13/04/2023 | Yazar: Kerem Selçuk

ABD’den on dört trans ve nonbinary yasa koyucu Başkan Biden’a mektup yazdı, trans düşmanı yasalara geçit vermemesini talep etti: Trans sporcular spora aittir!

ABD’de bir yılda 450 trans düşmanı yasa çıkarıldı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

ABD’de görev yapan on dört trans ve nonbinary yasa koyucu, ülke genelinde artan trans düşmanı yasalara karşı Başkan Biden’a mektup yazdı. Bir yılda 450 trans düşmanı yasanın geçtiğini vurgulayan yasa koyucular, “Toplamda yirmi eyalet, oralarda bulunan bir avuç trans sporcuyu hedef alan spor yasaklarını yürürlüğe koydu. İdarenin yasal koruma ve açıklık sağlamaya çalışmış olabileceğini tahayyül etmek istesek bile işin aslı şu ki önerilen bu kanun değişiklikleri, haklarımızı bizden esirgemek isteyenlere bunu nasıl yapacaklarına dair bir yol haritası sağlayacaktır” dedi.

“Trans Amerikalıların eşit haklara erişimini sınırlayan bir "uzlaşı” formülünü tanımıyoruz”  

Mektubun tam metni KaosGL.org çevirisiyle aşağıda yer alıyor:

Sayın Başkan Biden,

Bizler Amerika Birleşik Devletleri'nde görev yapan trans ve nonbinary yasa koyucu arasından on dört kişi olarak, size bu mektubu trans sporcuların spora “uygunluğuna” ilişkin önerilen yasa değişikliklerinin bizlerde yarattığı derin endişeyi gündeme getirmek adına yazıyoruz.

Geçen yıl, her birimiz kendi yasama organlarımızda nefreti, ötekileştirmeyi ve ayrımcılığı meşrulaştırmaya yönelik çabalarda büyük bir artış gözlemledik. Yalnızca bu yıl, ülke çapında 450'den fazla trans karşıtı yasa çıkarıldı. Toplamda yirmi eyalet, oralarda bulunan bir avuç trans sporcuyu hedef alan spor yasaklarını yürürlüğe koydu. İdarenin yasal koruma ve açıklık sağlamaya çalışmış olabileceğini tahayyül etmek istesek bile işin aslı şu ki önerilen bu kanun değişiklikleri, haklarımızı bizden esirgemek isteyenlere bunu nasıl yapacaklarına dair bir yol haritası sağlayacaktır.

Daha açık bir biçimde söylemek gerekirse, trans Amerikalıların eşit haklara erişimini sınırlayan bir "uzlaşı” formülünü tanımıyoruz.  Trans sporculara yönelik politikalardaki duruşumuz nettir. TRANS SPORCULAR SPORA AİTTİR. İkili cinsiyet sistemi üzerine inşa edilen spor alanında diğer kategoriye geçiş yapmış olanlar için, kendini bir spora adamanın yanı sıra bu sporda başarılı olmanın da gerektirdiği mücadele asla yadsınmamalıdır. Tam da bu nedenle, bizler tüm trans sporcuları alkışlıyor ve başardıkları her şeyle gurur duyuyoruz. Trans sporcuların kapsandıkları bir zemin her daim memnuniyetle karşılanmalı ve başarıları takdir edilmelidir. Spordaki adalete ilişkin tartışmalar yürütülürken izlenilmesi gereken yol, trans sporcuların sözde avantajları hakkındaki yanlış anlatılara inanmak ve onları yeniden üretmek değil, daha eleştirel bir hattan trans sporcuların alanlarında kapsanma, başarı ve destek bursu oranlarının neden bu denli düşük olduğu üzerine kafa yormak olmalıdır.

Biden yönetimini, önerilen bu ayrımcı politikayı transların istedikleri spora tam olarak katılmalarına olanak sağlayacak bir biçimde ve trans sporcular hakkında ortaya atılan, temeli ikili cinsiyet rejimini perçinlemeye dayanan asılsız iddiaları bozguna uğratarak gözden geçirmeye davet ediyoruz. Revizyonlar, trans yasa koyucular, avukatlar ve aktivistler ile bir araya gelerek yapılmalı ve önerilen yeni politika dili, trans sporcuların sporun her dalına tam katılımı varsayımına işaret etmelidir.

Daha adil trans politikaları için birlikte çalışmayı sabırsızlıkla bekliyor ve bu politikalar hayata geçene kadar seçmenlerimiz ve tüm trans Amerikalılar için savaşmaya devam edeceğimizi bildiriyoruz.

Saygılarımızla


Etiketler: yaşam, spor, dünyadan
İstihdam