bağlanacağından endişe duymaktaydı. Bazı eyaletlerde, mülk sahipleri ve özel işverenler cinsel yönelim bazında ayrımcılık yapma iznine sahiptir. Federal düzeyde ise eşcinseller, askeriyede ‘açık’ olma hakkına sahip değiller.
 
Aralık ayında oylandığında, BM'nin 192 üyesinden 66 devlet, bildirgeyi imzalamıştı. Bildirgenin destekçileri, bu gelişmeyi eşcinsel ayrımcılığıyla mücadele için Genel Kurulunu zorlamak konusunda atılmış tarihi bir adım olarak tanımlamışlardı.
 
Halen 70 BM üyesi ülke, eşcinselliği yasa dışı ilan etmektedir. Birçoğunda ise eşcinsel edimler idam cezasıyla sonuçlanmaktadır. İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) üyelerinin de içinde bulunduğu elliden fazla ülke, bildirgeye karşı çıkıyor.
 
Bazı İslam ülkeleri, cinsel yönelimleri korumanın, ‘pedofili ve ensest gibi iğrenç eylemlerin toplumsal açıdan normalleştirilmesine ve muhtemelen de yasallaştırılmasına’ yol açabileceğini öne sürüyor. Aynı şekilde Vatikan da bildirgeye karşı çıkıyor.

İlgili haberler:
http://kaosgl.org/node/2176
http://kaosgl.org/node/2267


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam